Sentimentele copiilor trebuie identificate și exprimate de către aceștia. Învățarea identificării și exprimării emoțiilor și sentimentelor într-un mod pozitiv îi ajută pe copii să-și dezvolte abilitățile de care au nevoie pentru a le gestiona eficient.
Copiii se confruntă cu multe dintre senzațiile complexe pe care le experimentează adulții: se simt frustrați, emoționați, nervoși, triști, geloși, speriați, îngrijorați, furioși și jenați. Diferența este că cei mici nu știu să se exprime și nu au, de obicei, vocabularul adecvat pentru a vorbi despre cum se simt. De aceea, aceștia își comunică sentimentele în alte moduri, prin expresii faciale, corporale, prin comportament și joc.
Încă de când se nasc, bebelușii încep să învețe abilitățile emoționale de care au nevoie pentru a-și identifica, exprima și gestiona sentimentele. Ei învață cum să facă acest lucru prin interacțiuni sociale și relații cu persoanele apropiate din viața lor. Părinții au rolul (foarte important) de a ajuta copiii să înțeleagă emoțiile și comportamentele. Părinții trebuie să le arate copiilor cum să-și gestioneze sentimentele în moduri pozitive și constructive încă din copilărie pentru a-i ajuta să dezvolte atitudini pozitive de-a lungul vieții.
Sentimentele copiilor. Iată de ce e important ca aceștia să învețe să le recunoască și să și le exprime:
1. Acceptarea sentimentelor reduce anxietatea
Emoțiile intense sunt un aspect normal al experienței umane. Totuși, pentru un copil mic, sentimentele intense pot fi percepute ca fiind înfricoșătoare și copleșitoare. Dacă părintele își învață copilul despre sentimentele pe care acesta le trăiește, dacă știe să le accepte, să le recunoască și, mai ales, să și le exprime, toate acestea îi permit copilului să-și dezvolte o acceptare sănătoasă a sentimentelor sale. Atunci când copilul nu luptă împotriva sentimentelor sale, stresul și anxietatea excesivă sunt eliminate.
2. Cunoașterea emoțiilor noastre promovează inteligența emoțională
Mulți părinți așteaptă ca automat copilul să știe să-și exprime sentimentele, dar lucrurile nu stau deloc așa. Primul pas în a face față emoțiilor este să le putem identifica. Atunci când îți familiarizezi copilul cu un vocabular adecvat al limbajului emoțional, acesta va fi mai capabil să identifice cu ce se confruntă. Atitudinea emoțională este un pas vital al inteligenței emoționale.
3. Învățarea modului de auto-calmare reduce comportamentele nesănătoase
Odată ce un copil își dezvoltă abilitățile pentru a-și identifica emoțiile, poate începe să dezvolte capacitatea de a ști cum să se auto-calmeze.
4. Eliberarea emoțiilor puternice ajută copilul să se dezvolte corect și sănătos
Dacă un copil își va suprima mereu sentimentele, nu va putea să funcționeze la capacitatea deplină de dezvoltare. Sentimentele neexprimate rămân în subconștient, unde vor compromite resursele interne și energia mentală de care copilul are nevoie pentru a funcționa în mediul său de zi cu zi.
5. Exprimarea și antrenarea emoțiilor reprezintă piatra de temelie a unei bune sănătăți mintale
Dacă exprimarea sentimentelor devine o rutină, este mai puțin probabil să ajungem să suferim de anxietate, depresie și alte probleme de sănătate mintală. La fel stau lucrurile și în cazul copiilor. Dacă învață de mici să-și exprime emoțiile și să vorbească despre ele, ca adulți nu se vor confrunta cu probleme de sănătate mintală.
6. Sentimentele copiilor. Sănătatea emoțională este esențială pentru sănătatea fizică
La fel ca în cazul adulților, nu este neobișnuit ca sentimentele nerezolvate ale copilului să se manifeste fizic prin simptome corporale, cum ar fi dureri de cap, stomac, și mai târziu, ulcere sau tensiune arterială ridicată. Cultivarea unei bune sănătăți emoționale deschide o cale spre sănătate și bunăstare pe termen lung.