Refuzul persoanei de a se angaja în comunicarea verbală este considerat răspuns la un conflict. Utilizarea acestuia reprezintă o formă de control pasiv-agresivă, așadar tăcerea e un abuz emoțional, fără tăgadă.

 

Nu putem nega, într-adevăr, între două persoane care se află în conflict uneori nu mai sunt lucruri de spus. Deconectarea dintre cei doi este clară și evidentă, de vreme ce fiecare se retrage pentru a reflecta și a se replia. Când nu mai rămâne loc nici de explicații și nici de argumente, ne retragem pentru a-l pedepsi pe celălalt. De aceea tăcerea e un abuz emoțional.

Tratamentul cu… tăcere

Considerată arma numărul unu în arsenalul de agresivitate pasivă, tăcerea oferă celui care recurge la ea sentimentul că așa este puternic. Însă a ignora total pe cineva, ca și cum acea persoană nici măcar nu mai există, este un lucru rău, extrem de rău și de nedrept, ale cărui efecte psihologice sunt de lungă durată. Nu aceasta este abordarea corectă într-un conflict. Prin tăcerea ta celălalt nu înseamnă că va înțelege exact cu ce a greșit și nici că „pedeapsa” aplicată îl va ajuta să își repare greșeala. Tu știi cum te simți tu, dar nu știi cum se simte celălalt. Tăcerea servește la întărirea nesiguranței și neîncrederii, nicidecum opusului acestora. Și cu cât tratezi cu tăcere un timp mai îndelungat, cu atât și nesiguranța, și neîncrederea se adâncesc. Decât să taci, mai de folos este să fii vocal cu tine însuți. Întreabă-te ce e cu tine de-ai ajuns să recurgi la această măsură. Căci tăcerea este aproape întotdeauna o tactică folosită pentru a evita să îți privești în față proprii demoni interiori.

Tăcerea e un abuz emoțional

Cel aflat de cealaltă parte, ”victima” tăcerii tale, în mod instinctiv va dori să repare lucrurile care au dus la această situație. Pentru asta ar trebui mai întâi să știe cu ce a greșit, dar tăcerea ta nu îi furnizează nicio informație. Doar manipulându-l emoțional cu tăcerea, nu vei obține niciun câștig. Psihologii au ajuns la concluzia că această formă de abuz emoțional este chiar mai periculoasă de cât abuzul fizic. Când spui persoanei că nu îi vei mai vorbi și chiar asta faci, mesajul transmis acesteia e că a încetat să mai existe pentru tine. Ceea ce poate fi extrem de traumatizant. Mai cu seamă când tehnica aceasta este aplicată copiilor, de către părinți. Dar este la fel de valabilă și în cazul partenerilor dintr-un cuplu. A deveni invizibil și neimportant pentru celălalt este similar abandonului. Ignorarea ostentativă a prezenței celuilalt induce frică, vinovăție și neputință de a repara situația.

Și totuși când este tăcerea o abordare corectă?

Există și circumstanțe în care tăcerea este de fapt chiar recomandată? Da, există. Dar aceste situații sunt foarte clare și bine delimitate. De exemplu, într-o relație toxică, când vrei să stopezi escaladarea agresiunii. În acest caz tăcerea este de preferat. La fel și atunci când ai reușit să ieși dintr-o relație abuzivă cu un narcisist sau sociopat. În aceste cazuri tăcerea este granița care te apără de a mai fi manipulat.

Cum îți dai seama dacă tăcerea ta este abuzivă

Așa cum afirmam, tăcerea poate fi apărare sau abuz emoțional. Ca să îți dai seama dacă tăcând vrei să îl ataci pe celălalt sau doar să te aperi pe tine, va trebui să cauți diferențele. Dacă refuzi să îi mai vorbești doar pentru a-i provoca suferință și a te face pe tine să te simți superior, în mod clar este vorba despre abuz. În schimb, dacă taci pentru a evita riscul de a suferi tu un abuz, atunci este autoapărare.

Ce așteptări ai de la tratamentul cu… tăcere?

Poate că celălalt a făcut schimbările pe care tu ți le doreai și pe care le așteptai, poate că și-a reparat greșelile. În felul său, cât de bine a putut pentru a te face să îi vorbești din nou. Poate că a făcut efortul de a ridica steagul alb al păcii. E timpul să renunți și tu la tăcerea încăpățânată. Vorbindu-i din nou nu va însemna că ai iertat, dar cel puțin puteți avea o discuție despre ceea ce s-a întâmplat și a dus la acest conflict. Despre cum s-a simțit fiecare dintre voi. Orice ar fi, tăcerea nu va avea niciodată cum să rezolve problemele de comunicare dintre două persoane.

My title page contents