Începe dieta cu Vegeta! Ne-am bucurat de Sărbători, de cadouri, de timpul petrecut alături de cei dragi, dar și de bunătățile de pe mesele îmbelșugate. De acestea din urmă parcă ne-am bucurat chiar prea tare… Atât de tare încât pentru o vreme nici măcar nu mai vrem să auzim de sarmale, cârnați și friptură. Așa și trebuie, pentru că intrarea în Noul An trebuie să fie caracterizată din punct de vedere alimentar de o perioadă de… cumințenie. Adică de adoptarea unei diete în care să fie incluse alimente sănătoase și echilibrate.
Ar fi bine să uităm de carnea de porc și să ne îndreptăm atenția către proteinele slabe (pește, pui, curcan), către legume și verdețuri, fructe proaspete, cereale integrale, leguminoase, produse lactate cu conținut redus de grăsime și fără zahăr adăugat. Și, deloc în ultimul rând, să devenim mai atenți și mai consecvenți în privința hidratării.
Ține minte că este important să menții echilibrul și să nu te simți frustrat. Alege alimente pe care le apreciezi și gătește-le în moduri care să îți satisfac gusturile. Prin diversitatea alimentelor și echilibrul în alimentație, vei susține sănătatea organismului și vei reveni treptat la rutina sănătoasă de zi cu zi, cea de dinaintea Sărbătorilor.
Apropo de hidratare, știai că în acea cantitate zilnică recomandată de lichide intră și supele, și ciorbele? Ele au avantajul de a oferi organismului nu numai lichidul de care acesta are nevoie ci și o serie de vitamine și minerale conținute în legumele, rădăcinoasele și verdețurile folosite la prepararea lor. Uite rețeta unei supe sățioase, gustoase, bogată în proteine și fibre.
Supă de linte cu curry
Ai nevoie de: o cană de linte verde spălată și scursă, o ceapă mare tocată, doi morcovi tăiați cubulețe, doi căței de usturoi mărunțiți, o bucățică de ghimbir proaspăt (ras), o lingură de ulei de măsline, o lingură de pudră de curry, o linguriță de turmeric, o linguriță de coriandru măcinat, o conservă de roșii tocate (400g), patru căni de supă de legume sau apă, o lingură de Vegeta Universal, suc proaspăt de lămâie, pătrunjel verde, sare și piper.
Cum se prepară
Pune într-o oală mare, la încins, uleiul de măsline, apoi adaugă ceapa tocată și călește-o până devine moale și aurie. Continuă adăugând morcovii și usturoiul și mai gătește timp de 2-3 minute, până când morcovii încep să se înmoaie. Urmează ghimbirul (dacă îți place, nu e obligatoriu!) și condimentele (curry, turmeric, coriandru). Amestecă bine, așa încât condimentele să acopere legumele. Adaugă lintea și roșiile tocate, amestecă și gătește timp de două minute, după care toarnă supa de legume (sau apa) și lasă să fiarbă la foc mic timp de o jumătate de oră sau până când lintea este bine fiartă. Pune o lingură de Vegeta, mai lasă să fiarbă încă cinci minute și la final potrivește gustul de sare și piper, dacă e cazul. Înainte de a servi supa, adaugă suc de lămâie după gust și pătrunjel proaspăt, tocat.
Dacă supele nu sunt pe gustul tău și preferi ciorbele acre, nu e nimic greșit în asta. Fie ce-o fi, lichid să fie! Poți consuma ciorbe de pui, găină, vită sau doar din legume, cărora le poți da un plus de savoare cu Vegeta Cub Găină, Vegeta Cub Vită sau Vegeta Cub Legume, și neapărat acrite cu oricare dintre borșurile Vegeta (Original, cu Legume, cu Smântână sau cu Verdețuri).