Foarte frecvent întâlnită la bebeluși, somatizarea la copii reprezintă limbajul prin care aceștia își exprimă unele suferințe fizice.
Somatizarea la copii este prezentă în special atunci când aceștia încă nu se pot exprima verbal. Dar asta nu înseamnă că, odată ce au deprins limbajul, somatizarea dispare ca și când nu ar mai fi posibilă. Mecanismele de apărare fiind insuficient dezvoltate la copii, simptomele vor fi destul de zgomotoase.
Efect al emoțiilor negative
Somatizarea trăirilor apare atunci când intensitatea emoțiilor negative depășește pragul suportabilității. Atunci, psihicul, neștiind cum să gestioneze această trăire, o transferă organismului. Iar acesta încearcă să îi dea o formă, exprimând-o fizic. Altfel spus, este vorba despre situații în care acumularea de emoții ajunge să se descarce în plan fizic și încep să se manifeste diferite afecțiuni ale corpului, de la unele ușoare până la unele grave. Situații precum cele în care copilul se plânge că resimte o durere fizică, însă medicul nu poate stabili care este cauza acelei dureri.
Somatizarea la copii
Boala poate fi atât de gravă pe cât de mare este intensitatea emoțiilor sau perioada de timp în care ele au fost resimțite și înmagazinate. Uneori poate dura zile, iar alteori ani până când emoțiile negative adunate se transformă în boli fizice. Există, în principal, cinci emoții extrem de dăunătoare organismului copiilor. Dacă acestea nu sunt depășite, ele se pot transforma în boli fizice. Prima dintre ele este frica. Indiferent că este despre o frică reală sau una imaginară, dacă ea nu este vindecată se poate manifesta la nivelul stomacului, rinichilor, gâtului sau al zonei lombare. Cea de-a doua emoție negativă care poate somatiza este furia născută din sentimentul de neputință. În plan fizic ea se poate manifesta la nivelul ficatului, al capului sau picioarelor, dar și la nivelul stomacului. Uneori se pot declanșa chiar infecții în corp.
Rușinea este o altă emoție negativă care afectează organismul, cu predilecție pielea, stomacul, picioarele sau coloana vertebrală. De asemenea, nesiguranța, încrederea scăzută în sine, pot afecta copilul. Efectul acestor emoții se răsfrânge asupra organismului sub forma unor probleme ce afectează stomacul, genunchii, gleznele, coloana vertebrală, umerii și gâtul. Și, în ultimul rând, poate mai rar întâlnită la copii, a cincea emoție care poate somatiza este incapacitatea de a ierta. Iar aceasta slăbește sistemul imunitar, ceea ce face posibile diverse îmbolnăviri. În mod particular, somatizarea se produce la nivelul inimii.
Tratarea cauzei, nu a efectului
Potrivit psihologilor, este inutilă tratarea cu medicamente a manifestării emoțiilor prin boală. În acest fel se va obține cel mult inhibarea lor. Iar riscul este ca, la un moment dat, ele să recidiveze și să fie mai agresive. Mai importantă este identificarea emoțiilor care au condus la aceste manifestări. Pentru a nu se ajunge la situații de acest fel, părinții ar trebui să ajute copilul să-și gestioneze emoțiile negative. Acest lucru este posibil dacă părintele le acceptă și îl încurajează pe copil să și le manifeste, să vorbească despre ele și despre ceea ce simte. La fel de important este un climat de încredere între membrii familiei și de susținere a copilului chiar și atunci când face greșeli.