Nu am timp să mă relaxez! Dacă o să te trezeşti spunând: „Uşor de zis, greu de făcut“ la un moment dat în timp ce citeşti cartea aceasta, atunci ia aminte.
Dacă ar fi atât de uşor să te relaxezi, nu ar fi nevoie să apelezi la o carte de dezvoltare personală, nu‑i aşa? Adevărul e că multe dintre tehnicile din cartea aceasta necesită muncă. Unele impun mai mult timp şi un angajament mai profund decât altele.
Nu am timp să mă relaxez!
Nu e nevoie de mult timp. Nu e complicat. Şi probabil că deja încorporezi inconştient relaxarea în activităţile tale zilnice. Dacă ieşi până la maşină după o şedinţă stresantă, tragi un pui de somn de 15 minute pe timpul prânzului sau bei un pahar de vin după o zi grea la serviciu, înseamnă că foloseşti câteva dintre tehnicile esenţiale de relaxare pe care le‑ai dezvoltat deja. Pentru unii, nu e nevoie decât de o tehnică simplă în cadrul unei pauze naturale din timpul zilei. Pentru alţii relaxarea necesită un efort voit şi concentrat, folosind abilităţi nou‑învăţate.
Cum iti iese?
Pentru a reuşi să te bucuri de momente de relaxare, e nevoie doar de două lucruri. În primul rând, trebuie să fii dispus să blochezi între 30 şi 45 de minute din programul tău în fiecare zi. Dacă poţi dedica mai mult timp, e cu atât mai bine. Dar, dacă scazi sub 30 de minute, probabil nu vei resimţi niciun beneficiu notabil.
Fa un efort
În al doilea rând, legat de prima cerinţă, trebuie să exersezi constant noile tehnici. Ca majoritatea lucrurilor din viaţă, învăţarea vine după repetiţie. Nu uita că unele dintre tehnicile de relaxare pot părea ciudate la început. Nu ţi se vor părea grele, dar s‑ar putea să te simţi puţin neliniştit, mai ales dacă încerci să faci loc pentru exerciţii într‑o zi care deja e ocupată. S‑ar putea chiar să te simţi puţin aiurea sau jenat când înveţi tehnicile (discuţiile despre tehnicile de relaxare evocă adesea imagini cu forţe mistice şi vindecători new age).
Nu iti gasi scuze
Din experienţa mea de predare a tehnicilor de relaxare pacienţilor, obstacolul cel mai des întâlnit în folosirea consecventă a tehnicilor este timpul. La fel ca în cazul sportului, ai grijă la scuze — „Sunt prea ocupat“, „Am uitat“, „Am lucrat mai mult“. Astfel de scuze sunt la fel de frecvente ca frigul iernii. Nu te lăsa prins în capcana aceasta. Dacă eşti serios în încercarea de a controla mai eficient anxietatea, e important să găseşti o modalitate de a‑ţi asigura succesul.
Cartea Cum să îți controlezi anxietatea – a aparut la Editura Trei.