Poftele gravidei: de unde și când apar cele mai frecvente? Poftele în timpul sarcinii sunt dorințe bruște, irezistibile, urgente, în special pentru unele alimente. O dorință bruscă de chipsuri (dar și de pizza, ciocolată, căpșuni…și multe altele) a viitoarei mame și, uite cum, imediat viitorul tată pornește în căutarea celor solicitate.
Psihologia a încercat să explice poftele femeii gravide cu o teorie, care vede în pofte nevoia femeii însărcinate de răsfăț și reasigurare într-un moment delicat și important pentru ea.
Medicina, pe de altă parte, le explică ca o consecință a furtunii hormonale care afectează femeia; mai ales în primele luni de sarcină și la care organismul reacționează cu toată acea serie de tulburări; inclusiv greață, probleme de stomac, apetit scăzut sau abundent.
Aceasta este schimbarea dezordonată a dorințelor alimentare, ceea ce face ca alimentele care au fost iubite anterior să fie respinse cu dezgust în perioada sarcinii. Și astfel va crește dorința femeii gravide pentru alimente deosebit de dulci sau deosebit de sărate sau poate acide, care nu făceau parte anterior din obiceiurile sale alimentare.
Pofte în timpul sarcinii: legendă sau realitate?
„Poftele gravidei nu au nicio bază științifică”, subliniază Valeria Savasi, cercetător ginecolog la Universitatea din Milano și șef al Centrului de reproducere asistată al Spitalului Luigi Sacco din Milano. Aceasta explică: „în sensul că nu există nicio corelație între presupusele pofte nesatisfăcute în timpul sarcinii și apariția petelor, de orice fel, la naștere”.
Poftele, sau mai degrabă acele dorințe particulare pentru un aliment anume, nu reprezintă o problemă și nici o tulburare de sarcină. Unele viitoare mame nu le au niciodată, altele își schimbă gusturile la masă, imediat ce rămân însărcinate; urăsc unele mirosuri provenite de la mâncare și gătit; mănâncă doar un singur tip de mâncare sau preferă în special gustul dulce sau sărat.
Așadar, de ce apar „poftele” în timpul sarcinii?
Există, în esență, două motive pentru acest lucru:
Hormonal: în urma stimulării hormonilor, în timpul sarcinii există o schimbare a metabolismului, ceea ce crește nevoia de anumiți nutrienți, în special carbohidrați. Pur și simplu, corpul este cel care necesită mai mult zahăr, iar creierul implementează anumite „strategii” pentru a recunoaște care sunt nevoile reale ale corpului nostru. Dacă este nevoie de fier, calciu, vitamine, corpul nostru o cere și este corect să-ți satisfaci această dorință.
Psihologic: în timpul celor nouă luni se poate întâmpla ca viitoarea mamă să simtă o dorință „sănătoasă” de a fi îngrijită, răsfățată, iar poftele reprezintă o stratagemă pentru a exprima această cerere mai mare de afecțiune și atenție. Din confort, satisfacție, poftele sunt ca o îmbrățișare; din acest motiv, satisfacerea unei dorințe înseamnă a avea acces la o adevărată hrană de confort care te face să te simți mai bine și te relaxează.
Poftele gravidei trebuie satisfăcute sau nu?
Chiar dacă nu au nimic de-a face cu apariția petelor pielii (conform credinței populare), așa cum amintit mai sus, poftele sunt încă expresia unei nevoi, fizice sau psihologice. Prin urmare, în limitele rezonabilității și dacă nu există contraindicații legate de situații particulare (de exemplu, carnea crudă), merită să fie satisfăcute. Atenție, desigur, la cantități, dacă nu vrei să câștigi vizibil în greutate!
Poftele în timpul sarcinii: când încep?
Există o perioadă în care încep poftele? În realitate, nu există o perioadă anume. Așa-zisele pofte ale femeii gravide ar putea apărea încă din primele săptămâni de sarcină; mai exact poate apărea o dorință obsesivă de a mânca ciocolată, produse lactate, carne, salată; pe scurt, poftele în sarcină sunt foarte diferite și sunt multe. Nu este nimic greșit în a-ți satisface aceste pofte, cu excepția cazului în care ajungi să te hrănești doar cu ciocolată sau să iei prea mult în greutate. Deoarece, organismul poate avea nevoie de unele substanțe nutritive conținute în aceste alimente.
Dar, poftele se pot menține și după primele săptămâni de sarcină; ba chiar pot continua pe tot parcursul sarcinii.
Poftele gravidei: Care sunt cele mai frecvente?
Există tot felul. Printre cele mai frecvente pofte în timpul sarcinii:
- ciocolată
- murături
- cartofi prăjiți
- înghețată
- carne roșie
- alimente picante
- lămâie
- brânză