„Sunt însărcinată în șase luni și ador să ascult muzică. Este sigur pentru mine să folosesc căști pentru o perioadă lungă de timp? Pot să pun și căștile pe burtică? Am auzit că bebelușilor le place muzica.” Chiar așa: este sigură muzica la căști în sarcină?

 

Muzica relaxează nervii și induce o stare pozitivă, de bine. Mai multe studii au dovedit că este unul dintre cei mai buni inamici ai stresului. Iar cercetătorii de la Institutul Max Planck din Germania au descoperit că muzica este chiar benefică în călătoria celor 40 de săptămâni. Așa că muzica la căști în sarcină nu afectează în niciun fel fătul.

Muzica la căști în sarcină

De cele mai multe ori femeile preferă să asculte muzică descărcată și stocată pe telefon, la căști. Ceea ce pot face fără nicio grijă și în timpul sarcinii, potrivit dr. Rahul Manchanda, consultant, medic ginecolog și chirurg endoscopic. El susține ca le puteți folosi timp de câteva ore în timpul zilei, la intervale regulate. Utilizarea excesivă, însă, poate duce la aceleași probleme ca în cazul oricărei persoane obișnuite. Dacă asculți muzică lentă, este posibil ca bebelușul să nu o poată auzi atunci când ai căștile în urechi. Aducându-le însă în apropierea pântecelui, muzica va putea ajunge la copil, ceea ce de altfel, instinctiv, fac multe viitoare mămici.

Muzică lentă, volum moderat

Nu există dovezi științifice conform cărora această practică ar putea dăuna copilului. Prin urmare, puteți să vă puneți căștile pe burtică și să lăsați să cânte o muzică lentă. E bine să nu exagerați: o audiție de jumătate de oră este mai mult decât suficient. Alegeți o muzică relaxantă, la un volum scăzut. Bebelușului s-ar putea să nu îi placă vibrațiile puternice produse de o muzică puternică.

Alegeri bune și… mai puțin bune

Cel mai bun tip de muzică pe care să i-o pui bebelușului este cea clasică. Ea tinde să ofere o serie de note care se repetă, ceea ce creează in utero un stil uluitor. Dar magia va funcționa atâta vreme cât muzica nu este una „aspră”.
Când faci o selecție de piese muzicale pe care să le pui la căști de pe burtică, alege-le pe cele cu o armonie liniștitoare. Rap-ul, stilul heavy-metal sau rock nu sunt alegeri inspirate pentru că aceste genuri muzicale tind să aibă note discordante, puternice. În cadrul unor studii realizate pe animale s-a ajuns la concluzia că muzica de acest gen influențează negativ creierul fătului.

Alte metode de relaxare pentru viitoarele mame

Cele nouă luni de sarcină trebuie să fie cele mai fericite și liniștite din viața ta. Nimeni și nimic nu are dreptul să îți tulbure starea de grație. Doar că stresul este parșiv și câteodată se strecoară nedorit și nechemat. Cum te mai poți relaxa altfel decât ascultând muzică?

Exerciții fizice moderate: Asta știai de dinainte de a rămâne însărcinată. Doar că acum va trebui să ai un program mai lejer de exerciții fizice și să eviți activitățile care îți solicită abdomenul. Mersul pe jos, joggingul sau yoga sunt perfecte pentru tine.
Meditație – meditația te ajută să îți „cureți” mintea, să îți corectezi tehnicile de respirație și să te relaxezi. Mintea are efect asupra sinelui tău fizic. Orice emoții sau gânduri negative ale mamei, afectează în mod direct copilul și, prin urmare, sănătatea acestuia. Meditația ajută la sincronizarea bunăstării mental-social-spirituale a mamei, menține controlul emoțiilor negative și aduce beneficii și fătului.
Masaj – nimic complicat sau riguros. Pur și simplu masaj ușor care să reducă nivelul de hormoni ai stresului și să relaxeze.
Terapii alternative – se știe că hipnoterapia are un efect profund calmant asupra minții, corpului și sufletului. O ședință de hipnoterapie te poate ajuta să-i descoperi puterea. Într-o manieră similară, acupunctura poate ajuta și ea la calmarea anxietății și la echilibrarea emoțiilor. Dacă vrei să le încerci, asigură-te că apelezi la un practician cu experiență. Șarlatani sunt pe toate drumurile…

My title page contents