Durerile de cap la copii. Ce trebuie să știi, pentru a evita unele greșeli

Durerile de cap la copii. Ce trebuie să știi, pentru a evita unele greșeli

Durerile de cap la copii există și trebuie gestionate corespunzător. Durerea de cap nu afectează doar adulții, deoarece, în realitate există cazuri frecvente de dureri de cap și la copii. Acestea nu sunt toate la fel și au cauze specifice. Cefaleea sau cefalalgia sunt întâlnite la mulți adulți, dar asta nu înseamnă că afectează o persoană doar la vârsta matură. Chiar și copiii și tinerii pot suferi de dureri de cap. În special, în cazul copiilor, există multe teorii (greșite) în jurul acestei afecțiuni.

Cefaleea (sau cefalalgia) este simptomul neurologic care conduce cel mai frecvent copilul la un examen neurologic.

Ce factori declanșează durerile de cap la copii și ce teorii greșite există

Durerile de cap la copii nu sunt la fel, de aceea este bine să învățăm să le recunoaștem pentru a adopta cel mai potrivit tratament terapeutic. În primul rând, trebuie să facem diferența între durerile de cap primare și secundare. Primele sunt cauza unor factori genetici care predispun copilul mai mult la contracția tulburării. Pe de altă parte, sunt un simptom al anumitor patologii care trebuie tratate. Există factori declanșatori, care pot afecta frecvența atacurilor de cefalee și, dintre aceștia, cei mai frecvenți sunt factorii de mediu (căldură, frig) și cei psihologici (stres, anxietate, griji). Cele mai frecvente forme de cefalee sunt  idiopatice, adică nu au o cauză cunoscută. Formele secundare sunt mai rare (de exemplu, tumori, anomalii vasculare).

Cea mai frecventă formă de cefalee primară este migrena, care poate fi sau nu însoțită de aură, adică o serie de tulburări psihice, vizuale și motorii care pot preceda durerile de cap. Pentru că durerile de cap ale copiilor variază în ceea ce privește manifestările, cauzele și remediile, specialiștii în domeniu avertizează părinții împotriva convingerilor false despre durerile de cap ale copiilor.

Ce trebuie să știi despre durerile de cap la copii

Conform experților de la Spitalului de Copii Bambino Gesù din Roma, există câteva credințe false despre durerile de cap ale copiilor, pe care aceștia încearcă să le clarifice.

Nu există limite de vârstă

Da, nu există o vârstă specifică la care apare durerea de cap. În unele cazuri poate afecta copilul în primele luni de viață, iar în altele, apare la vârsta școlară sau la adolescență. Durerea de cap a copilului  poate prezenta caracteristici diferite de cea a adultului. De exemplu, migrenele pot provoca alte manifestări, inclusiv vărsături ciclice, gât rigid, amețeli paroxistice (acute) benigne, dureri abdominale recurente, rău de mișcare, colici și dureri la sugari, recurente la nivelul membrelor („dureri de creștere”).

Durerea are doar o origine psihologică

Factorii psihologici se referă la personalitatea copilului, la strategiile pe care le adoptă acesta pentru a gestiona stresul și a-și exprima emoțiile. Dar este o greșeală ca părinții să creadă că acestea sunt cauza principală. Deoarece durerile de cap ale copiilor pot avea cauze independente de factorii psihologici. Mai ales atunci când vine vorba de migrene primare. Cu toate acestea, este adevărat că factorii psihologici agravează intensitatea și frecvența durerilor de cap.

Sinuzita poate fi o cauză atunci când vorbim de durerile de cap la copii

Specialiștii sunt de acord că pot apărea și dureri de cap sinusale, dar acestea nu provoacă întotdeauna dureri de cap la copii. Apar cu greu înainte de vârsta de 8 ani, deoarece sinusurile paranazale nu sunt încă bine formate. Cefaleea cauzată în mod specific de sinuzită există, dar aceasta apare atunci când copilul are o vârstă mai târzie.

Este un simptom al defectelor de vedere

Deoarece nu există legături directe, nu este sigur că problemele de vedere sunt factorul declanșator al durerilor de cap. În aceste cazuri, îi poți face copilului unele teste, pentru a măsura tensiunea intracraniană sau creșterea tensiunii arteriale în interiorul craniului, dintre care problemele de vedere ar putea fi un simptom.

Nu ai nevoie de un specialist

Oare să fie chiar așa? Chiar medicii ne sfătuiesc să nu ne alarmăm dacă există episoade individuale ale durerii de cap la copii. Dar, dacă copilul are dureri de cap recurente, este esențial să consulți un specialist. Acesta este singurul care poate determina cu certitudine cauzele durerii și poate indica tratamentul potrivit pentru cazul specific. Cefaleea copiilor ar putea fi secundară și, prin urmare, un simptom al unor patologii care necesită tratament.

Trebuie să te obișnuiești cu durerea

Greșit, deoarece durerile de cap ale copiilor pot fi ameliorate recurgând la remedii medicale adecvate. Este esențial să ameliorezi disconfortul, pentru a evita favorizarea cronicizării durerii, cu o consecință a creșterii atacurilor de cefalee. Un tratament inadecvat al cefaleei ar putea sensibiliza zonele creierului care sunt potrivite pentru percepția durerii, riscând ca acestea să fie interpretate ca dureroase chiar și în cazul în care nu există, de fapt durere.

Te poți vindeca singur

Din nou greșit! Mai ales în cazul copiilor ar trebui evitată automedicația. Terapia trebuie prescrisă de un specialist și efectuată sub strictă supraveghere medicală. Un abuz de medicamente, precum și greșirea dozelor favorizează cronicizarea durerii.

Suplimentele sunt suficiente

La vârsta pediatrică, suplimentele pe bază de plante stimulează producția de endorfine sau substanțe produse de creier cu proprietăți analgezice. Dar nu există dovezi științifice cu privire la eficacitatea suplimentelor pentru tratarea durerilor de cap la copii. Prin urmare, suplimentele nu sunt suficiente pentru a trata durerile de cap. Este necesar un tratament farmacologic specific.

Toate medicamentele sunt la fel

Nu, niciun medicament nu este la fel de bun ca celălalt! Nu numai pentru că există cauze variate ale durerilor de cap, ci și pentru că efectele produse de medicamente în sine sunt diferite. Medicamentele analgezice sunt folosite pentru a opri imediat o durere de cap și ar trebui să fie utilizate în mod corespunzător, în termen de 30 de minute după declanșarea durerii, folosind o doză adecvată pentru greutatea copilului.

Durerea de cap nu poate fi prevenită

Nu este adevărat! Conform specialiștilor, este posibil să previi durerile de cap ale copilului, în primul rând asigurându-te că acesta adoptă un stil de viață sănătos încă din primii ani de viață. Și apoi, evitând toți factorii care favorizează durerea cronică, adesea determinată de credințe eronate care nu au o bază științifică.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

My title page contents