Beneficiile mersului desculț pentru copii și adulți

Ai descoperit beneficiile mersului desculț pentru copii și adulți? Ai observat cât de bine e este să mergi desculț? Chiar și fără cea mai confortabilă încălțăminte, fără șosete … și totul se schimbă, de la percepția lumii din jurul tău până la starea ta psihofizică. 

Mersul desculț pe iarbă, pe nisip sau chiar în noroi este o experiență relaxantă care te apropie de natură și care aduce numeroase beneficii întregului corp. Pentru că mersul desculț implică talpa piciorului într-un mod diferit. Mișcarea indusă de aderența totală a picioarelor la suprafața de mers reactivează circulația, masează talpa prin presiune asupra diferitelor terminații nervoase și trezește mușchii gambelor, coapselor și feselor.

Picioarele ne ajută să definim spațiul

Știai că picioarele pot fi considerate organe? Ca atare, ele fac parte din aparatul proprioceptiv. Picioarele sunt receptori kinestezici care permit individului să perceapă spațiul înconjurător și să se orienteze în raport cu acesta, chiar și fără ajutorul vederii. De asemenea, picioarele trimit informații precise către zonele creierului responsabile de coordonare și permit persoanei să facă mișcare.

Copiii și mersul desculț: o pasiune naturală

Copiii sunt printre cei mai mari fani ai merului în picioarelor goale! În cazul lor, abordarea este instinctivă. Pe lângă mâini, bebelușii încep să exploreze și să învețe despre lume cu ajutorul picioarelor. Primele experiențe senzoriale ale unei ființe umane au loc prin tălpile picioarelor. Nu întâmplător copiii, chiar și cei de câteva zile, își împing voluntar picioarele și mâinile în direcția persoanelor care le îngrijesc. Pentru ei, este cel mai bun mod de a fi mângâiat și de a stabili contactul cu lumea înconjurătoare.

De aceea, lăsați copiii să meargă desculți pe un teren moale, cum ar fi iarba. Acest exercițiu stimulează simțul echilibrului, permite dezvoltarea piciorului și întărește mușchii întregului picior.

Mersul desculț îmbunătățește abilitățile motorii

Cercetări recente publicate în revista științifică Frontiers au monitorizat obiceiurile copiilor și adolescenților obișnuiți să meargă desculți sau cu încălțăminte. Rezultatele studiului au arătat că activitatea fizică desfășurată în mod regulat fără încălțăminte sau șosete aduce beneficii semnificative abilităților motorii ale copiilor. În special, mersul desculț îmbunătățește capacitatea de a sări și dezvoltă un echilibru mai bun.

Studiul a fost realizat pe probe date de copii germani și sud-africani cu vârste cuprinse între 5 și 18 ani. Diferitele obiceiuri de viață și activitățile în aer liber au influențat foarte mult rezultatele. În timp ce copiii germani sunt obișnuiți să meargă practic mereu în pantofi, cei sud-africani fac multe activități – chiar și sport – cu picioarele goale. Toți copiii au fost supuși acelorași teste care au implicat trei încercări fizice (săritură în lungime, echilibru și alergare). Copiii africani au avut rezultate mai bune decât europenii, în special în grupa de vârstă 11-14 ani.

Pregătește-ți picioarele

Sezonul rece previne jocul și mersul desculț în aer liber. Cu toate acestea este posibil să mergem desculți chiar și în casă. Mai mult, evitând să mergeți prin casă cu pantofii folosiți în aer liber, reduceți răspândirea și proliferarea germenilor și bacteriilor.

Deci, trezește-ți picioarele și obișnuiește-i și pe copii cu mersul desculț. Deși mersul pe jos este o abilitate care se dezvoltă natural, pentru a redescoperi plăcerea de a o face desculț, obișnuiește-te treptat.

Stai jos și masează-ți ușor picioarele, desparte ușor degetele cu ajutorul mâinilor. Apoi conștientizează noua stare mergând puțin pe degetele de la picioare și călcâie.

 

Un articol publicat în Science Direct explică beneficiile pentru sănătate ale mersului desculț.

Să aflăm care sunt beneficiile mersului desculț:

Crește energia

Așa cum poate știi, există nenumărate terminații nervoase în picioarele noastre. Sunt esențiale în unele tipuri de medicină alternativă, cum ar fi acupunctura și reflexoterapia. Când lovești solul direct cu picioarele, activezi aceste terminații, rezultând o creștere automată a energiei.

Consolidează apărarea imună

„Încalță-te, altfel vei răci!”. De câte ori nu ți-a spus mama ta asta sau chiar tu i-ai spus copilului tău? Vestea bună? Mersul desculț ne ajută să rezistăm mai bine la răceli. Acest lucru se datorează faptului că solul „rece” determină compensarea organismului prin producerea de căldură suplimentară, întărind sistemul imunitar. De fapt, aceste metode de contrast cald-rece sunt utilizate pe scară largă pentru a trata durerea în bolile pulmonare obstructive cronice, inclusiv astmul și anxietatea.

Stimulează circulația

Mersul desculț activează circulația sângelui în arterele și venele picioarelor. Pentru o circulație și mai bună, este recomandat să mergi în apă rece, pe iarbă umedă sau pe pardoseală cu gresie. În plus, acest lucru va ajuta la reducerea inflamației la nivelul picioarelor!

Ameliorează presiunea asupra articulațiilor

De altfel, oamenii au fost „proiectați” pentru a supraviețui fără încălțăminte. Când mergi desculț, mecanismele corpului tău se adaptează, creând o aliniere mai naturală pentru articulații. Acesta este motivul pentru care unele sporturi, cum ar fi pilates sau yoga, sunt practicate cu picioarele goale.

Poate calma emoțiile negative

Mersul liber, fără încălțăminte reduce stresul și, în același timp, ajută la respirație și la oxigenarea sângelui. În plus, mersul desculț ne poate aminti de copilărie, ceea ce poate duce la un sentiment pozitiv.

Reînnoiește pielea

Este vital să permiți picioarelor să respire natural și să fie libere de încălțăminte. Dacă nu mereu, destul de des. Acest lucru va preveni, de asemenea, menținerea umidității și va preveni dezvoltarea mirosurilor și a ciupercilor dăunătoare sănătății picioarelor.

În plus, mersul pe nisip funcționează ca un exfoliant și ajută la reducerea mai ușoară a impurităților.

My title page contents