ÎNGRIJIREA BEBELUȘULUI PREMATUR. CUM SĂ TE COMPORȚI CU UN BEBE ATÂT DE FRAGIL?

Îngrijirea bebelușului prematur – o temă grea pentru proaspăta mămică. Pentru a fi definită la termen, sarcina trebuie să aibă o durată de 40 de săptămâni, dar anual, la noi în țară se nasc prematur 20 de mii de copii. Însă, jumătate dintre ei mor. Cauza principală este reprezentată de locurile insuficiente din spitale. Sunt doar 250 de locuri la terapie intensivă, în toată ţara, iar numărul ar trebui să fie dublu. 

 

Îngrijirea bebelușului prematur. Nașterea prematură: primele tratamente pentru nou-născut

O naștere se numește prematură atunci când copilul se naște înainte de a 37-a săptămână de sarcină. Cauzele nașterii premature sunt diferite. Cele mai frecvente sunt vârsta mamei (sub 17 ani sau peste 40), boli cum ar fi diabetul, hipertensiunea și obezitatea, prezența malformațiilor fetale, a problemelor placentare sau a unei sarcini gemelare.

Îngrijirea bebelușului prematur. Cele mai frecvente dificultăți

Una dintre problemele cele mai evidente la naștere este dificultatea respiratorie, cunoscută sub numele de detresă respiratorie. Această situație necesită adesea ventilație mecanică și terapie cu oxigen. Bebelușii prematuri, imediat după naștere, sunt plasați în incubator, pentru a le fi asigurat controlul temperaturii corpului. Una dintre cele mai frecvente dificultăți ale acestor copii este tocmai menținerea constantă a temperaturii, evitând astfel hipotermia.

Problemele cardiovasculare, care necesită tratament specific în funcție de importanța problemei, sunt destul de frecvente. La fel de frecvente sunt dificultățile gastrointestinale, care determină în prima perioadă de viață (mai ales din cauza dificultății de coordonare înghițire și respirație) o nutriție intravenoasă, printr-un tub de alimentare care vine din gura în stomac. Foarte frecvente sunt, de asemenea, tulburările metabolice, inclusiv hipoglicemia, care constă într-o concentrație redusă de glucoză în sânge sau opusul său, adică hiperglicemia. Din cauza caracteristicilor circulației cerebrale, hemoragia cerebrală este mai frecventă la sugarul prematur, chiar dacă este adesea mică și nu lasă consecințe grave.

Nou-născuții prematuri au o capacitate redusă de apărare, fiind mai predispuși infecțiilor virale și bacteriene. În plus, aceștia sunt mai expuși unor forme de anemie care necesită tratament bazat pe fier sau pe mici transfuzii de sânge.

În cele din urmă, copiii cu greutate mică la naștere pot suferi de retinopatie. O boală oculară, care este tratată diferit în funcție de caz.

Îngrijirea bebelușului prematur. Atât de multă grijă, dar o creștere normală

Când îi vezi în saloanele de terapie intensivă, este firesc să simți o mare îngrijorare cu privire la aceste mici creaturi care se luptă în fiecare zi pentru supraviețuire. Dar progresele obținute de medicină și tehnologie sunt multe. Creșterea lor poate fi mai scăzută decât a celor născuți la termen, în funcție de cauzele prematurității. Dar, în general, în jur de doi ani de viață, 90% dintre prematuri ajung la vârstele lor în termen. De asemenea, în ceea ce privește calendarul de vaccinare și introducerea alimentelor în momentul înțărcării, se respectă același calendar ca și în cazul sugarilor născuți la termen. Firește, în prima parte a vieții lor, acești micuți, din cauza imaturității lor, au nevoie de o monitorizare constantă a funcțiilor vitale. Totuși, în absența unor probleme specifice, aceștia pot fi, în general, externați din spital pentru a ajunge la 2000 de grame de greutate corporală.

Îngrijirea bebelușului prematur. Mai întâi de toate într-un incubator

Perioada de spitalizare în terapia intensivă neonatală este un moment special atât pentru copil, care trebuie să crească și să depășească multe obstacole, cât și pentru familie. Incubatorul recreează mediul ideal pentru un copil născut prematur și, dacă este necesar, îl poate hrăni. În plus, incubatoarele au monitoare care controlează respirația, activitatea cardiacă și oxigenarea copilului. Este important să respecți regulile de igienă, să-ți speli mâinile înainte de a atinge copilul și, dacă este necesar, să porți un halat și o mască. Prietenii și rudele, pe de altă parte, pot vedea copilul prin geam, la timpul stabilit.

Îngrijirea bebelușului prematur. Contactul cu mama este important

Multe studii dovedesc acest lucru. Contactul cu mama permite copiilor prematuri să se recupereze mai bine și mai repede. Și de fapt, astăzi există tot mai mulți experți care recomandă terapia de răsfăț. Gradul de apropiere a corpului de figura mamei face îl face pe micuț să se simtă protejat, în siguranță. Ca atunci când era în burtica mamei. Mama trebuie să-l țină pe bebe în brațe de multe ori. Și mai indicat este, ca mama să sprijine copilul pe piept, astfel încât acesta să poată auzi bătăile inimii ei, să recunoască mirosul mamei și să-i simtă căldura. De asemenea, mama trebuie să-l îmbrățișeze ușor și să-l mângâie. Este important să se cunoască unul pe altul.

Îngrijirea bebelușului prematur pe scurt

Când nașterea este prematură, nou-născutul are nevoie de îngrijire și tratament special, de la incubator până la terapia de răsfăț. Odată ce se atinge greutatea corectă și principalele funcții vitale sunt regularizate, copilul va trebui să fie văzut și evaluat destul de des de către specialist.

My title page contents