Situații jenante în sarcină

Situații jenante în sarcină? Flatulența, eructațiile și eliminarea necontrolată a urinei. Toate intră în categoria de mai sus. Sunt câteva ciudățenii și momente penibile care ar putea face să roșească o gravidă atunci când este în public.

 

Sunt situații des întâlnite despre care este bine să știe fiecare viitoare mămică și, mai ales, să afle ce ar putea face pentru a preveni, atât cât este posibil, apariția unui moment stânjenitor.

Situații jenante în sarcină: flatulența

Multe gravide se confruntă cu flatulența și cele mai multe dintre ele scapă de această problemă abia după momentul nașterii. Dacă pentru gravidă reprezintă un oarece disconfort, mai ales atunci când se află în public, pentru făt nu reprezintă niciun obstacol în calea dezvoltării lui, mai mult chiar, creșterea acestuia în uter provoacă apariția acestui disconfort pentru mamă. Tratamentul se impune doar în condiții de excepție și doar la recomandarea medicului, dar simptomele se pot ameliora prin porționarea meselor în cantități mai mici, la intervale mai mici de timp, mestecarea pe îndelete, evitarea unor ingrediente ce ar putea provoca aceste gaze (fasole, varză, cartofi, lapte, pere), efectuarea unor plimbări sau a unor exerciții ușoare.

Situații jenante în sarcină: incontinența urinară

Incontinența urinară ar putea fi asociată mai des cu o problemă a oamenilor în vârstă, dar iată că se poate întâmpla și femeilor însărcinate, dar și celor care au născut recent ori celor care au suferit diferite intervenții chirurgicale la nivelul organelor aparatului reproducător. Scăparea unei mici cantități de urină poate avea loc atunci când gravida tușește, strănută, râde cu poftă sau face un oarece efort. Chiar dacă nu este o problemă medicală, cu siguranță poate aduce un moment stânjenitor pentru viitoarea mamă. Incontinența urinară apare mai des în cazul gravidelor ce au luat mai mult în greutate. Practicarea corectă a exercițiilor Kegel poate aduce ameliorarea acestei probleme, prin întărirea mușchilor perineului.

Situații jenante în sarcină: greață și vărsături

Starea de greață, uneori însoțită de vărsături, este unul dintre simptomele caracteristice primului trimestru de sarcină. Se poate întâmpla dimineața, imediat după trezire, dar și în orice alt moment al zilei și, din fericire, nu afectează fătul, acesta fiind protejat de lichidul amniotic. În schimb, vărsăturile pe o perioadă mai mare de timp pot fi semne ale avortului, cazuri în care este recomandat consultul medicului. Stările de greață pot fi combătute prin evitarea mâncărurilor condimentate, grase, mestecarea alimentelor pe îndelete, porțiile să fie mai mici și mai dese, luarea unor gustări potrivite atunci când apare senzația de foame.

Situații jenante în sarcină: mâncărimi incontrolabile

Mâncărimile în zona mameloanelor și a sânilor sunt imposibil de controlat, tocmai de aceea pot duce la multe momente stânjenitoare pentru o gravidă. Acestea apar din cauza creșterii în volum a mameloanelor ce se pregătesc pentru alăptare și a sânilor ce cresc în volum. Senzațiile de mâncărime pot fi ameliorate prin folosirea unor produse dermato-cosmetice, mult mai blânde cu pielea unei gravide, folosirea sutienelor și/sau bustierelor din material organic, natural, evitarea articolelor de lenjerie și a hainelor din material sintetic, ce ar putea duce la apariția iritațiilor sau rănilor.

My title page contents