Semne că ești un tată toxic, chiar dacă nu îți dai seama

tată toxic

Chiar dacă faci tot posibilul să fii un părinte bun, anumite gesturi, expresii sau comportamente la care recurgi în interacțiunea cu micuțul tău pot avea efectul opus.  Aceste greșeli, chiar dacă sunt neintenționate,  pot indica faptul că ești un tată toxic.

 

Iată care sunt semnele la care trebuie să fii atent pentru a nu îți afecta emoțional copilul!

Un tată toxic nu își ascultă copilul

Comunicarea dintre părinte și copil poate fi dificilă, mai ales pe măsură ce cresc și încep să își cristalizeze opiniile.

Un tată toxic nu își ascultă copilul și vorbește frecvent peste ei.

Dacă nu îți asculți în mod activ copilul sau îl întrerupi de fiecare dată când acesta vorbește, acesta este un semn îngrijorător. Psihologii recomandă să faci un efort și să începi să îți asculți copilul, fără să îl întrerupi.

Un tată toxic își exprimă mereu emoțiile  negative

Este normal să te pierzi uneori în gândurile tale. Dar dacă te concentrezi mereu pe emoții și gânduri negative, asta este o problemă.

De multe ori, acest comportament  influențează  dezvoltarea emoțională a copilului tău.

Un tată toxic nu își poate controla propriile frustrări

A fi părinte înseamnă că ai de a face cu frustrări zi de zi.  Însă, fii foarte atent la modul în care îți exprimi aceste frustrări în fața copilului tău. De ce?

În momentul în care reușești să îți ții sub control aceste ieșiri vei observa că și comportamentul micuțului tău se va îmbunătăți.

Un tată toxic critică prietenii copilului

Orice copil va aduce acasă prieteni cu care nu ești de acord. Asta nu înseamnă automat că îi poți critica sau comenta în fața copilului tău.

Psihologii au observat că de multe ori, părinții toxici au tendința de a critica prietenii copiilor. Rezultatul? Micuțul tău va resimți acele critici ca fiind adresate indirect și lui.

Un tată toxic își etichetează copilul

Părinții toxici echivalează frecvent comportamentul negativ al copilului cu o trăsătură de caracter negativă. Dacă micuțul tău face un lucru rău, folosești imediat eticheta de “Copil rău”?

Uneori, un comportament nedorit poate conduce la etichete precum: leneș, problematic, egoist, răsfățat.

Total greșit, atrag atenția psihologii. Când recurgi la astfel de etichete nu faci altceva decât să contribui la crearea unei identități negative.

Concentrează-te pe comportamentul copilului și pe cum poți rezolva problema și nu recurge la etichete!

Un tată toxic își compară copiii mereu

Unul dintre cele mai clare semne ale unui părinte toxic? Acesta își compară constant copilul cu cei al prietenilor sau al rudelor în speranța că astfel îi va influența comportamentul.

De fapt, o modalitate mult mai bună de dezvoltare a stimei de sine este să te focusezi pe individualitatea copilului.

Astfel, îl vei motiva să își dezvolte anumite trăsături sau calități personale.

Un tată toxic folosește folosește frecvent cuvintele “niciodată” și “întodeauna”

Folosești frecvent cuvinte precum “niciodată” și “întodeauna” ? Ei bine, în acele momente limitezi posibilitatea ca micuțul tău să își schimbe comportamentul.

În loc să generalizezi când observi anumite trăsături sau obiceiuri pe care ai vrea ca acesta să le schimbe, folosește un limbaj care oferă posibilitatea de a crește.

Înlocuiește-le cu expresii precum “Pari să fii supărat când” sau “Cum putem rezolva problema asta împreună”.

Un tată toxic îngrădește independența copilului

Copiii trebuie să învețe să aibă grijă de ei cât mai devreme. Dacă faci absolut totul pentru copilul tău și nu îi dai oportunitatea să fie independent, consecințele nu vor fi cele așteptate de tine, dimpotrivă.

Psihologii atrag atenția că acesta este semnul unui părinte toxic și că astfel îi transmiți copilului tău că nu ai suficientă încredere în el.

Ce poți face? Stabilește taskuri potrivite pentru vârsta lui – cum ar fi să aibă grijă de animalul de casă, să își ducă farfuria în chiuvetă sau șă își facă ordine în haine.

My title page contents