Cunoscută sub denumirea de sarcină extrauterină, sarcina ectopică este o complicație în care ovulul fecundat se implantează în afara uterului. Într-o trompă, în colul uterin sau în cavitatea abdominală.
Potrivit statisticilor, una din 50 de sarcini este o sarcină ectopică și reprezintă o urgență medicală. Un tratament prompt va reduce riscul pe care sarcina ectopică îl reprezintă pentru o viitoare sarcină și va reduce, de asemenea, posibilele complicații. Orice femeie cu activitate sexuală poate avea la un moment dat o sarcină extrauterină, însă există o serie de factori de risc care predispun în mod deosebit:
- vârsta peste 35 de ani;
- antecedente de boală inflamatorie pelvină;
- antecedente de intervenții chirurgicale pelvine, abdominale sau multiple avorturi;
- istoric de endometrioză sau de boli cu transmitere sexuală (gonoree sau chlamydia);
- tratamente și proceduri de fertilitate;
- anomalii structurale ale trompelor uterine.
Cauze și simptome pentru sarcina ectopică
Cauzele apariției sarcinilor extrauterine nu sunt întotdeauna clare. Totuși, sunt asociate unele condiții precum inflamațiile și cicatrizările trompelor uterine, factori de natură hormonală, anomalii genetice, malformații congenitale sau boli care au afectat forma și starea trompelor uterine și a organelor de reproducere.
Simptomele comune ale unei sarcini ectopice sunt, în primul rând, durerea abdominală și sângerările vaginale. Această durere este ascuțită sau sub formă de crampe. Uneori, în situațiile în care sângerarea a apărut în abdomen, durerea se resimte până în umăr. O sângerare severă poate duce la un ritm cardiac crescut, leșin și chiar stare de șoc.
Cum se pune diagnosticul
Sarcina extrauterină poate fi depistată în cadrul examenului clinic. Cu toate acestea, medicul va solicita efectuarea unor investigații suplimentare, pentru un diagnostic de certitudine. El va recomanda o ecografie transvaginală pentru a vizualiza dacă în uter există un sac gestațional. Pe lângă ecografia transvaginală va solicita și efectuarea unui test de sânge pentru determinarea nivelului de hCG și progesteron, hormoni care sunt prezenți în timpul sarcinii. Dacă aceste niveluri hormonale încep să scadă sau să stagneze pe parcursul a câteva zile iar ecografic nu a fost identificat sacul gestațional, cel mai probabil este vorba despre o sarcină ectopică.
Tratament vs intervenție chirurgicală
În cazul în care simptomele sunt severe – ne referim la dureri și sângerări – se impune intervenție chirurgicală de urgență. Motivul este reprezentat de faptul că dezvoltarea embrionului (care, oricum, nu se va putea dezvolta până la termen) pune în pericol trompa uterină în care s-a fixat. Aceasta se poate rupe, provocând sângerări masive și punând în pericol fertilitatea și chiar viața femeii.
Atunci când localizarea sarcinii extrauterine și evolutia ei permit, se poate opta pentru un tratament care provoacă simptome similare avortului spontan. Dacă tratamentul este eficient, rareori mai este necesară și intervenția chirurgicală.
Cum rămâne cu fertilitatea
Eliminarea embrionului și repararea deteriorărilor trompei uterine se pot face printr-o procedură numită laparotomie. Dacă medicul nu va reuși îndepărtarea embrionului printr-o incizie mică, va repeta intervenția mărind incizia. În cazurile în care trompa uterină este afectată grav, el ar putea să o îndepărteze și pe aceasta. Îndepărtarea unei singure trompe – în condițiile în care cealaltă rămâne funcțională – nu va afecta fertilitatea femeii, ea putând rămâne însărcinată. Însă dacă au fost îndepărtate ambele trompe, o sarcină va mai putea fi obținută doar prin tehnici de reproducere umană asistată.