Pregătirea copilului pentru școală. Când și cum începe?

Se termină vacanța, începe pregătirea copilului pentru școală. Zilele lipsite de griji devin amintire și pentru cei mici dar și pentru părinți. Of, ce bine a fost toată vara…

 

Cele trei luni de huzureală s-au consumat de parcă nici n-au fost. Ce mică-i vacanța mare… Nici nu știi când a venit septembrie și trebuie să te apuci de pregătirea copilului pentru școală. Pe de o parte ai de alergat prin magazine, după fel de fel de cumpărături. Pe de altă parte trebuie să-l convingi pe pici că la școală este atât de frumos și de bine încât și tu ai lua-o de la capăt. Deși minți, nu-i așa?

Pregătirea copilului pentru școală începe cu trezirea

Micuțul tău intră în clasa pregătitoare și anul acesta ia pentru prima dată contact cu școala? Sau e deja… veteran? Și într-un caz, și în celălalt, primul lucru pe care îl ai de făcut este să-l antrenezi pentru trezitul de dimineață. Pentru că aceasta va fi o maaare problemă pentru o vreme, până când ceasul biologic va funcționa după noul model. Pregătirea ar trebui să înceapă cu două săptămâni înainte de ziua în care sună clopoțelul. Treptat, seară de seară, piciul va fi nevoit să meargă la culcare din ce în ce mai devreme. Sigur, dacă obișnuiai să îl lași treaz până mai târziu. Azi cu 10 minute mai devreme, mâine cu 15 minute și tot așa. La fel, și trezirea va fi din ce în ce mai matinală.

Descrieri realiste, nu idealiste

Discuțiile amicale, relaxate, despre ce este școala și care este rolul ei, sunt la fel de importante atât pentru copiii care se află la debut (intrarea în clasa pregătitoare) cât și pentru cei care revin în bănci.

În cazul celor care dau grădinița pe școală, discuția este de preferat să fie cât se poate de realistă. Nu îl mințim pe cel mic că la școala totul o să fie minunat, că va putea face ce vrea, când vrea, iar toți copiii din clasă îi vor fi prieteni. Bullyng-ul este o realitate, totuși. Nu este corect să-i creăm o imagine idealistă, pentru că ar putea fi dezamăgit sau chiar șocat de realitate. Dacă e vorba despre un copil mai mare, încearcă să ai cu el o discuție despre cum a fost anul școlar anterior. Despre experiențe plăcute și mai puțin plăcute. Despre profesori și colegi. Află dacă există surse de stres pentru el și care sunt acestea. Apoi învață-l cum să le ignore sau depășească. În cazul în care lucrurile stau foarte rău, ajutorul unui psihoterapeut este neprețuit.

Ține cont (și) de gusturile copilului

Pentru cei mai mulți părinți, pregătirea copilului pentru școală înseamnă doar cumpărături. Uniformă sau diverse articole vestimentare, încălțăminte, rechizite. Chiar dacă noi, părinții, avem pretenția că le știm pe toate și numai ce știm sau vrem noi este frumos și bine, în acest caz ar trebui să ținem cont și de gusturile copilului. Este recomandat ca cel mic să vă însoțească la cumpărături și să le faceți și în funcție de preferințele lui. Vrea un ghiozdan cu Mickey Mouse? În regulă, cu Mickey să fie, dar troller, nu ghiozdan. Pentru a-i proteja coloana de greutatea pe care o va avea de cărat. Își dorește încălțăminte sport cu… luminițe? De ce nu? Doar el o va purta! Să o poarte cu plăcere! Valabil și pentru trening, caiete, penar, instrumente de scris. Succes, tuturor!

My title page contents