Sfecla roșie și uimitoarele ei beneficii pentru sănătate

Sfecla roșie și uimitoarele ei beneficii pentru sănătate care te-ar putea surprinde. Proprietățile sfeclei roșii și gustul deosebit al acestei legume erau deja cunoscute în vremea grecilor antici. Atât faimosul tubercul, dar și frunzele sfeclei erau folosite în diferite preparate sau leacuri. În prezent, această legumă continuă să ne cucerească cu dulceața ei și beneficiile pe care le aduce sănătății noastre.

În timpul iernii se întâmplă adesea să ne simțim epuizați sau obosiți. Ce putem face? Ei bine, putem să apelăm cu încredere la această legumă valoroasă și să ne bucurăm de proprietățile benefice ale sfeclei roșii.

Și avem toate motivele să o facem! Sfecla roșie este bogată în antioxidanți care ajută la eliminarea radicalilor liberi din organism. Această proprietate și conținutul său de vitamina C fac sfecla roșie utilă pentru menținerea sănătății pielii.

Mai mult decât atât, specialiștii ne asigură că putem consuma în siguranță aproximativ 250 ml de suc de sfeclă în fiecare zi.

Sfecla roșie și valorile nutriționale

Doar 100 de grame de sfeclă roșie conțin 44 de calorii, 10 grame de carbohidrați, 2 grame de fibre și 2 grame de proteine. De asemenea, sfecla roșie este bogată în vitaminele C (3,6 mg) și acid folic (80 mcg) împreună cu minerale, inclusiv potasiu (305 mg) și fosfor (38 mg).

Sfecla roșie câștigă rapid popularitate ca aliment funcțional. Este bogată în polifenoli, flavonoide și nitrați, compuși ce au multe beneficii pentru sănătate, bine cunoscute și bine studiate. Prin urmare, inclusă într-o dietă variată, completă și echilibrată, sfecla roșie ne ajută să ne menținem în formă și și să fim sănătoși.

Iată 10 beneficii ale sfeclei roșii pentru sănătate:

1. Sfecla roșie este leguma ideală pentru reîncărcare

Conține fibre prebiotice, inclusiv inulină. Promovează proliferarea bacteriilor „bune” în intestin, care este implicată în producerea hormonilor „bunei dispoziții”, inclusiv serotonina.

Adăugată la salate, sfecla roșie promovează sațietatea. De fapt, asigură triptofanul, un precursor esențial al aminoacizilor serotoninei, un neurotransmițător care reglează foamea.

De asemenea, oferă o mulțime de fibre care încetinesc absorbția zaharurilor și oferă senzația de sațietate pentru o lungă perioadă de timp.

2. Ajută la reglarea tensiunii arteriale

Nitrații din sfeclă roșie pot ajuta la reglarea tensiunii arteriale. În plus, betalainii, flavonoidele și polifenolii conținuți în sfecla roșie pot afecta presiunea asupra pereților vaselor de sânge prin relaxarea mușchilor.

O revizuire a mai multor studii a constatat că consumul de suc de sfeclă reduce tensiunea arterială sistolică. Un studiu din 2019 a constatat, de asemenea, că consumul de suc de sfeclă a redus tensiunea arterială sistolică și diastolică la vârstnici.

3. Îmbunătățește rezistența și performanța în sport

Sfecla roșie este un aliment natural care s-a dovedit a îmbunătăți performanța în sport. Betalainii sunt considerați a fi eliminatori de radicali liberi care ajută la găsirea și distrugerea celulelor instabile din corp. În plus, sfecla este o sursă bună de potasiu, un mineral și electrolit care ajută nervii și mușchii să funcționeze corect.

Acidul azotic din sfecla roșie acționează ca mesager și transportă glucoza, oxigenul și alți nutrienți către celule. Polifenolii din sfecla roșie îmbunătățesc, de asemenea, stresul oxidativ după exerciții fizice.

4. Menține sănătatea digestivă

Compușii bioactivi ai sfeclei, inclusiv polizaharidele bacteriene (un tip de zahăr), betalaini și polifenoli au un efect benefic asupra microorganismelor intestinale. Proprietățile antiinflamatorii și antioxidante ale sfeclei roșii sunt, de asemenea, utile în îmbunătățirea sănătății generale.

