Fierul în sarcină. Cauzele anemiei în sarcină

Fierul în sarcină este extrem de important. Conform estimărilor OMS, aproximativ 40% dintre femeile gravide sunt anemice, iar într-un caz din două sunt anemice cu deficit de fier. Necesitatea acestui mineral crește mai ales în ultimul trimestru de sarcină. Riscul de anemie însă, poate apărea deja în primele luni, dacă femeia este predispusă la o astfel de stare.

În alte cazuri, anemia poate fi, de exemplu, cauzată de o deficiență de acid folic, vitamina B12 sau vitamina A sau de o stare de inflamație cronică, de infecții cu paraziți (de exemplu, plasmodiul – parazitul – malariei) sau din boli ereditare (cum ar fi talasemia).

Cu toate acestea, cea mai frecventă cauză de anemie în timpul sarcinii rămâne deficiența de fier. Peste 15 milioane de femei însărcinate din întreaga lume se confruntă cu această problemă tocmai din cauza nivelurilor insuficiente ale acestui mineral.

Dacă te plângi de oboseală, tahicardie, scăderea concentrației și paloare, cel mai probabil te confrunți cu o stare de anemie. Ale cărei simptome sunt determinate, dincolo de deficiența de fier în sine, de o oxigenare slabă a țesuturilor. De fapt, fierul este un mineral esențial pentru sinteza hemoglobinei, care este implicată în respirația celulară și în metabolismul acizilor nucleici.

Fierul în sarcină. Nevoia de fier crește

În timpul sarcinii, în special în ultimele luni, nevoia de fier crește. În principal, ca urmare a diluării substanțiale a sângelui și a creșterii cererii metabolice asociate cu perioada sarcinii. În medie, o persoană adultă are nevoie de 10-15 mg/zi de fier. În timp ce o femeie însărcinată are nevoie de cel puțin 30 mg/zi de fier.

Între 18 și 49 de ani, nevoile de fier ale unei femei sunt fixate la 10 mg pe zi. Dar în timpul sarcinii doza crește la 22 mg.

În această perioadă, nivelurile acestui element depind de mai mulți factori:

  • cerința de bază a viitoarei mame;
  • nevoile fătului;
  • nevoile placentei;
  • rezervele care vor fi necesare bebelușului în primele 3 luni de viață;
  • creșterea volumului de sânge care circulă în organism.

De fapt, în această perioadă, organismul feminin suferă unele modificări fiziologice pentru a satisface nevoile celui mic care crește în burta mamei. Sângele, de exemplu, devine mai diluat, adică scade concentrația de globule roșii și hemoglobină, proteina pe care o conțin celulele și care are sarcina de a transporta oxigenul. Fierul este un element fundamental pentru formarea hemoglobinei. Organismul are stocurile sale de mineral, dar în timpul sarcinii pot scădea. Din acest motiv, femeia gravidă poate suferi de anemie.

Riscurile unei deficiențe de fier în sarcină

Deficitul de fier în sarcină nu este un factor de subestimat, deoarece copilul s-ar putea confrunta cu multe probleme:

  • S-ar putea naște înainte de termen;
  • Ar putea fi subponderal la naștere sau ar putea exista un risc mai mare de deficiență de fier în primele luni de viață;
  • Poate avea un deficit neurologic și de comportament la vârsta școlară;
  • Este mai probabil să dezvolte boli cardiovasculare.

Dacă nivelul hemoglobinei este prea mic, șansele de naștere prematură cresc și, de asemenea, pot apărea alte complicații. În plus, deficiența de fier poate interfera cu creșterea și dezvoltarea fătului. De fapt, viitoarele mame care suferă de anemie cu deficit de fier ​​în timpul sarcinii, nu iau în greutate, atât cât ar fi necesar pentru a asigura sănătatea copilului. În plus, aceste femei sunt supuse unui sistem imunitar slăbit, au o placentă caracterizată printr-o greutate mare și riscul ca la naștere copilul lor să aibă o greutate scăzută.

Din acest motiv, este important, ca în cele nouă luni, să fie menținută situația sub control cu ​​ajutorul unor analize de sânge periodice.

