Pachetelul (sanatos) pentru scoala

Mai toti parintii care au copiii de varsta scolara dezvolta mini-obsesia intitulata “ce-i mai pun copilului in pachetelul de scoala?”. Nu dispera: Anna Ghica (health coach) iti spune care sunt variantele usor de pregatit, dar si sanatoase. Caci exista!

Stiu, cea mai simpla varianta e sa-i arunci in ghiozdan un suc “natural” si ceva ambalat, o prajitura casei sau un croissant, insa este si varianta sigura de a-i indeparta definitiv pe copii de hrana sanatoasa. Spun asta pentru ca tot ce reprezinta mancare procesata inseamna mai mult zahar decat ar trebui, mai multe grasimi decat ar fi bine, mai multa sare decat ar fi potrivit si o multime de amelioratori de gust si potentatori de aroma. Incearca sa-ti mai hranesti copilul cu fructe si legume dupa asta! Papilele lor gustative vor cere tot gusturi si arome intense, zahar mult si grasimi la fel, iar felia de paine neagra unsa cu avocado se va duce pe primul loc din topul absurditatilor parintesti.
Cum copiii sunt deja in a treia saptamana de scoala, m-am gandit sa va ofer o incurajare si apoi cateva idei.

Va incurajez sa deveniti optimisti vizavi de pachetelul de scoala – e nevoie doar de planificare si organizare. Mai usor de zis decat de facut, dar promit ca daca va hotarati ca in fiecare zi de vineri sa furati 20-30 de minute din programul de birou, lucrurile devin un pic mai simple. Incepeti cu lista pe zile a gustarilor – un truc este sa va legati si de ceea ce gatiti cu o seara inainte. Apoi faceti o lista cu ingredientele pe care nu le aveti deja in casa, iar la inceput de week-end mergeti la cumparaturi stiind deja clar raioanele si magazinele pe care trebuie sa le vizitati.
Mai jos, iata si o lista de idei sanatoase pentru pachetelul de scoala. Nu uitati, ambitia noastra primordiala de parinti vizavi de hrana ar fi sa ne alimentam copiii intr-un procent cat mai mare (daca nu chiar exclusiv!) cu alimente integrale, intr-o stare cat mai aproape de felul in care le gasim in natura.
1 caserola cu fructe care nu se inmoaie prea repede, facute bucatele (portocale, mango, banana, boabe de struguri) peste care adaugati o lingura de fulgi de cocos.

1 sandwich facut din 2 felii subtiri de paine facuta cu maia (paine traditionala doar cu ingrediente naturale) intre care puneti branza de capra si cateva feliute de avocado.

Hummus gustos alaturi de bete din morcovi si ardei dulce, 2 tipuri de legume care isi vor mentine prospetimea si dupa 2-3 ore.

Briosele facute in casa, din faina integrala si poate chiar inlocuind zaharul cu banane bine coapte, in care puneti fructele favorite ale copilului sau chiar bucatele de ciocolata (neagra ideal). Uite aici si aici 2 retete testate si aprobate.

Pizza vegetariana facuta in casa pentru cina si pastrata si la gustarea scolara. Puneti pe un blat simplu din faina integrala si faina alba sos de rosii, felii de mozarella, felii de rosii gustoase, sare si busuioc, apoi coaceti in cuptor.

Bucati din prajitura aceasta cu morcovi si migdale.

Biscuiti facuti in casa. Cea mai predilecta retata in familia mea: 1 cana de migdale maruntite foarte bine in robotul de bucatarie (dupa ce au fost hidratate peste noapte), 3-4 linguri de fulgi de cocos, 1 bol cu pulpa de la fructele pe care le-am stors sa fac suc, scortisoara si vanilie dupa gust si putina miere daca mai e nevoie. “Coca” aceasta se pune in tava, pe hartie de copt, se taie in patrate si apoi se coace la foc mic pana cand biscuitii se fac crocanti.

 

text Anna Ghica, foto Shutterstock.com

My title page contents