Cum înveți copilul să doarmă singur: 6 etape pentru un somn liniștit în patul lui

cum înveți copilul să doarmă singur

Cei mici au nevoie de independență, iar aceasta se oferă treptat, în funcție de vârstă. Tocmai de aceea, când vine timpul, copilul ar trebui să doarmă în camera lui. Cum înveți copilul să doarmă singur, mai ales dacă este o fire sensibilă?

Este extrem de important pentru copii să învețe să adooarmă singuri! când ajung în clasele primare, dacă nu au început încă să doarmă singuri, ar fi momentul să începi să încerci să-l obișnuiești pe cel mic să doarmă în patul lui.

Când încep să adoarmă singuri, copiii capătă mai multă încredere în ei și vor fi mai siguri pe ei în viitor. Indiferent că vorbim despre momentele în care vor avea un coșmar, sau le va fi frică de „monștrii de sub pat”, ar fi bine să se convingă singuri că nimic nu s-a întâmplat și că totul este bine! Potrivit Psychologytoday.com, poți urma câțiva pași care să vă ajute:

Somul alături de părinți este o rutină pentru copii!

Adulții adorm cu perna preferată pe care se odihnesc cel mai bine, plapuma călduroasă, citesc o carte bună sau se uită la serialul preferat. În cazul copiilor, somnul alături de părinți este rutina. Cum noi suntem obișnuiți să adormim într-un anumit mod, cei mici sunt obișnuiți să adoarmă lângă părinți.

Adevărul este că cei mici nu au nevoie de un părinte cu care să doarmă!

Potrivit Psychologytoday.com, în timpul nopții copiii trebuie să se odihnească, iar acest lucru se poate întâmpla doar dacă dorm singuri. Când dorm singuri, cei mici nu sunt treziți de mișcările altora, nu sunt loviți în somn și nici nu se confruntă cu lipsa de spațiu în pat.

Mai mult decât atât, să învețe să adoarmă singuri, pentru copii este extrem de important. Odată ce adoarme singur, copilul va începe să aibă mai multă încredere în el și va realiza că se poate descurca și singur.

Cum înveți copilul să doarmă singur? 6 pași simpli pe care îi poți încerca:

Examinează-ți propriile sentimente!

Potrivit Psyhologytoday.com, de cele mai multe ori, părinții sunt cei care întârzie momentul din egoism. Pentru mulți părinți este plăcut să doarmă cu copiii lor, însă nu este și sănătos pentru dezoltarea celui mic. Cum spuneam și înainte, siguranța de sine pe care cel mic o câștigă dormind singur este esențială în dezvoltarea lui!

Specialiștii recomandă să petreci timp cu cel mic înainte de culcare. Spre exemplu, puteți prepara cina împreună sau puteți vedea un film cu întreaga familie sa va jucati in echipa, etc.

Explică-i copilului tău, înainte, ce presupune această schimbare!

Îți dorești ca cel mic să înțeleagă ceea ce se întâmplă, tocmai de aceea ar fi bine ca tu să îi explici de ce este ideal să doarmă singur! Spune-i cât de curajos este, că a ajuns la vârsta care trebuie să fie independent din anumite puncte de vedere și că trebuie să se maturizeze treptat.

Dormitul în paturi și camere separate nu înseamnă că el va fi ignorat sau că nu îți pasă absolut deloc de copilul tău. Explică-i faptul că, dacă doarme singur, copilul se va bucura de cea mai bună odihnă.

Formați-vă o rutină de seară!

Cum înveți copilul să doarmă singur mai ales dacă are o cameră nouă? O rutină și niște obiceiuri clare sunt esențiale înainte de somn! Astfel, cel mic se relaxează și se pregătește psihic pentru culcare. Când vei stinge lumina, cel mic va fi mult mai liniștit și gata de culcare!

Schimbă-ți locul din pat, pe scaun!

Dacă în mod normal stai pe pat, lângă cel mic, înainte să adoarmă, specialiștii recomandă să îți schimbi locul. Spre exemplu, trage-ți un scaun lângă patul lui, iar dacă copilul insistă să stai lângă el în pat, spune-i că te simți mai confortabil și stai mai bine acolo.

Astfel vei forma distanța și îl vei ajuta să se detașese treptat de tine și de somnul împreună. Mulți copii nu vor să doarmă neapărat cu părinții, ci să simtă doar o persoană lângă el. Tocmai de aceea, în felul acesta, vei reuși să îl dezveți.

În fiecare seară mută scaunul din ce în ce mai departe de pat!

Cum înveți copilul să doarmă singur? „Încet” spun specialiștii pentru Psyhologytoday.com.  După ce ai apelat la trucul cu scaunul urmează un alt truc, al distanței. În fiecare seară, mută scaunul puțin câte puțin, astfel în cât să crești distanța pe parcursul timpului.

La final, tu și scaunul trebuie să ajungeți la ieșire din cameră, pe hol. Astfel, cel mic se va obișnui cu absența părintelui și va reuși să adoarmă singur.

Ieși din cameră până adoarme!

Un truc vechi, pe care părinții îl aplică din bătrâni este următorul: după ce copilul s-a bagat în bat, stai câteva minute cu el. Când urmează să adoarmă spune-i că mergi până la bucătărie să speli vasele, până la baie pentru rutina de seară, sau inventează orice altă minciună proprie.

Lasă-l pe cel mic să adoarmă singur, cât ești plecată. Astfel se va obișnui și va înțelege că poate adormi și fără tine!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

My title page contents