Cele mai frecvente probleme care pot să apară în sarcină

Cele mai frecvente probleme care pot să apară în sarcină? Există? Poate că da, poate că nu, dar e bine să fii pregătită. Știm că sarcina este un motiv de mare bucurie. Dar și de îngrijorare, totodată. Atât pentru sănătatea proprie a gravidei cât mai cu seamă pentru cea a fătului. Ideal este, desigur, ca sarcina să decurgă fără probleme, până la termen.

 

Însă în unele cazuri mai pot apărea și complicații, inclusiv la femeile care erau sănătoase înainte de a rămâne însărcinate, iar acest lucru face ca sarcina să fie considerată cu risc. Iată care sunt cele mai frecvente situații în care viitoarea mămică trebuie să se adreseze medicului cât mai curând posibil.

Cele mai frecvente probleme: sângerări

O sângerare ușoară în sarcină (câteva picături pe lenjerie sau pe hârtia igienică atunci când este folosită toaleta) nu înseamnă întotdeauna că ceva nu este în regulă. În special dacă este vorba despre primul trimestru. Însă, chiar și așa, ea va trebui adusă la cunoștința medicului, furnizându-i acestuia și informații despre împrejurările în care s-a petrecut acest lucru, despre prezența sau absența unor cheaguri sau bucăți de țesut. Dacă sângerarea este mai puternică, justificând folosirea tampoanelor, este vorba despre o urgență medicală. Poate fi vorba despre un avort spontan, sarcină ectopică sau molară, o infecție la nivelul colului uterin sau travaliu prematur.

Febră

Așa cum se știe, febra este doar simptomul unei afecțiuni. În consecință, medicul va trebui să identifice cauza. O temperatură a corpului mai mare de 38,5 grade Celsius poate indica prezența unei infecții (respiratorii, a tractului urinar etc), iar o infecție, da, poate afecta bebelușul din burtică. În concluzie, este una dintre situațtiile în care este necesar să se ia legătura cu medicul care monitorizează sarcina.

Cele mai frecvente probleme: dificultate la urinare

În mod destul de frecvent, în sarcină sunt întâlnite infecțiile urinare. Majoritatea femeilor însărcinate urinează mai des, acesta fiind un răspuns normal al organismului la modificările hormonale și la presiunea fizică pe care uterul o pune pe vezica urinară. Dar atunci când gravida se confruntă cu un disconfort la urinare (durere, usturime) sau când face un efort mare pentru a elimina cantități mici de urină, poate fi vorba despre o infecție urinară. Infecțiile vezicii urinare în timpul sarcinii cresc riscul de infecții renale, avort spontan sau naștere prematură.

Vărsături persistente

În primul trimestru grețurile matinale și vărsăturile sunt normale. Unele gravide, însă, prezintă stări de greață prelungită și vărsături severe, afecțiune care se numește hiperemesis gravidarium. În aceste cazuri, din cauza vărsăturilor se ajunge la deshidratare, hipotensiune, dureri de cap, stare de confuzie, leșin, pierdere în greutate. Cazurile severe necesită internare în spital și tratament de specialitate.

Inflamarea feței, mâinilor și picioarelor

Deoarece în sarcină corpul reține mai multă apă ca de obicei, o umflare treptată a mâinilor și a picioarelor este considerată normală. Însă atunci când, în a doua jumătate a sarcinii, umflarea apare brusc și este însoțită de dureri de cap, vărsături, dureri severe sub coaste și dificultăți de vedere, este cel mai probabil vorba despre simptome ale pre-eclampsiei. Dacă nu este monitorizată și tratată, aceasta duce la grave complicații.

 

My title page contents