Când deficitul de fier devine o alarmă? Când ai o senzație de stare generală de rău, paloare, oboseală, dureri de cap și amețeli, greață.

Fierul în sarcină. Alegerea alimentelor în timpul sarcinii

În timpul sarcinii este necesar să alegi cu mare grijă ce alimente vei consuma, pentru a-ți proteja sănătatea ta și, în special, a copilului. De exemplu, deși se știe că o carne roșie, în special crudă, este o sursă excelentă de fier, femeia gravidă ar trebui să evite consumul acestui aliment în stare crudă, fiind o sursă probabilă de microorganisme care ar putea dăuna copilului, provocând boli grave (cum ar fi toxoplasmoza). Printre alimentele de evitat, pe lângă carnea roșie crudă, sunt incluse și ouăle crude, brânzeturile moi cu crustă și mucegai, peștele crud și laptele crud.

În special, fierul poate fi luat din alimente ca:

  • carne de vită, carne de porc, miel, dar și carne de pui și de curcan;
  • fasole, linte, mazăre, soia, năut;
  • ouă bine fierte;
  • somon și ton bine fierte (fără a depăși 150 g pe săptămână din cauza riscului de contaminare cu mercur);
  • broccoli, spanac, sparanghel, varză (care, cu toate că au fier, pot inhiba absorbția de iod, un nutrient, de asemenea, foarte important în timpul sarcinii);
  • migdale, nuci braziliene, caju, fistic și nuci (care, totuși, pot avea același efect ca varza asupra absorbției iodului)
  • fructe uscate (prune, stafide, smochine, piersici și caise);
  • cereale integrale (orz, orez, ovăz și mei), pâine integrală de grâu, frișcă, porumb, hrișcă, grâu dur și tărâțe de grâu;
  • pudră de cacao amară și ciocolată neagră;
  • musli;
  • ficatul (totuși, unii experți nu-l recomandă în timpul sarcinii, din cauza nivelului ridicat de vitamina A, care poate fi prezente în acesta).

În plus, este foarte util să consumi alimente bogate în vitamina C, cum ar fi citricele și ardeii. Acestea joacă un rol important în procesul de absorbție a fierului prezent în alimentele de origine vegetală. De fapt, cerealele, leguminoasele, semințele, fructele și legumele conțin fier numai în forma „non-heme”. Adică nu sunt legate de proteinele care transportă oxigenul: hemoglobina și mioglobina, absorbite mult mai puțin eficient decât fierul în forma „heme”.

Când să iei suplimente alimentare cu fier?

Suplimentarea cu doze mici poate fi recomandată pentru prevenirea deficienței de fier și a consecințelor sale. În special, în timpul celui de-al doilea și al treilea trimestru de sarcină. Aportul de 27 mg de fier pe zi permite să facă față creșterii sintezei globulelor roșii la mamă. De fapt, aportul de suplimente de fier în timpul sarcinii a fost asociat cu un risc mai mic ca la sfârșitul celor 9 luni, mama să sufere de anemie (cu o reducere de cel puțin 70%) și o deficiență de fier (cu o reducere de 57 %). În plus, în comparație cu femeile care nu iau suplimente de fier în sarcină, cele care utilizează aceste suplimente au o tendință mai mică de a naște copii cu greutate scăzută la naștere.

Atenție: unele alimente sau băuturi (cum ar fi produsele lactate și cafea) pot reduce eficacitatea suplimentelor cu fier. În plus, aceste suplimente pot declanșa, de asemenea, reacții adverse, cum ar fi constipația și diareea.

De asemenea, trebuie acordată o mare atenție supradozajului. Administrarea unor cantități excesive de fier a fost asociată cu simptome precum amețeli, probleme stomacale (greață și vărsături), dureri de cap, respirație modificată și oboseală.

Motive suficiente să consulți întotdeauna medicul, pentru a afla dacă și cât de mult fier trebuie să iei în timpul sarcinii. La fel ca și în cazul medicamentelor.

 

 

 

 

 

 

My title page contents