Ce simte copilul în burtica mamei. Este o curiozitate pe care toate o avem,

Presupun că toate ne-am întrebat ce simte copilul în burtica mamei. Este o curiozitate pe care o avem, de altfel, față de tot ce înseamnă miracolul celor 40 de săptămâni.

 

Ei bine, nu doar noi, femeile, am avut această curiozitate. Au avut-o și oamenii de știință. Cu ajutorul lor și al tehnologiei, acum știm ce simte copilul în burtica mamei sale. Vrei să afli și tu?

La început a fost… auzul

În jurul săptămânii 18 de sarcină bebelușul începe să audă zgomotele din corpului mamei sale, cum ar fi bătăile inimii și sunetele pe care le produc intestinele. Abia mai târziu, pe la 26 de săptămâni, el va începe să și reacționeze la zgomotele produse atât în interiorul cât și exteriorul corpului mamei. Și, tot la această vârstă gestațională, vocea mamei îi induce o stare de liniște. Zgomotul exterior pe care îl aude bebelușul în interiorul uterului este la jumătate față de volumul de la exterior. Cu toate acestea, el ar putea să se sperie dacă este expus la un zgomot mai puternic, ceea ce l-ar putea face să și plângă.

Dezvoltarea limbajului

După 32 de săptămâni, bebelușul poate începe să recunoască anumite sunete din limbajul mamei. Unele cercetări chiar sugerează faptul că dezvoltarea limbajului are loc foarte timpuriu, înainte de naștere.

Memoria

Pe lângă amintirea anumitor sunete din limbajul mamei, bebelușul se pare ca își poate aminti ”fundalul sonor” în care trăiește în perioada intrauterină.

Vederea

De-a dreptul uimitor este faptul că bebelușul poate vedea lumina începând de la vârsta de 22 de săptămâni. Cu toate acestea, ochii vor continua să se dezvolte după ce se naște.

Simte durerea dar și mângâierea

După 18 săptămâni, bebelușul preferă să doarmă în uter în timp ce mama este trează. Și asta deoarece ”somniferul” lui sunt chiar mișcările mamei. La 22 de săptămâni micuțul poate simți durerea, iar patru săptămâni mai târziu începe să se miște ca răspuns atunci când o mână mângâie burtica mamei.

Ce simte copilul în burtica mamei înaintea nașterii

Bebelușul chiar simte emoțiile mamei. Când aceasta este fericită, și el este fericit. De asemenea, dacă mama este stresată, și bebelușul va fi stresat. Iar declanșarea nașterii, fiind un moment stresant pentru mamă, la fel este resimțit și de copil. Și Începe odată cu ruperea apei, atunci când bebelușul observă scăderea lichidului amniotic. Declanșarea travaliului îl face pe copil să devină anxios. Când apar contracțiile uterine, micuțul simte cum pereții în mijlocul cărora a locuit se strâng și apoi se dilată, mișcându-l și pe el, fără voia lui. Apoi, dacă viitoarea mămică este beneficiara anesteziei epidurale, bebelușul va resimți și el efectul acesteia sub forma unei stări de oboseală și somnolență. Odată angajat pe canalul nașterii, micuțul simte o presiune de-a lungul corpului său, similară îmbrățișării. De la prima contracție și până la momentul în care vin pe lume, bebelușii simt o stare de confuzie. Nu știu ce se întâmplă, dar știu că se întâmplă. Nimeni nu a putut afla, deocamdată, dacă au emoții. Însă, fiind ființe umane, acest lucru nu este deloc exclus.

My title page contents