Plimbările prin pădure, cât de sănătoase sunt? 10 motive că plimbarea în pădure este sănătoasă

Plimbările prin pădure, cât de sănătoase sunt? 10 obiective positive asupra sănătății

Plimbările prin pădure ne fac bine. În pădure ne aflăm printre sunete, arome și parfumuri. O plimbare în pădure este o experiență de aromoterapie senzorială care poate întări sistemul imunitar, la fel ca și tratamentele practicate de mulți terapeuți din întreaga lume.

Being elsewhere (din engleza being-away) este o terapie excelentă pentru vindecarea diferitelor patologii. Mai mult decât atât, este un impuls de a ieși din ritmul agitat de zi cu zi al vieții moderne și de a-ți găsi propriul calm. De a-ți vindeca corpul și mintea. Natura este un refugiu în care să te simți bine, să fii eliberat de toate constrângerile fără a simți nicio greutate și opresiune.

Pentru a demonstra efectele unei plimbări prin pădure asupra sănătății, cercetătorii de la Universitatea din Chicago au studiat efectele copacilor asupra sănătății umane prin plantarea a 10 copaci noi pe o suprafață de 8.000 de metri pătrați. Rezultatul? După un timp, locuitorii acelei zone au prezentat aceleași condiții de sănătate ca și persoanele cu vârsta mai mică cu 7 ani în medie. Și acesta este doar efectul pozitiv al câtorva copaci!

Să nu mai vorbim de cel al unei păduri întregi! Mergând prin pădure te regenerezi complet: este un adevărat remediu.

Activitatea fizică atentă desfășurată în pădure activează sistemul nervos parasimpatic. Acesta este o parte a sistemului nervos vegetativ care reglează bătăile inimii, respirația și digestia. În plus, stimulează metabolismul și favorizează regenerarea organismului. Acest lucru se întâmplă mai rar în orașele (mari), unde sunt prea mulți stimuli.

Plimbarea prin pădure îți permite să intri într-o stare de relaxare mentală și fizică, îți activează și sistemul imunitar. Astfel că, după plimbare, corpul tău va fi mai calm și mai puternic.

10 motive pentru care plimbarea în pădure este sănătoasă

Cu siguranță sunt mult mai multe motive, dar astăzi ne oprim doar la 10 motive care să te convingă cât de sănătos este să te plimbi în pădure. O plimbare conștientă în natură este întotdeauna o experiență magică și individuală.

1. Aerul din pădure este sănătos

Aerul pădurii este un balsam pentru căile respiratorii. Motivul? Cu cât pătrunzi mai adânc într-o pădure și cu cât mergi mai departe de oraș, cu atât aerul este mai curat. Sarcina de praf fin este mai mică, în timp ce cantitatea de oxigen este mai mare. Aerul pădurii, care este mult mai sănătos, îmbunătățește elasticitatea vaselor de sânge și capacitatea pulmonară. În plus, tensiunea arterială și ritmul cardiac scad.

2. Plimbarea prin pădure îți activează metabolismul

Cantitatea mare de oxigen din pădure oferă un plus de stimulare metabolismului. În plus, plimbarea în natură îți permite să arzi mult mai multe calorii decât crezi.

Cercetătorii de la Universitatea de Sport din Köln au descoperit că distanțele de mers pe jos de mai puțin de 5 kilometri sunt la fel de eficiente ca alergarea. Pur și simplu pentru că faci aproximativ de două ori mai mulți pași. Ai grijă însă, să nu transformi plimbarea prin pădure într-un antrenament! Altfel, nu va mai avea același efect relaxant.

3. Întărește sistemul imunitar

Activitatea fizică în aer liber este întotdeauna o modalitate bună de a întări sistemul imunitar. Acest efect s-a dublat în urma plimbărilor făcute în pădure. Cercetătorii au descoperit că aerul din pădure poate crește în mod măsurabil celulele imunitare active.

