Cele mai mari frici ale copiilor și cum îi poți ajuta

Cele mai mari frici ale copiilor

Copiii mici au mai multe temeri decât adulți și resimt orice tip de emoție mult mai intens.Temerile și grijile variază în funcție de vârstă și tind să coincidă cu diferite stadii ale dezvoltării emoționale. Dar care sunt  cele mai mari frici ale copiilor și cum îi poți ajuta?

 

Când copilul tău iubește un anumit lucru într-o zi, iar în următoare se teme de el, explicația ține de schimbările prin care trece acesta și mai puțin de un episod traumatic.

De ce apar temerile?

Situațiile noi și imprevizibile sau schimbările bruște pot fi un motiv de îngrijorare pentru copilul tău. Adulții pot transmite temerile lor față de anumite situații chiar înainte ca acesta să fi fost pus în fața lor (teama față de apă sau de înălțimi).

Mai mult, copii se pot “învăța” din familie anumite temeri  din modul în care se discută sau se acționează.

Pe de altă parte, psihologii atrag atenția că frica este un semn care indică faptul că micuțul tău devine din ce în ce mai conștient de lumea din jurul lui și reacționează la aceasta.

Care sunt cele mai mari frici ale copiilor?

Factorii sau situațiile de care le este teamă copiilor variază într-o mare măsură. În momentul în care copii mici manifestă teama poate fi dificil de înțeles ce anume o cauzează. Tocmai de asta mulți părinți subestimează ce anume poate cauza temerile copiilor.

Un studiu recent arată că două-treimi dintre copii au temeri recurente.

În plus alte cercetări indică faptul că există un pattern și că există anumite frici cum ar fi cea de șerpi, paianjeni sau înălțimi care sunt foarte des întâlnite.

Ca părinte trebuie să înțelegi faptul că anumite temeri intense sunt normale într-un anumit stadiu de dezvoltare și că trepetat se vor ameliora.

Cele mai mari frici ale copiilor în funcție de vârstă

Bebelușii

Printre factorii care declanșează temerilor bebelușilor se numără zgomotele puternice sau senzația de cădere. În jurul vârstei de 8-10 luni poate apărea teama de obiectele din jur.

Vârsta 2-4 ani

Cele mai adesea copii de tem de animale, zgomote puternice, întuneric, toaletă, monști sau fantome. O altă temere des întâlnită este cea de a fi lăsat singur sau de a se pierde. Fie că vorbim de tunete sau de artificii, zgomotele puternice și neașteptate sunt o sursă sigură de anxietate.

În această perioadă și străinii pot genera o stare de teamă.

Vârsta 4-6 ani

În această periodă se conturează teama de întuneric și de creaturi imaginare precum monștii sau fantomele. La acestea se adaugă temeri legate de gândaci sau alte animale. Teama de străini continuă să fie una des întâlnită printre copii de această vârstă, deși mulți părinți o înțeleg ca fiind o expresie a timidității copilului.

În acest interval, apar alte frici precum cea de a pierde unul dintre părinți sau posibilitatea unui divorț.

După vârsta de 6 ani temerile iraționale tind să se amelioreze și chiar să dispară complet. Copii mai mari tind să își facă mai multe griji în legătură cu școala (profesori, teme) sau doctor (dentist și alte proceduri medicale) sau de a fi respinși de alți copii.

Vârsta de 8 ani

Există posibilitatea ca anumite frici să persiste, dar cele noi vor fi mai rationale și se vor centra pe teama de a greși și de a fi criticat la școală, sau de a fi respins de colegi.

Începe să se contureze teama de noi situații și cea legată de lipsa de siguranță.

Vârsta de 9-10 ani

Acești copii tind să se teamă de divorț, dar și teama de a se afla în pericol continua să fie una puternică. În acest interval pot apărea frici legate de sânge și a se răni.

Vârsta de 11-13 ani

Acești copii se tem cel mai frecvent de a fi lăsați singuri, de întuneric sau de injecții. O altă temere care apare la această vârstă  – cea de a fi răpiți sau de a fi părăsiți de părinți.

Teama de a nu se descurca la școală (prezentări, de a nu fi selectat pentru un anumit sport sau un anumit club) și cea de a nu fi acceptat de colegi continua să fie cele mai puternice.

În acest interval de vârsta se conturează temeri frecvent întâlnite la adulți precum: vorbitul în public, teama de a face greșeli sau de eșec.

Frica de a fi respins sau de a supăra oameni apropiați, de a fi lăsat singur și de a nu fi înțeles apar Ia adulți. De asemenea, teama de doctori, injecții, dentist, spitale, răni deschise, sânge poate persista și la adulți.

Cele mai mari frici ale copiilor? Cum îi poți ajuta?

Primul lucru pe care trebuie să îl iei în considerare este cât de puternic este impactul unei anumite frici asupra vieții copilului.

Dacă nu interferează cu modul în care acesta își petrece timpul zi de zi, atunci îl poți ajuta să treacă peste această frică dacă îi explici faptul că el deține controlul asupra acestor situații.

Respectă-i frica și ajută-l să o înțeleagă

Nu ezita să îți întrebi copilul de ce îi este frică și încearcă să îl ajuți să treacă peste asta. Încearcă să formați ritualuri care să îi arate că este în siguranță

Specialiștii recomandă să folosești aceste temeri ca pe un punct de plecare pentru a-l învăța să capete mai multă încredere în sine.

Explică-i că aceste frici sunt absolut normale, dar că se află în siguranță și că îl vei ajuta să le depășească.

Deoarece fricile copiilor sunt trecătoare nu este recomandat să apelezi la tratament sau la un terapeut decât dacă sunt debilitante.

În cazul copiilor mici, activitățile practice care se pot transforma într-un joc sunt cele mai eficiente.

My title page contents