PREGĂTIREA COPILULUI PENTRU UN FRATE. EXERCIȚIU DE TACT ȘI RĂBDARE

Puiul tău a crescut mare și deja te gândești la al doilea. Cu bucurie pentru că viața ta va fi și mai plină, dar și cu teamă. Pregătirea copilului pentru un frate poate părea o misiune grea. Nu pare. Este.

 

La primul copil te copleșește dragostea pe care i-o porți. Cum poate ființa aceea atât de mică să ocupe atât loc în inima ta… Când este pe drum și al doilea, deja te întrebi, în secret, dacă le vei putea arăta amândurora aceeași iubire. Imaginează-ți ce temeri are primul tău născut… „Oare mama mă va iubi la fel de mult ca pe fratele meu?” Pregătirea copilului pentru un frate va trebui să înceapă foarte devreme. Chiar și înainte de a-l concepe.

Explicația psihologilor

Cel mai important lucru pe care trebuie să-l reții este că ambii copii au nevoie de aceeași dragoste și siguranță. Când cel mare află că mama lui va mai avea încă un copil, în el se nasc sentimente de gelozie și anxietate. Drept urmare își va schimba comportamentul și posibil că va regresa în dezvoltare. Explicația psihologică este aceea că, inconștient, își dorește să fie din nou mic. Pentru a-i face concurență bebelușului.

Pregătirea copilului pentru un frate

Pregatirea copilului pentru sosirea unui frate este deosebit de importantă. Lucrând la acest aspect, vei ajuta întâiul născut să scape de frici, înlocuindu-le cu un sentiment de emoție și bucurie. Iată câteva sfaturi care să te ajute să îl pregătești pentru schimbarea din viața lui.

Implică-l

Creează condiții pentru a se implica în toate pregătirile pentru venirea pe lume a noului membru. Anunță-l că ești gravidă imediat ce afli acest lucru. Nu aștepta până înainte de naștere, pentru că îl vei găsi nepregătit.

Fă-i cunoștință cu bebe din burtică

Ia-l cu tine la ecografii și lasă-l să își vadă fratele pe monitor. Copiii acceptă mai ușor lucrurile pe care le văd cu proprii ochi. Timpul care va trece până la naștere îi va oferi răgazul să digere informația și să accepte situația.

Ajută-l ăa creeze o legătură

Lasă-l să îți atingă burta și să-i vorbească bebelușului, să-i cânte, să-i povestească ce a făcut peste zi, ce planuri are pentru următoarele zile. Acest lucru îi permite să formeze o legătură cu viitorul nou-născut.

Cere-i ajutorul

Solicită-l să participe la achiziționarea articolelor destinate frățiorului așteptat. Implică-l în decorarea camerei acestuia. Creează-i sentimentul că este important, că părerile lui contează, că ajutorul lui atârnă greu.

Oferă-i momente speciale

Stabilește o oră din zi, numai a voastră. O oră în care să petreceți împreună timp de calitate. O oră în care să îi explici și că după venirea pe lume a fratelui timpul vostru va fi mai puțin. Dar asigură-l că dragostea și grija vor fi la fel de mari. Și că va continua să fie pentru tine la fel de important ca până acum.

Ce să faci după sosirea nou-născutului

  • Ideal este să își vadă fratele imediat după naștere, în spital. Nu aștepta și nu amâna momentul până ajungeți acasă. În acest fel îl vei face să se simtă un membru important al familiei. Ceea ce este, indiscutabil!
  • Organizează-i o petrecere de frate/soră mare. În loc de petrecerea de „Bun venit!” pentru bebeluș, care oricum nu înțelege nimic, aceasta este mai utilă. Spune-i că sărbătoriți noul lui statut de frate/soră mare.
  • Oferă-i un cadou din partea bebelușului. Acesta va simboliza dragostea și emoția lor de a fi frați. Poate fi chiar un joc pentru două persoane, în ideea că îl va folosi mai târziu împreună cu fratele său.
  • Lasă-l să aleagă și el un cadou pentru micuț. Va considera că este prima lui îndatorire în calitate de frate mare.
  • Întreabă-l despre sentimentele pe care le are vizavi de sosirea noului membru. Nu trece subiectul sub tăcere și nu obliga copilul să ia situația ca atare. Arată-i că îți pasă de emoțiile lui, empatizează.
  • Permite-i – sub supraveghere – să îl hrănească. Ajuta enorm la creșterea respectului de sine, a încrederii și sentimentului de responsabilitate.
My title page contents