Nașterea prematură. Când apare și de ce? Ne temem de ea? Ei bine, durata normală a unei sarcini este cuprinsă între 39 și 41 de săptămâni. Atunci când ea se întâmplă înainte de cele 38 de săptămâni, se numește naștere prematură.
O naștere prematură este o naștere care are loc cu mai mult de trei săptămâni înainte de termenul estimat. Cu alte cuvinte, înainte de începerea celei de-a 37-a săptămâni de sarcină.
Tipuri de prematuri
În funcție de cât de timpuriu se naște un copil, el poate fi:
- Prematur târziu, născut între 34 și 36 de săptămâni întregi de sarcină;
- Prematur moderat, născut între 32 și 34 de săptămâni de sarcină;
- Foarte prematur, născut la mai puțin de 32 de săptămâni de sarcină;
- Extrem de prematur, născut la sau înainte de 25 de săptămâni de sarcină.
Nașterea prematură. Clasificări.
Majoritatea nașterilor premature apar în stadiul prematur târziu. Bebelușii prematuri, în special cei născuți foarte devreme, au adesea probleme medicale. De obicei, complicațiile prematurității variază, dar cu cât copilul se naște mai devreme, cu atât este mai mare riscul.
Factorii de risc ai nașterii premature
Adesea, cauza specifică a unei nașteri premature nu este clară. Cu toate acestea, există factori de risc cunoscuți: o naștere prematură anterioară, o sarcină multiplă, un interval între sarcini mai mic de șase luni sau o sarcină obținută prin fertilizare in vitro. De asemenea, factorii de risc pentru nașterea prematură mai sunt reprezentați de un istoric de avorturi multiple, probleme ale uterului, colului sau placentei, infecții (în special ale lichidului amniotic și tractului genital inferior) sau boli cronice precum hipertensiunea arterială și diabetul. Și, nu în ultimul rând, o naștere se poate produce prematur dacă gravida a fost subponderală sau supraponderală înainte de instalarea sarcinii sau dacă a suferit leziuni fizice sau traume emoționale în urma unor evenimente de viață stresante (moartea unei persoane dragi, violență în familie). Însă aș sublinia faptul că orice gravidă poate naște prematur, dacă ținem cont de faptul că cele mai multe astfel de nașteri au loc în absența oricărui factor de risc cunoscut.
Nașterea prematură. Complicaţiile prematurității pe termen scurt și lung
Deși nu toți prematurii prezintă complicații, în marea lor majoritate se confruntă cu ele. Cu cât copilul se naște mai devreme, cu atât și riscul de complicații este mai mare, iar greutatea de la naștere joacă un rol important. Unele probleme pot să apară la naștere, în timp ce altele pot să se dezvolte mai târziu.
Complicații pe termen scurt, în primele săptămâni: probleme de respirație (din cauza unui sistem respirator imatur), probleme ale inimii (persistență de canal arterial), creierului (hemoragie intraventriculară), sângelui (anemie, icter), probleme de control a temperaturii, gastrointestinale, ale sistemului imunitar sau de metabolizare.
Complicații pe termen lung: probleme de vedere (retinopatie de prematuritate), de auz, comportamentale și psihologice, paralizie cerebrală sau boli cronice (astm).