Cum îți ajuți copilul să fie empatic, ce sfaturi să-i dai? De câte ori te-ai regăsit în fața unei scene în care copilul tău abia a reușit să spună „scuze” celuilalt, doar ca să te facă fericită? Ce să faci în astfel de situații? Soluția este de-ți învăța copilul să fie empatic.

Copilul își lovește sora mai mică. Sau, din greșeală, strică construcția de cuburi pe care prietenul lui tocmai a făcut-o. Încurajează-l să-și ceară scuze. El refuză, se întoarce. Mormăie un „îmi pare rău”, dar auzit mai mult de el. În realitate nu este o adevărată scuză. În această situație îi lipsește o adevărată empatie. Dar cum poți să-ți înveți, cum îți ajuți copilul să fie empatic cu alți copii și cu alți oameni? Cum să-l înveți să-și ceară scuze într-un mod care să fie cu adevărat auzit? Cum îl faci să regrete cu adevărat ce a făcut?

„Cel mai important lucru: trebuie să-i învățăm pe copii educația emoțională”, explică Erik Fisher, psiholog din Atlanta  la CNN. Acesta mai adaugă: „Copiii nu sunt, de obicei, pregătiți cu privire la modul în care să-și gestioneze emoțiile și, în special, cum să fie de acord cu oamenii din jurul lor”.

 

Cum îți ajuți copilul să fie empatic? Ce să facem, totuși?

Empatia poate fi învățată și dezvoltată la copii, profitând de copiii care sunt mai empatici decât de alții, dar și de cei mai reticenți.

Iată câteva sfaturi practice, de ajutor pentru învățarea empatiei:

1. Discută cu copiii despre sentimente

Este adevărat că de obicei, părinții sunt tentați să discute mai mult cu fetele, însă nici băieții nu trebuie neglijați. Vorbim despre emoții cu fetele de obicei și despre consecințele acțiunilor asupra bărbaților. Cu toate acestea, specialiștii sunt de părere că riscăm să creăm un decalaj între bărbați și femei.

2. Găsește mantra familiei

Ce valori vrei să le transmiți copiilor tăi? Poți crea o mantră familială și să o transmiți copiilor tăi. De exemplu, ar putea fi „noi suntem X și ajutăm alți oameni”.

3. Oferind un exemplu bun

Dacă tu ca părinte nu oferi un exemplu bun, cum te poți aștepta să învețe copilul tău să spună că-i pare cu adevărat rău într-o anumită situație? Prin urmare, trebuie să-ți ceri scuze atunci când e cazul și să poți să-ți schimbi comportamentul pe baza greșelilor făcute.

4. Pune-te în locul celuilalt

Îi ajutăm pe copiii noștri să empatizeze cu ceilalți, întrebându-i cum s-ar simți dacă ar fi în locul persoanei rănite sau supărate sau cum cred că se simte prietenul lor. Și poate este ceea ce are nevoie pentru a-l înțelege pe altul mai bine.

5. Adaugă bunătate în viața de zi cu zi

Sfatul „de două ori pe zi”: în fiecare zi trebuie să spunem sau să facem cel puțin două lucruri amabile pentru cineva. Copilul va învăța să fie mai bun, să fie empatic. Și noi la fel!

My title page contents