Tentația de a avea o aventură. Un exercițiu dur de voință

Infidelitatea este un subiect sensibil și dureros. Tentația de a avea o aventură pare-se că există în natura umană, dar adevărata putere stă în a reuși să o învingi.

 

Este firesc să fii ispitit și este uman să fii slab. Dar tentația de a avea o aventură și concretizarea ei pot costa scump. Prețul plătit poate fi însăși relația oficială sau căsnicia. Și asta pentru că infidelitatea este ca un buldozer care distruge tot ce au construit cei doi parteneri. Când unul dintre ei, conștient fiind că adulterul este o mare greșeală dar totuși are tentația de a avea o aventură, ce poate face pentru a-și reduce șansele de călca peste ”linia roșie”?

Străduiește-te mai mult să reziști tentației

Poate părea cel mai puțin realist sfat și cel mai inutil. Dar el este menționat pentru că unii poate îl vor alege și vor reuși să îl și respecte. Puterea voinței nu poate fi subestimată, pentru că ea există cu adevărat și este o forță. E drept și că nu este nelimitată, și că uneori până și ea poate obosi în fața eforturilor psihice sau fizice, în general vorbind. Totuși, la cei la care ea există, în lipsa altor metode mai inteligente de a rezista ispitei, voința este singura la care se poate apela.

Evită ispita

Probabil că este cea mai evidentă strategie, doar că importanța ei este neglijată. Alcoolicii evită barurile și cei aflați la dietă restaurantele, asta pentru că ei știu că o confruntare cu ispita va mări presiunea asupra deciziei luate. Același principiu trebuie urmat și în cazul posibilului adulter. Dacă ispita este o persoană greu de evitat –  un coleg, un prieten din anturaj, un vecin sau un client – ferește-te de situațiile în care ați putea rămâne doar voi doi. Nu te amăgi spunându-ți că poți face față, dacă în inima ta știi că nu este așa.

Amintește-ți ce consecințe pot exista

Înainte de a te lăsa pradă ispitei, gândește-te la consecințele pe termen lung. La răul pe care îl faci partenerului, copiilor și chiar propriei imagini. Nu te amăgi spunându-ți că dacă vei călca strâmb o să fie prima, singura și ultima dată. Și că ”nu se pune la socoteală”. Să zicem că partenerul nu va afla niciodată și că nu pui cuplul în pericol. Dar conștiința ta? Dar remușcările pe care le vei avea într-o bună zi? Că doar nu îți imaginezi că ele nu te ajung din urmă…

Sună un prieten

Știi expresia asta de la o emisiune-concurs de televiziune. Bun. Funcționează și în acest caz. Sună-ți cel mai de încredere prieten și spune-i deschis ce te frământă. Sfatul lui te-ar putea ajuta să îți dai seama că nu merită să comiți infidelitatea. Uneori, cineva din afară vede mai limpede decât tine… Din diverse motive.

Tentația de a avea o aventură

Fii sincer cu partenerul. Aceasta poate fi cea mai dificilă strategie. Dar și cea mai sănătoasă pentru relația ta. Nimeni nu spune că este ușor să-i recunoști partenerului că ești atras de o altă persoană. Dar durerea pe care i-o provoci vorbindu-i de o tentație este mai mică decât cea pe care o poate trăi când ea s-ar transforma în faptă. Cu toată durerea și tristețea provocate de mărturisire, partenerul va aprecia în sinea lui sinceritatea și curajul mărturisirii. Care, oricum, este de preferat unei infidelități căreia relația poate nu i-ar fi supraviețuit.

My title page contents