Lipsa de somn la mame e aproape stare de normalitate. Să dormi șase ore legate e curată utopie!

Înainte să fii mamă, cu o ceașcă de cafea rezolvai somnolența și oboseala. Acum și dacă bei o găleată, e tot degeaba. Lipsa de somn la mame e aproape stare de normalitate. Să dormi șase ore legate e curată utopie!

 

Dar știi că lipsa de somn la mame, oboseala pe care acestea o resimt, îi afectează pe copiii lor? Unii părinți înțeleg în mod intuitiv că lipsa somnului încetinește sau chiar inhibă procesele lor mentale, le reduce capacitatea de a rămâne calmi atunci când se confruntă cu stimuli negativi și interferează cu capacitatea de a-și gestiona emoțiile. Un studiu efectuat în 2011 a demonstrat că persoanele private de somn răspund mai repede stimulilor negativi. Mai în glumă, mai în serios, oamenii de știință l-au denumit „efectul zombie” și se referă la influența pe care o are oboseala asupra abilității unui părinte de a-și exprima bucuria atât verbal cât și nonverbal.

Lipsa de somn la mame

Având copil mic, pierderea orelor de somn este inevitabilă. La fel și apariția unor efecte mai mult sau mai puțin surprinzătoare. Iată cum te… transformi când ești nedormită.

Îți pierzi expresia feței – o persoană privată de somn, obosită, își pierde capacitatea de a-și exprima facial starea. Adică nu se poate „citi” nici dacă este tristă, nici dacă este fericită. Iar pentru copil acestea sunt, cel puțin când este foarte mic, aproape niște repere în comunicare.

Vocea ta are un ton negativ – după o noapte de veghe sigur că nu ai chef nici de vorbă, nici de glume. Experimentele au demonstrat că persoana nedormită este mai zgârcită în cuvinte, vorbește mai puțin. Dacă totuși o face, vocea este monotonă sau chiar plată. Să nu-ți imaginezi că celui mic îi place!

Ești percepută ca o persoană tristă – ochi roșii, pleoape umflate, cearcăne, piele palidă și colțurile gurii lăsate… Pe bune, asta numai față de mamă fericită nu este! Chiar dacă în sufletul tău e adunată toată fericirea pentru faptul că micuțul îți este e sănătos și se dezvoltă cum nu se poate mai bine, după câteva nopți de nesomn arăți de parcă ți s-a înecat toată flota de corăbii.

Ai grijă că se ia!

Un studiul de contagiozitate emoțională sugerează că emoții precum entuziasmul, bucuria, tristețea, frica și furia pot fi transmise de la o persoană la alta. Iar de la părinte la copil, în numai câteva secunde! Când părinții sunt bucuroși, copiii își modelează adesea expresiile faciale în unele vesele. La fel și comportamentul. Atunci când părintele este trist, furios, anxios sau pur și simplu lipsit de orice expresie facială, copiii mimează imediat și ei. Acest lucru devine deosebit de important mai cu seamă atunci când copilul ajunge la vârsta de doi ani, când dobândește capacitatea de a imita adulții.

Sfatul cel mai important

Somnul nu este lux, e necesitate! Culmea este că e primul sacrificat de către mamele încărcate de responsabilități. Sfatul pe care toate îl primesc, de a dormi atunci când doarme și copilul, nu este luat în seamă asa cum ar trebui. Da, lipsa timpului e o problemă pe care o avem aproape toți. Dar dacă îți spunem că privarea de somn are efecte similare unei concentrații mari de alcool în sânge, ce zici? Îți afectează memoria, creativitatea, adapatabilitatea, te face să fii iritată, nervoasă și ostilă. Și mărește și riscul de depresie!
Așadar, dacă micuțul tău merge la culcare la ora 20, la ora aia te culci și tu! Lasă vasele nespălate din bucătărie, pentru că pot aștepta până mâine! Lasă și filmul ăla care pare interesant! Și pe el vei mai avea ocazia să îl vezi! Golește-ți mintea de griji și lasă-te furată de somn, chiar dacă nu ești obișnuită să te culci la ora aceea. De griji te vei putea ocupa mâine dimineață. Iar când ești odihnită găsești și cele mai bune soluții, știai?!

My title page contents