Menține-ți creierul tânăr… un îndemn bun, de luat în seamă! Da, creierul nu este un mușchi dar, cu toate acestea, cel mai bine ar fi să-l antrenezi regulat. Oamenii de știință continuă să repete acest lucru de ani de zile: pentru a avea o minte tânără, trebuie să faci mișcare. Pentru că mișcarea este cea mai bună metodă!
Mai simplu spus: creierul nostru este capabil să evolueze continuu, stabilind noi conexiuni între sinapse și neuroni în fiecare moment. Dar, evident, depinde de noi să îi permitem acest lucru. Cum putem face posibil acest lucru? Punându-i creierului mereu la dispoziție informații noi, materialul necesar, de fapt, pentru a rămâne în formă.
Neurologi și oameni de știință au ajuns la aceeași concluzie: pentru a nu îmbătrâni și a rămâne activ în ciuda vârstei, creierul are nevoie și este important să se confrunte cu noi provocări în fiecare zi.
Dacă ești tânăr și crezi că nu ți se potrivesc aceste recomandări, te înșeli! Pentru a te asigura că efectele acestui antrenament cerebral sunt valabile, eficiente și de durată, trebuie să începi să-ți antrenezi creierul încă de tânăr. Dar, cu toate acestea, puține persoane acordă atenție sănătății creierului lor, deși acesta este organul cel mai afectat de îmbătrânire. Dacă nu este antrenat, creierul poate suferi diverse probleme, cum ar fi pierderea memoriei sau dificultăți de somn.
A avea o funcționare bună și cognitivă a creierului, în ciuda trecerii anilor, acest lucru poate fi realizat prin adoptarea unor obiceiuri și exerciții bune.
Menține-ți creierul tânăr! Iată 3 sfaturi pe care să le urmezi pentru a-ți menține creierul în formă:
1. Schimbă drumul spre serviciu
Schimbarea rutinei este o idee grozavă! Astfel, vei scoate creierul de pe funcția pilot automat și îl vei pune la treabă.
Obișnuirea creierului cu căi prestabilite nu este stimulantă, deoarece după un timp acțiunile vor fi efectuate automat. Apelează la noi provocări: de exemplu, schimbă traseul pe care îl urmezi de obicei pentru a ajunge la serviciu. Vei descoperi locuri noi, magazine, parcuri, clădiri și vei fi încurajat să explorezi din ce în ce mai mult. În acest punct, fără să-ți dai seama, ți-ai început deja antrenamentul.
2. Învață să scrii, să citești, să gândești și să creezi
Desigur, probabil că știi deja să scrii și să citești, dar cât a trecut de când ai scris ultima dată o scrisoare de mână? Îți mai amintești titlul ultimei cărți pe care ai citit-o?
Dacă nu faci toate aceste lucruri amintite, înseamnă că stimulii pe care îi oferi creierului sunt prea puțini. Nu înseamnă că acum trebuie să umpli zeci de pagini din senin, dar poți începe să te antrenezi scriind o scrisoare pe hârtie unui prieten care locuiește departe. Sau poate te decizi să urmezi un hobby, să te înscrii la un curs care îți place. Și nu încerca să te scuzi, spunând că nu ai timp: a avea un creier activ și sănătos este o prioritate. Scuzele nu-și au locul aici! În plus, în vremurile acestea este posibil să urmezi un curs chiar din fața computerului. Atât de simplu!
3. Menține-ți creierul tânăr! Învață o limbă străină
Învățarea unei limbi străine este o adevărată provocare pentru creierul tău! Adică să-l testezi cu ceva cu adevărat nou, cum ar fi învățarea unei limbi: brusc, materia cenușie va fi bombardată cu știri, te vei simți mai stimulat și vei dori să pui în practică ceea ce ai învățat. În acel moment te vei simți mai încrezător, vei călători și vei întâlni mulți prieteni străini. Și cel mai important, fără să-ți dai seama și, fără să depui prea mult efort, îți vei antrena creierul și vei intra într-un cerc virtuos fantastic.
Încearcă de azi. Vei vedea curând rezultatele!