Aștepți un bebeluș? Felicitări! Îngrijește-te de sănătatea ta și a lui dar nu uita că și pielea în timpul sarcinii are nevoie de atenție specială.
Nu trebuie să te sperii, trebuie doar să fii pregătită pentru schimbările prin care va trece pielea în timpul sarcinii. Hormonii poartă vina… Toate aceste schimbări sunt normale și inevitabile. Însă cu o îngrijire corespunzătoare ”pagubele” pot fi reduse la minim.
Pielea în timpul sarcinii
Doar ca să le enumerăm, vom aminti aici de deshidratarea pielii, de transpirația excesivă, de întinderea ei la nivelul abdomenului, coapselor și sânilor (favorizând apariția vergeturilor). La care se adaugă apariția unor vinișoare de culoare roșie, masca de sarcină de la nivelul feței (melasma) sau erupțiile acneice. Din fericire, pentru toate aceste neplăceri există o serie de măsuri care să limiteze efectele neplăcute. Ori să le înlăture.
Vergeturile ”se tem” de masaj
De nimic nu se teme o gravidă mai tare cum se teme de vergeturi. Ce sunt de fapt vergeturile? Sunt niște leziuni liniare de culoare rozalie sau alb-sidefie, produse ca urmare a întinderii pielii și reducerii sintezei colagenului din aceasta. Creșterea exagerată în greutate favorizează în mod cert apariția lor. Masajul efectuat de două ori pe zi, dimineața și seara, cu creme vitaminizante sau cu unt de cacao, este de-a dreptul miraculos! Nu te zgârci la cremă!
Hiperpigmentarea apare și dispare
Cantitățile de melanină, progesteron și estrogen din piele fiind crescute pe perioada celor nouă luni, vor avea ca și consecință pigmentarea pielii. Linea nigra (linia verticală de pe abdomen) și masca de sarcină se înscriu exact în categoria aceasta, o hiperpigmentării pielii. Ambele vor dispărea după naștere. Dacă, însă, petele cafenii de pe obraz, nas, și de deasupra buzei superioare persistă, adresează-te dermatologului. Acesta va decide cum să se intervină: cu măști sau creme decolorante, cu terapie laser ori microdermoabraziune.
Acneea o tratează doar medicul!
Pentru că, așa cum afirmam și mai sus, corpul trece printr-o mulțime de modificări hormonale în timpul sarcinii, nu este exclusă apariția acneei. Sub nicio formă nu-ți ”stoarce” coșurile! Dacă acneea este atât de violentă încât necesită tratament local, adresează-te dermatologului. Nu cumpăra niciun produs fără să ai acordul lui, pentru că unele substanțe conținute (de exemplu tetraciclina) pot afecta grav fătul.
În rest, folosește produse de curățare delicată a tenului și evită machiajul. Să știi că ești frumoasă numai pentru că ești însărcinată, crede-mă!
Protecția solară, obligatorie
Indiferent de anotimp, folosește creme cu factor de protecție solară. Minim SPF 15, cu spectru larg, atât împotriva radiațiilor UVA cât și UVB. Mai trebuie subliniat faptul că vara vei alege cremele cu cel mai ridicat factor de protecție?