Fibrele dietetice din sfecla roșie îmbunătățesc, de asemenea, diversitatea și activitatea microorganismelor din intestin și ameliorează simptomele constipației.

5. Menține creierul sănătos

Sfecla roșie, prin conținutul său de acid azotic, are un efect pozitiv asupra îmbătrânirii creierului prin îmbunătățirea fluxului sanguin către organ.

Astfel, într-un studiu, bărbații de 65 de ani care au consumat suc de sfeclă au demonstrat o activitate cerebrală similară cu cea a persoanelor mai tinere.

6. Un păr mai sănătos

Datorită conținutului său bogat de vitamina C, sfecla roșie poate fi benefică pentru sănătatea părului prin promovarea formării colagenului, o componentă esențială a structurii părului.

Conținutul său bogat de antioxidanți și minerale poate repara, de asemenea, daunele părului cauzate de stres. Prin urmare, consumul de sfeclă roșie reduce căderea părului prin promovarea sănătății foliculilor de păr.

7. Ajută la controlul greutății

Sfecla roșie este bogată în fibre, ceea ce asigură o senzație de plenitudine și reduce riscul de supraalimentare. Acest lucru este important atunci când urmezi o dietă pentru a pierde în greutate.

Sfecla conține mulți antioxidanți care promovează funcția hepatică, contribuind astfel la eliberarea toxinelor în exces. De asemenea, asigură minerale precum potasiul și cantități excelente de apă, care facilitează activitatea rinichilor și promovează diureza.

8. Poate preveni anemia

Anemia se caracterizează printr-un nivel scăzut al hemoglobinei, ceea ce reduce capacitatea sa de a transporta oxigen. Este o problemă gravă de sănătate care afectează femeile și copiii. De asemenea, la nivel global, afectează aproximativ 41% dintre femeile însărcinate. S-a raportat că un consum de sfeclă roșie și de sucul acestei legume crește nivelul total al hemoglobinei. Acidul azotic din această legumă îmbunătățește, de asemenea, capacitatea hemoglobinei de a transporta oxigen, în timp ce acidul folic din sfeclă roșie reduce riscul de malformații congenitale.

9. Protecție împotriva cancerului

Sistemele medicale arabe, chineze și ayurvedice folosesc sfecla roșie pentru a gestiona creșterea celulelor canceroase. Betalainul prezent în sfeclă roșie, împreună cu polifenolii și flavonoidele, este util în prevenirea proliferării și creșterii celulelor canceroase.

10. Menține inima sănătoasă

Sfecla roșie oferă cantități mari de carotenoide, care promovează colesterolul „bun” (HDL) și contribuie la scăderea colesterolului rău (LDL), protejând împotriva accidentului vascular cerebral, a atacului de cord și a bolilor cardiovasculare în general.

De asemenea, oferă cantități bune de magneziu, un mineral care facilitează circulația corectă a sângelui.

Cum poți consuma sfeclă roșie?

Sfecla roșie poate fi preparată la abur, fiartă, amestecată în salate sau ca garnitură. Consumul unei rădăcini de sfeclă pe zi sau consumul unui pahar de suc de sfeclă de 250 ml zilnic te poate ajuta să obții toate beneficiile sale pentru sănătate.

Precauții de luat în considerare

Pe lângă toate beneficiile oferite, la fel ca toate alimentele, sfecla roșie trebuie consumată cu moderație.

De luat în calcul: specialiștii ne sfătuiesc să mâncam, ori de câte ori putem, sfeclă roșie în starea ei naturală, în loc să o stoarcem, deoarece acest din urmă procedeu ne privează de fibrele benefice ale sfeclei.

Persoanele care suferă de pietre la rinichi sau la vezica biliară, ar trebui să evite consumul de sfeclă roșie. Conținutul de oxalat din sfeclă este foarte mare și poate accentua problemele de calculi renali.

Persoanele cu alergii și cele cu diabet necontrolat ar trebui să evite să consume sfeclă.

Sfecla roșie este o sursă bună de acid folic. Consumul zilnic de sfeclă roșie poate preveni malformațiile congenitale legate de deficitul de acid folic. De asemenea, poate îmbunătăți nivelul hemoglobinei și fluxul sanguin.

 

 

My title page contents