Matematică între 3 și 4 ani – La ce să te aștepți de la copilul tău și când? 

Matematică între 3 și 4 ani

Din primele luni ale vieții, copiii dezvoltă abilități care, dacă sunt urmate și cultivate, îi vor ajuta foarte mult în experiența lor școlară și în viața de zi cu zi. Printre acestea se numără matematica și logica.

Ce poate face un părinte pentru a-și ajuta copilul?

Copiii trebuie ajutați să se împrietenească cu numerele încă de dinainte de a împlini 1 an. Dacă primește suportul necesar, până pe la 2 ani, copilul poate memora numerele de la 1 la 10 mecanic. De asemenea, acesta le poate enumera atunci cand îl rogi, cu ajutor din partea ta. Este posibil să uite, să sară anumite numere sau să le încurce. Important este ca își aduce aminte și reține mare parte dintre ele. La 3-4 ani micuțul tău va fi capabil să numere și să separe seturi de obiecte sau lucruri din diferite categorii (3 mere, 4 banane etc.).

 

Cum învață un copil mai ușor numerele?

Copilul trebuie să intre în acest „joc” încă de când e doar un bebeluș. O să te întrebi: cum așa, câtă vreme el nu știe nici să vorbească, darmite să mai și numere? Nu contează. Tu trebuie să-i arăți numerele de fiecare dată când vă jucați, să-i explici clar ce număr e, să arăți înspre el. Ba mai mult, îi poți cânta cântecele ce au legătură cu numerele sau îi poți spune poezii. El va înregistra informațiile primite și acestea se vor activa la momentul potrivit. De asemenea, e bine să-i cumperi jocuri cu numere, fie o tăbliță cu numere magnetice, fie cuburi de lemn cu cifre. Există și jucărioare electronice care au înregistrări cu numere, cu pronunție, cântecele etc.

Nu rata niciun moment în care poți exersa numărătoarea cu bebele/copilul tău. Iar când sunteți pe stradă, numărați mașinile, păsărelele de pe trotuar, băncile din parc sau legănele de la locul de joacă. Acasă îi poți arăta câte mașini sunt în parcare sau îi poți înșira mașinuțele lui și să le numărați împreună. Tu te vei folosi de gestică și vei explica fiecare număr, iar el, dacă e încă foarte mic, te va urmări doar cu privirea. Mai târziu, te va ajuta cu degețelele și cu cuvintele. Nu uita, să-l lauzi pentru fiecare efort, iar dacă a greșit, nu-l descuraja. Important e că încearcă. Trebuie să dai dovadă de multă răbdare, de tact și atitudine pozitivă. Alege, de asemenea, un moment în care el este cooperant, în care nu este indispus, nu-l supără nimic. Nu trebuie forțat, pentru că nu trebuie să atingi vreun target sau nu ești în vreun concurs cu vreo altă mamă. Acest proces să fie parte din joaca voastră!

La ce vârstă învăță să numere?

Toate la timpul lor…tot așa și fiecare copil are timpul lui. Este bine să îți amintești acest lucru de fiecare dată când ești surprinsă de capacitatea copilului tău sau atunci când aștepți cu nerăbdare să învețe să facă ceva nou. Te întrebi: oare la ce vârstă poate număra? În primul rând, trebuie să faci distincția între cunoașterea numerelor și posibilitatea de a număra efectiv. În primul caz, între 2 și 3 ani ar trebui să poată număra în ordine numerele de la 1 până la 10. În unele excepții ar putea ajunge până la 20.

 

De reținut! În afară de a acționa, copilul știe cum să numere. Acest al doilea pas este mai complex, deoarece este dificil pentru un copil așa mic să numere dincolo de numărul 3. Învățarea de a număra depinde de nivelul de înțelegere a conceptului de cantitate. Atât de mult și atât de puțin, de aproape și de departe sunt  noțiuni  pe care copilul le învață treptat și care ulterior vor însoți numerele.

Deci, nu te grăbi să-l vezi ocupat cu mâinile și cu degetele mici, nu forța matematica. Încearcă mai degrabă, să numeri cu el în timp ce vă jucați împreună sau citiți o carte frumoasă plină de desene (câți morcovi vede?). Puțin câte puțin, cu timpul, el va putea aplica numerotarea cantității. În teorie, pe la circa 4 ani ar fi trebuit să dezvolte această abilitate.

 

Și dacă nu funcționează, trebuie să ai răbdare: să faci un copil mare și învățat nu este o cursă!

 

Numere – câteva exemple despre ceea poate face un copil între 30 și 50 de luni:

  • Citește numerele de la 1 până la 10. Chiar dacă copilul cunoaște numerele în ordine, el poate număra uneori doar până la 5;
  • Știe că numerele identifică câte obiecte sunt într-un grup;
  • Încearcă să arate numerele cu degetele, pe hârtie sau folosindu-se de obiecte, desene: 3 copaci, 4 zâmbete, etc.;
  • Afișează curiozitatea despre numere, făcând comentarii sau punând întrebări;
  • Folosește niște numere în conversații, în mod spontan;
  • Utilizează cu ușurință unele numere în timp ce vă jucați;
  • Poate identifica cantitatea de două grupe de obiecte, de exemplu când sunt egale;
  • Separă un grup de trei sau patru obiecte în moduri diferite, începând să recunoască că totalul este același;
  • Afișează un interes în cifre și exemplificare în viața de zi cu zi;
  • El este conștient de faptul că poate număra orice (nu doar obiecte): pași, sărituri.

 

My title page contents