Primăvara și alergiile. Cum să faci față alergiilor de primăvară?

Primăvara și alergiile. Cum să faci față alergiilor de primăvară?

Primăvara și alergiile – Odată cu primăvara, apar primele alergii ale sezonului. Alergia apare ca urmare a unei reacții anormale a sistemului imunitar, care începe să producă anticorpi pentru a se apăra împotriva substanțelor care sunt de fapt inofensive pentru organism. Reacțiile alergice pot afecta atât organele, cât și țesuturile, în special căile respiratorii inferioare, pielea și membranele mucoase ale nasului și ochilor.

Dar care sunt cele mai comune simptome ale alergiilor de primăvară? Ce să faci pentru a evita reacțiile alergice?

Care sunt cauzele alergiei?

Alergia se dezvoltă ca urmare a unui răspuns al sistemului imunitar care produce prea mulți anticorpi pentru a lupta împotriva alergenilor care sunt inofensivi pentru majoritatea oamenilor. Dacă organismul intră în contact cu o substanță pe care o recunoaște ca periculoasă, întâlnirea dintre alergeni și anticorpi determină reacția imună. Aceasta implică eliberarea de mediatori chimici, precum histamina, la baza simptomului alergic. Simptomele variază de la iritație ușoară până la anafilaxie, o reacție alergică severă care poate pune viața în pericol.

Bine de știut: Alergenii pot fi prezenți în aer (cum ar fi polen, păr de animale, acarieni, mucegaiuri), în alimente (în special în unele, cum ar fi ouă, lapte, pește, crustacee, arahide, nuci, grâu și soia), în medicamente, în serul care este eliberat de insecte precum albinele sau viespile în timpul unei înțepături, precum și în substanțe precum latexul și nichelul, care sunt potențial iritante.

Primăvara și alergiile. Simptomele alergiilor de primăvară

Ochii roșii, nasul care curge, strănutul repetat sunt doar câteva dintre simptomele comune ale alergiilor de primăvară. Particulele, libere în aer, intră în contact cu mucoasele ochilor, nasului și gâtului, provocând iritații la subiecții hipersensibili și, prin urmare, eliberarea de proteine ​​numite alergeni. Sistemul imunitar reacționează, încercând să lupte împotriva alergenilor cu eliberarea de histamină care provoacă tulburări alergice, uneori simptome severe, cum ar fi inflamația și disconfortul pielii, nasului, ochilor și sistemului respirator.

Principalele semne ale unei posibile alergii sunt:

  • curgerea nasului;
  • strănut continuu;
  • ochii roșii, umflați și care lăcrimează;
  • mâncărime la nas, ochi și gură;
  • tuse;
  • conjunctivită.

Reține: Nu toate simptomele apar împreună. De asemenea, ele pot fi ușoare sau severe. Printre simptomele mai puțin frecvente, dar mai grave, se numără și dificultatea de a respira.

Care sunt cele mai bune antihistaminice pentru alergii?

Când apar primele simptome, este util să se recurgă la o terapie medicamentoasă, sugerată de medic. Aceasta va permite gestionarea fazei acute a reacției alergice, poate cu ajutorul picăturilor pentru ochi, spray-uri nazale sau produse specifice împotriva astmului bronșic. Un tip de medicament, printre cele mai utilizate pentru tratarea alergiilor de primăvară, este cel al  antihistaminicelor care, prin blocarea activității histaminei, ameliorează principalele supărări precum strănutul, mâncărimea și lăcrimarea ochilor.

Primăvara și alergiile. Cum sunt limitate simptomele alergiei?

Simptomele alergiilor pot fi atenuate de unele comportamente, în funcție de locul în care suntem prezenți:

Acasă:

  • Aerisește camera și încăperea dimineața devreme sau seara târziu, când concentrația de polen din aer este mai mică; ține ferestrele închise în orele de vârf ale zilei;
  • Usucă pereții dușului, pentru a preveni mucegaiul și utilizează dezumidificatorul;
  • Spală frecvent podelele, gresia și parchetul, draperiile și covoarele;
  • Schimbă cearșafurile des;
  • Folosește huse specifice antiacarieni pentru perne și saltele; evită materialele care atrag praful, preferând vinilul, lemnul, metalul și pielea atunci când cumperi mobila;
  • Spală animalele de companie o dată pe săptămână, pentru a elimina alergenii din blana lor;
  • Folosește numai aspiratoare echipate cu filtre specifice;
  • Evită pe cât posibil contactul cu covoarele, tapițeria, covoarele și jucăriile moi (de pluș sau alte materiale care rețin praful).

La birou:

  • Evită deschiderea ferestrelor în timpul zilei de lucru, preferând aerisirea biroului doar dimineața;
  • Nu intra în contact cu flori și plante;
  • Păstrează biroul curat, fără praf, pentru a evita alergiile la acarieni.

În aer liber:

  • Evită să mergi în locuri cu o concentrație mare de polen, cum ar fi parcuri și grădini. Dacă este posibil, alege locurile de pe litoral sau de munte pentru o excursie;
  • Nu ieși afară în orele de vârf sau în orele cele mai fierbinți ale zilei, când concentrația de polen este mai mare;
  • Evită primele momente ale unei furtuni, deoarece ploaia facilitează eliberarea alergenilor de polen;
  • Încearcă să respiri pe nas, care, spre deosebire de gură, reține o parte din agenții prezenți în aer;
  • Verifică calendarele informative, pentru a evalua în ce perioade a anului prezența polenului este mai mare și ia în calcul să acorzi mai multă atenție;
  • Dacă te deplasezi cu bicicletă sau alt mijloc de deplasare deschis, ar trebui să folosești o mască și ochelari de soare, dacă este posibil de tip wrap around;
  • Ține geamurile mașinii închise și, dacă există, activează filtrul de polen.

Primăvara și alergiile. Ce să faci în caz de alergie?

Toate persoanele care suferă de alergii ar trebui să urmeze terapia adecvată pentru starea lor. În funcție de tipul de alergie și de persoana care suferă de aceasta există patru tipuri de soluții:

1. Antihistaminice și antialergice topice: acestea se găsesc sub formă de spray-uri sau picături pentru ochi și sunt utile pentru ameliorarea rinitei alergice sezoniere și a conjunctivitei.

2. Corticosteroizi de uz local: potriviți și pentru tratamentul rinitei sezoniere.

3. Antihistaminice orale: se iau pentru ameliorarea simptomelor alergice, cum ar fi mâncărimea, rinita și conjunctivita alergică, cu manifestări precum rinoree, mâncărime nazală sau oculară, strănut și lăcrimare.

4. Imunoterapie specifică: este așa-numitul „vaccin” pentru alergii, singura terapie capabilă să interfereze cu mecanismele imunologice care stau la baza alergiei.

Important! Persoanele alergice ar trebui să aibă întotdeauna cu ele medicamente pentru automedicație, deci antihistaminice orale sau spray-uri antialergice topice pentru căile orale, pentru a ameliora simptomele în cazul apariției febrei fânului atunci când ești departe de casă.

Dincolo de toate, nu uita că antihistaminicele trebuie utilizate cu moderație și pentru o perioadă limitată de timp.

My title page contents