Nu e deloc ușor să crești singură un copil. Câteva sfaturi pentru mame singure ar putea să îți fie de ajutor.

Nu e deloc ușor să crești singură un copil. În calitate de părinte unic este posibil să ai responsabilitate exclusivă asupra creșterii, îngrijirii și educării celui mic. Câteva sfaturi pentru mame singure ar putea să îți fie de ajutor.

 

Presiunea pe care o resimte părintele singur este destul de mare. Cu timpul, negestionată corect, aceasta poate duce la oboseală, la epuizare fizică și psihică. O mamă care nu își mai poate susține copilul din punct de vedere emoțional și nici nu îi mai poate oferi în mod constant educația necesară, riscă să se confrunte cu probleme de comportament. Nu te putem ajuta altfel decât oferindu-ți sfaturi pentru mame singure. Nu le minimaliza importanța. Dacă și alte mame singure le-au urmat și le-au fost de folos, înseamnă că chiar își au un rost.

Circumstanțe diferite

Sunt mai multe motive pentru care o mamă își crește singură copilul. Fie este divorțată, fie este văduvă ori pur și simplu este alegerea ei să își crească singură copilul. Indiferent de situație, o mamă singură are destule motive să fie adesea stresată. Veniturile mai mici, lipsa unui model parental masculin pentru copil, izolarea socială. Dar există și lucruri care pot fi făcute pentru a diminua acest stres.

Sfaturi pentru mame singure

Organizează-ți bugetul – fii propriul contabil și încearcă să îți planifici cheltuielile, dar să ai pusă de-o parte și o sumă mică pentru situații neprevăzute. Când ai copil nu se știe niciodată… Străduiește-te să te încadrezi în buget, pentru ca măcar stresul financiar să îl eviți pe cât posibil.

Creează-ți o rețea de ajutoare – rudele (inclusiv bunicii copilului din partea tatălui), prietenii și chiar și vecinii îți pot oferi, la nevoie, ajutorul. Menține cu toți o relație bună, caldă și sinceră. Uneori le poți fi tu de folos cu ceva, alteori îți pot fi ei, ție.

Nu te învinovăți – uneori simți că în situația în care te afli nu îi poți oferi copilului mai mult. Alungă acest gând! Îi oferi grija și dragostea ta, iar acestea sunt cele mai importante lucruri pentru el. Dacă observi că cel mic se simte vinovat pentru despărțirea voastră (în caz de divorț), asigură-l că ce s-a întâmplat nu are nicio legătură cu el. Răspunde-i cu sinceritate, pe înțelesul lui, la întrebările pe care ți le pune. Nu îl împovăra făcându-l părtaș la problemele tale. Nu îl critica pe tatăl lui și arată-i că și tu îl respecți.

Creează și menține o rutină zilnică – programează mesele, treburile, orele de somn, așa încât copilul să știe exact ce să aștepte în fiecare zi. Organizarea și rutina îl vor ajuta să se simtă mai sigur.

Stabilește limite – copilul trebuie să știe ce reguli trebuie să respecte și ce așteptări ai de la comportamentul lui. Fii consecventă și cere tuturor să îți fie respectate regulile (bonă, bunici). Dacă relația cu fostul soț este menținută, și el va trebui să se supună. Nimic nu e mai rău pentru copil decât să vă subminați unul celuilalt autoritatea, în fața lui.

Ai grijă și de tine!

Mănâncă sănătos, dormi atât cât ai nevoie, fă mișcare atât cât îți permite timpul, menține relațiile sociale, fii pozitivă! Starea ta de spirit îl poate influența și afecta pe copil! Dacă simți că îți dă târcoale depresia, adresează-te unui specialist. În niciun caz NU îți transforma copilul în confident sau psiholog! Și încă ceva important: pregătește-ți copilul spunându-i că, da, la un moment dat îți vei reface viața, pentru că este dreptul tău.

My title page contents