Somnul de prânz la grădiniță. Ar trebui să doarmă copilul sau nu? Unul dintre cele mai dezbătute subiecte pentru perioada grădiniței este posibilitatea copiilor de a dormi după-amiaza. Somnul de după-amiază al copiilor este un subiect care generează destul de multe discuții, în contextul practicilor care trebuie adoptate atunci când ai un copil mic. Pentru unii este esențial, pentru alții dăunează somnului de noapte.
Primul punct de luat în considerare este că, foarte des, în grădiniță clasele sunt mixte, deci formate din copii cu vârsta cuprinsă între 3 și 6 ani. Această mare varietate de vârste implică, de asemenea, nevoi diferite. Cu siguranță un copil de 3 ani are o nevoie mai mare de odihnă decât un copil de 6 ani. Nu poți forța copiii să rămână treji dacă sunt prea obosiți, la fel cum nu îi poți forța să doarmă pe cei care nu simt nevoia să doarmă. Cu toate acestea, somnul de prânz este foarte important, indiferent că cel mic doarme la grădiniță sau acasă.
Somnul de prânz la grădiniță sau acasă este foarte important!
Fără îndoială, sănătatea și bunăstarea copiilor este baza fiecărei familii senine și fericite. Și fiecare familie senină dă bazele seninătății unui copil, care va crește într-un mod echilibrat și conștient.
Dar, ca și în cazul oricărui subiect referitor la educația și obiceiurile copiilor, există întotdeauna multe teorii și în privința somnului celor mici. În cele din urmă, știința ne arată cel mai bun mod de urmat pentru a promova o dezvoltare psihofizică corectă a copiilor.
Și știința spune că somnul de după-amiază este bun pentru copii. Iată de ce:
Un obicei bun care aduce beneficii creșterii copilului
Medicii recomandă menținerea obiceiului unui pui de somn bun după-amiaza cel puțin până la vârsta de trei ani.
Acest moment de pauză și revigorare nu numai că permite copilului să recupereze energia consumată în prima parte a zilei, dar promovează și învățarea și dezvoltarea proceselor cognitive.
Somnul de după-amiază permite copilului să proceseze emoțiile și experiențele pe care le-a trăit în timpul dimineții. De asemenea, îi permite să stocheze și să metabolizeze informațiile primite, astfel încât să le dobândească și să le transforme în bagaje de creștere.
Când e momentul potrivit pentru somnul de după-amiază și cât ar trebui să dureze?
De fapt, nu există o durată stabilită și potrivită pentru somnul copiilor.
Cel mai bun moment este cu siguranță după-amiaza devreme când, în special copiii mai mici, adorm singuri după prânz. Unii copii se trezesc după o jumătate de oră, alții au nevoie să doarmă o oră sau chiar două. Singura măsură de precauție este ca cei mici să nu fie lăsați să doarmă toată după-amiaza. Este o precauție necesară pentru a nu compromite somnul de noapte.
Dacă cel mic nu vrea să doarmă, nu trebuie să renunți din prima. Acest lucru nu va face decât să-l obosească și mai mult și nicidecum nu va adormi devreme seara. Dimpotrivă, poate avea efectul opus: copilul va deveni copleșit și, toată această încărcătură de energie, îl va face nervos.
O bună practică ar putea fi să-i ții companie, făcându-l să se relaxeze cu îmbrățișări și mângâieri ușoare până adoarme.
Cum să stabilești obiceiuri bune?
Ți-e teamă că, dacă va dormi mai mult de două ore, copilul tău nu va mai dormi noaptea? Nu îți face griji: somnul este o nevoie fiziologică a copilului. Acesta va dormi ori de câte ori va simți nevoia.
Important este să stabilești obiceiuri de somn pe care copilul le va dobândi zi de zi și totul va veni de la sine.