Sindromul revenirii la școală: cauze, simptome și sfaturi. În fiecare an, când se termină sărbătorile, mulți elevi sunt afectați de sindromul întoarcerii la școală. Să o iei de la capăt după aproximativ 3 săptămâni de relaxare, călătorii și zile petrecute cu prietenii nu este niciodată ușor. Tocmai în acest context mulți copii sunt afectați de ceea ce se numește „sindromul întoarcerii la școală”. Dar ce este mai exact acest sindrom? Care sunt simptomele tipice? Există modalități de a-l combate?
Revenirea la școală marchează reluarea vieții de zi cu zi, dar mulți copii pot fi afectați inițial. Astfel că pot prezenta și semne de disconfort, cum ar fi insomnie, iritabilitate și alte reacții.
Sindromul întoarcerii la școală, de fapt, nu trebuie ignorat sau banalizat. Acesta reprezintă un obstacol pentru mulți copii de vârstă școlară.
Sindromul revenirii la școală. Caracteristici și simptome
Așa cum am precizat deja, întoarcerea la școală poate aduce cu sine simptome precum insomnie, schimbări de dispoziție, dureri de cap și anxietate, mai ales în prima săptămână. Tulburările de somn se manifestă adesea cu dificultăți de a adormi sau de a se trezi noaptea, influențate de mai mulți factori. În timpul sărbătorilor, programele obișnuite de somn și trezire tind să se schimbe. Copiii merg la culcare mai târziu și se trezesc după ora 9 dimineața. Restabilirea unei rutine de somn, la fel ca și în cazul adulților, poate fi o provocare.
Durerile de cap și schimbările de dispoziție, pe de altă parte, sunt frecvent legate de schimbarea drastică a obiceiurilor zilnice. Întoarcerea din zilele confortabile de iarnă petrecute în casă sau în destinații de vacanță direct în clasă este o adaptare dificilă pentru mulți copii.
De asemenea, anxietatea poate juca și ea un rol semnificativ. Cu atât mai mult cu cât este alimentată de temerile legate de contextul școlar: teama de a nu fi acceptat de colegi, anxietatea față de întrebări sau teme nefinalizate sau îngrijorarea cu privire la orice știre. Acești factori fac ca întoarcerea la școală să fie o perioadă delicată pentru mulți elevi.
Sindromul revenirii la școală. Sfaturi despre cum să rezolvați problema
Revenirea treptată la ritmurile normale
Trecerea de la vacanță la rutina zilnică ar trebui să aibă loc progresiv. Permițând astfel timpul necesar pentru a se readapta la ritmuri. În weekend, pe lângă faptul că vă dedicați temelor, poate fi util să recuperați câteva obiceiuri bune de vacanță: limitați utilizarea televizorului, a computerelor și smartphone-urilor și rezervați-vă timp liber pentru activități comune, de preferință în aer liber. Este important să evitați schimbările drastice atât în tiparele de somn, cât și în obiceiurile alimentare.
Atenție la dulciuri!
Chiar și consumul de dulciuri rămase de sărbători ar trebui să fie limitat. Este util să stabiliți reguli precise. De exemplu, dacă vă răsfățați cu un desert, este de preferat să evitați alte preparate alimentare calorice în aceeași zi, menținând un echilibru în dietă.
Restabilirea unui ciclu de somn adecvat este crucială
Culcarea la un moment potrivit facilitează o trezire liniștită. Deși nu există un orar universal, pentru copiii de vârstă școlară (5-6 ani), o referință ar putea fi între orele 21:00 și 21:30. Adoptarea unei rutine regulate ajută la revenirea mai ușoară la viața de zi cu zi.
Mic dejun în familie
Un alt aspect important se referă la micul dejun. Deși nu este întotdeauna ușor de organizat, posibilitatea de a lua micul dejun împreună poate avea beneficii atât din punct de vedere nutrițional, cât și relațional. Ajută la întărirea legăturilor de familie, creând un început pozitiv al zilei.
Socializare și prieteni
În cele din urmă, un element cheie pentru a face întoarcerea mai plăcută este posibilitatea de a întâlni prieteni. Împărtășirea experiențelor de vacanță, reluarea jocului și petrecerea timpului împreună ajută la depășirea mai ușoară a tranziției de la libertatea de vacanță la rutină. Pentru copiii mai mari, contactul prin mesaje sau apeluri video în timpul sărbătorilor și vacanțelor poate că a menținut relațiile vii, dar pentru cei mai mici, este de preferat să încurajeze întâlnirile față în față. Doar astfel, aceștia își pot întări legăturile rapid și într-un mod mai autentic.