In primele zile dupa nastere, orice mic lucru te poate baga in sperieti: daca e ceva in neregula cu bebelusul tau? Mihaela Timofte (asistent perinatal SAMAS) iti spune sa nu te temi daca observi:
Zone moi ale capuluiBebelusii se nasc cu doua zone moi sau fontanele ( sunt zonele in care oasele craniului nu au fuzionat complet). Fontanela mare, care ocupa suprafata din varful capului, se inchide de obicei la 18 luni, iar fontanela mica, situata in spatele capului se inchide la aproximativ 26 de luni. Membranele care acopera fontanelele sunt groase si tari, astfel incat spalatul pe cap nu va face rau bebelusului.
Eruptie cutanata
Eritemul alergic apare in primele zile de viata si se carcaterizeaza prin aparitia “in valuri” a unor pete mici rosii, usor ridicate, localizate mai ales pe fata, torace, abdomen. Nu necesita niciun tratament.
Sange (in primele zile de viata) in scutecele bebeluselor
Din cauza transferului matern de hormoni catre bebelusi, in prima saptamana de viata apare criza genitala a nou-nascutului. La baieti se manifesta prin tumefierea scrotului, iar la fetite, prin prezenta unei scurgeri vaginale laptoase sau sanguinolenta, numita menstruatie falsa. Toate acestea nu necesita niciun tratament.
Scaune moi
Laptele de mama este foarte bun laxativ, de aceea, este posibil ca bebelusul sa elimine scaun dupa fiecare masa.
Sughit constant
Unii experti vorbesc despre “proasta” comunicare intre creier si muschiul diafragmului. Altii vorbesc despre imaturitatea organelor interne. Altii spun ca ar fi cauza ingerarii aerului in timpul meselor. Indiferent de cauza, sughitul nu trebuie sa ne sperie! Incercam sa ridicam bebelusul la vertical, sa-l lovim usor, ritmic, pe spate, pentru eliminarea aerului sau sa-i dam cateva picaturi de lapte.
Stranuta des
Bebelusul stranuta pentru a indeparta particulele straine din nasuc sau pentru prin stimularea la lumina puternica. Atat timp cat nu prezinta tuse, febra, nu e niciun motiv de ingrijorare.
Se uita incrucisat
Strabismul este normal la nou-nascut si este cauzat de imaturitatea sistemului ocular. Acest lucru se regleaza in jurul varstei de 6 luni.
Plange
Plansul este modul de comunicare al bebelusilor. Atunci cand plang, bebelusii pot transmite semnale ca le e foame, ca au nevoie sa li se schimbe scutecele, ca au amortit intr-o anumita pozitie, ca s-au plictisit, ca sunt speriati, ca sunt obositi, prin stimulare excesiva. Trebuie sa fii aproape de bebelusul tau, sa raspunzi nevoilor lui, si astfel bebelusii care primesc atentie si blandete atunci cand plang, vor invata sa planga mai putin in timp.
Foto Shutterstock