Acest lucru se datorează terpenelor (izoprenoidelor), o substanță eliberată de plante pentru a se proteja de dăunători. Două zile întregi pe lună petrecute în aerul din pădure pot întări sistemul imunitar. În plus, este interesant de știut că vara este prezentă cea mai mare concentrație de terpene.

4. Te bucuri de pace

Trilurile păsărilor se pot auzi destul de tare și chiar și vântul care șuieră printre copaci nu este chiar calm mereu. Cu toate acestea, decibelii acestor zgomote sunt mult mai mici decât ai zgomotului clasic specific unui oraș. În plus, natura ne oferă sunete mult mai relaxante decât sirenele, claxonele, motoarele în funcțiune și muzica vecinilor.

5. Pauză pentru ochi

Cât timp petreci zilnic în fața computerului, tabletei, smartphone-ului…? Ochii tăi sunt mai obosiți decât crezi. Oferă-le o pauză! O zi în pădure îți antrenează și regenerează în același timp și ochii, atâta timp cât uiți de tehnologie!

6. Plimbarea prin pădure îmbunătățește atenția

Viața de zi cu zi în oraș ne impune adesea să ne concentrăm pe ceva anume sau să ne supunem multor stimuli, cum ar fi culori strălucitoare, lumini și zgomote. În pădure, simțurile percep structurile complexe ale naturii, iar acest lucru permite creierului să se odihnească. Ca urmare, nivelul nostru de concentrare crește. În timpul plimbării prin pădure, poți integra o scurtă sesiune de antrenament a minții. Dă-i creierului sarcina de a găsi ceva specific în mediul înconjurător complex, de exemplu un anumit tip de ciuperci cu care apoi să pregătești o tocăniță. Evident, doar dacă ești bun cunoscător al ciupercilor.

Astfel, nu îți antrenezi doar mintea, ci te distrezi, îți întărești contactul cu natura. Și poate chiar descoperi o nouă plantă cu o nouă aromă, o floare frumoasă sau strângi câteva elemente din natură ăentru a realiza un decor pentru acasă.

7. Plimbarea prin pădure reduce hormonii stresului

Hormonii de stres ne permit să fim productivi atunci când suntem sub presiune. Cu toate acestea, un nivel constant ridicat de cortizol poate avea un impact negativ asupra sănătății noastre. Cercetătorii au descoperit că plimbările în pădure reduc hormonii de stres și promovează buna dispoziție. Aceasta deoarece corpul produce endorfine și serotonină, hormonul fericirii.

8. Trăiești momentul și te bucuri de el!

Dacă stimulii orașului sunt mai agresivi decât ceilalți, armonia domnește în pădure. Sunetele coexistă, aerul este curat, așa că…profită de plimbare pentru a te concentra pe tot!  Simte pământul sub picioare, aerul în contact cu pielea și din plămâni, observă împrejurimile și ascultă sunete. A te putea concentra asupra momentului este un lux rar și incredibil de plăcut. Bucură-te din plin de această experiență!

9. Înveți să observi

Lucrurile frumoase, de cele mai multe ori sunt lucruri simple, aproape de noi, dar pe care uneori nu le vedem. De exemplu, ciripitul păsărilor, fructele de pădure culese, florile de pe marginea drumului sau tot felul de insecte care îți bucură privirea prin coloristica lor. Încearcă să nu te pierzi în gânduri și încearcă să asculți cu atenție și să observi tot ce e în jur. Vei descoperi că pădurea are multe de oferit. Și înveți să fii mai prezent.

10. O plimbare prin pădure creează o legătură…

… Cu natura și cu tine însuți. Folosește această ocazie pentru a te concentra asupra ta, a înțelege cum te simți și ce crezi că este important. Meditează! Nu trebuie neapărat să găsești soluția la problemele tale sau răspunsurile la întrebările tale. Plimbarea prin pădure poate fi o oportunitate de a face un bilanț al stării tale emoționale.

 

 

My title page contents