Plimbările în pădure: 9 efecte pozitive asupra sănătății

Plimbările în pădure oferă cel puțin 9 efecte pozitive asupra sănătății. Plimbările în pădure sunt relaxare pură, dar nu numai: multe studii arată efectele pozitive ale unei zile petrecute la o plimbare pe jos în pădure.

Cât de sănătoase sunt plimbările în pădure?

Foarte sănătoase! Mult mai mult decât probabil ai crede. Activitatea fizică conștientă în pădure activează sistemul nervos parasimpatic, o parte a sistemului nervos vegetativ care reglează bătăile inimii, respirația și digestia. În plus, stimulează metabolismul și promovează regenerarea organismului. Acest lucru se întâmplă mai rar în orașele (mari), unde există prea mulți stimuli.

Cunoscut în Occident drept „scăldat în pădure”, în Japonia „Shinrin-Yoku” este o parte integrantă a terapiilor pentru tratarea atât a suferinței mentale, cât și a problemelor de circulație și respirație.

Mersul în pădure îți permite să intri într-o stare de relaxare psihică și fizică și îți activează și sistemul imunitar: după plimbare, corpul va fi mai relaxat și mai puternic.

Mersul pe jos în pădure este sănătos. Iată 9 motive să-l practici:

Fără îndoială, există mult mai mult de 9 motive pentru a merge în pădure. O plimbare conștientă în natură este întotdeauna o experiență magică și individuală.

1. Aerul forestier este sănătos

Mai mult chiar: aerul forestier este un balsam pentru tractul respirator. Cu cât intri mai adânc într-o pădure și te îndepărtezi de oraș, cu atât aerul este mai curat. Cantitatea de praf fin este mai mică, în timp ce cantitatea de oxigen este mai mare.

Corpul nostru sesizează imediat acest aspect și reacționează: aerul mai sănătos din pădure îmbunătățește elasticitatea vaselor de sânge și capacitatea pulmonară. În plus, tensiunea arterială și frecvența cardiacă scad.

2. O plimbare în pădure întărește sistemul imunitar

Acest lucru a fost demonstrat de un studiu japonez care a examinat practica „Shinrin-Yoku”, „baia forestieră” tradițională și răspândită a japonezilor: cei care s-au dedicat acestei practici au raportat niveluri mai scăzute de cortizol (hormonul stresului), bătăile inimii s-au reglat și tensiunea arterială a scăzut.

Activitatea fizică în aer liber este întotdeauna o modalitate bună de a întări sistemul imunitar. În cazul plimbărilor forestiere, acest efect este dublat. Acest lucru se datorează terpenelor, o substanță eliberată de plante pentru a se proteja de dăunători. Cercetătorii au împărțit obiectele studiului în două grupuri: primul a dormit în camere de hotel unde aerul era îmbogățit cu terpene, în timp ce al doilea grup a respirat aer normal. A doua zi, a fost măsurată o creștere a numărului de celule imune active la persoanele din primul grup.

3. Mersul pe jos în pădure activează metabolismul

Cu siguranță, acest lucru se aplică oricărui tip de activitate fizică dar, cantitatea mare de oxigen din aerul pădurii oferă un impuls suplimentar metabolismului. În plus, mersul pe jos în natură permite arderea mai multor calorii decât ți-ai putea imagina.

Cercetătorii de la Universitatea de Sport din Köln au descoperit că pe distanțe mai mici de 5 kilometri, o plimbare este la fel de eficientă ca o alergare; pur și simplu pentru că faci de aproximativ două ori mai mulți pași. Cercetătorii atenționează însă, ca mersul pe jos în pădure să nu devină un antrenament, altfel nu va mai avea același efect relaxant.

4. În timpul unei plimbări în pădure domnește pacea

… sau aproape, având în vedere vântul care șuieră printre copaci. Cu toate acestea, decibelii acestui tip de zgomot sunt mult mai mici decât zgomotul clasic al orașului. În plus, natura ne oferă sunete mult mai relaxante decât sirenele, claxoanele, motoarele care circulă și muzica vecinilor.

5. O plimbare în pădure relaxează ochii

O pauză binemeritată! Cât timp petreci în fiecare zi în fața computerelor, tabletelor, smartphone-urilor? Cât de des îți lași privirea să rătăcească și permiți ochilor să perceapă diferite structuri, obiecte îndepărtate și culori diferite?

Aceasta este exact ceea ce ochii au nevoie pentru a rămâne sănătoși și a funcționa pentru o lungă perioadă de timp. O zi în pădure antrenează vederea și, în același timp, îți regenerează ochii, atâta timp cât uiți de tehnologie!

6. Mersul pe jos în pădure îmbunătățește atenția și memoria

Viața de zi cu zi în oraș ne cere adesea să ne concentrăm pe ceva specific sau să ne supunem la mulți stimuli, cum ar fi culori strălucitoare, lumini și zgomote.

În pădure, simțurile percep structurile complexe ale naturii și atenția este restaurată. Acest lucru permite creierului să se odihnească. Ca urmare, nivelul nostru de concentrare crește.

În timpul plimbării în pădure, poți integra o scurtă sesiune de antrenament pentru minte. Dă-i creierului sarcina de a găsi ceva precis în mediul înconjurător complex, de exemplu o anumită ciupercă sau plantă.

Datele din cercetările efectuate de Universitatea din Michigan arată că petrecerea vacanțelor scurte (un weekend) în contact cu natura îmbunătățește funcțiile cognitive, începând cu memoria și atenția.

7. Mersul pe jos în pădure reduce hormonii de stres și anxietatea

Hormonii de stres ne permit să fim productivi atunci când suntem sub presiune. Cu toate acestea, un nivel constant ridicat de cortizol poate avea un impact negativ asupra sănătății noastre. Cercetătorii au descoperit că plimbările în pădure reduc hormonii de stres și promovează buna dispoziție. Organismul produce endorfine și hormonul fericirii, serotonina.

8. O plimbare pe jos în pădure te învață să observi și te aduce în prezent

Dacă stimulii orașului sunt destul de agresivi, în pădure domnește armonia. Sunetele coexistă, aerul este curat și poate chiar ești suficient de norocos să ai toată pădurea doar pentru tine.

Profită de plimbare pentru a te concentra pe toate elementele din jur. Începe prin a simți pământul sub picioare, aerul de pe piele și din plămâni, observă apoi împrejurimile și ascultă sunetele. Șansa de a te concentra asupra momentului este un lux rar și incredibil de plăcut.

Dacă rămâi tăcut și observi cu atenție, în loc să te pierzi în gândurile tale, vei vedea că pădurea are multe de oferit. Și înveți să fii mai prezent.

9. O plimbare în pădure creează o legătură… cu natura, cu sine

O excursie în afara orașului, în pădure, nu este doar o modalitate bună de a schimba mediul în care trăiești și îți desfășori toate activitățile, ci este și locul care îți oferă cel mai mult posibilitatea de a încetini și de a simți că ești parte a întregului.

Folosește această ocazie pentru a-ți concentra atenția asupra ta, pentru a înțelege cum te simți și ce este important pentru tine. Nu trebuie neapărat să găsești soluția la problemele tale sau răspunsurile la întrebările tale. Plimbarea în pădure este mai mult o oportunitate de a face bilanțul stării tale emoționale. Bucură-te de moment!

 

 

 

 

 

 

 

My title page contents