Vindecarea rănilor emoționale. Cum ne eliberăm de suferința emoțională?

Cum scapi de suferința emoțională?

Experiențele dureroase pe care le trăim în timpul vieții determină rănile noastre emoționale. Aceste răni pot fi multiple și numite în diverse moduri: trădare, umilire, neîncredere, abandon, nedreptate … Cu toate acestea, trebuie să fim conștienți de acest lucru și să nu le ascundem, deoarece cu cât le păstrăm în interiorul nostru, cu atât mai mult vor deveni mai grele, mai tăioase. Când suntem răniți, trăim în permanență situații care ne ating durerea și ne fac să purtăm măști multiple din teama de a le relua.

 

Vindecarea rănilor emoționale. 5 etape pe care va trebui să le experimentați pentru a vă trata rănile emoționale

1. Acceptă rănile ca parte a ta

Rănile există într-un loc, în fiecare dintre noi, fie că ne place sau nu. Primul pas pentru a le depăși este acceptarea acestei realități. Potrivit Lisa Bourbeau acceptând o rană înseamnă a vedea, a observa în mod clar, dar trebuie și să știi că a rezolva situații neplăcute face parte din experiența vieții umane.” 

Nu suntem mai bine sau mai rău doar pentru că ne-a afectat ceva. Construirea unei cochilii pentru a ne proteja este, cu siguranță, un act eroic de iubire de sine. Trebuie apreciat, dar acest act și-a îndeplinit deja funcția.

Asta înseamnă că te-a protejat de ceea ce te-a stricat. Dar odată ce rana este deschisă, trebuie să te gândești la vindecare. Acceptarea rănilor noastre ne face să ne simțim mai bine, pentru că ne ajută să nu ne dorim să ne schimbăm.

2. Acceptă faptul că de ce îți este frică nu scapi. Se întoarce împotriva ta, dar și a altora

Voința și decizia de a te pune peste rănile tale emoționale este primul pas spre răbdare, compasiune și înțelegere cu tine însuți. Aceste calități pe care le vei dezvolta pentru tine, va trebui să le pui în practică împreună cu alții. Vă vor ajuta să vă hrăniți starea de bine.

Uneori nu ne dăm seama că punem așteptările noastre vitale pe umerii altora. Sperând astfel că ne vor completa neajunsurile și ne vom împlini speranțele. Acest comportament ne conduce la distrugerea relațiilor noastre și a multor vieți, generând un mare disconfort, deoarece alții nu răspund așa cum sperăm.

3. Dă-ți voie să te superi pe oamenii care ți-au alimentat rănile

Cu cât ne vom degrada și cu cât rănile noastre vor fi mai profunde, cu atât te vei înfuria pe cei care te-au rănit. Dă-ți permisiunea să te superi pe acești oameni și să te ierți.

Vei risipi tot răul care se îndreaptă spre tine și îți vei redeschide rănile în mod constant. Simțirea vinovăției face iertarea mai dificilă, dar scăparea de aceste păcate și resentimente este singura modalitate de tratare a rănilor noastre.

De asemenea, este necesar să iertăm. De multe ori oamenii care ne rănesc suferă profunde dureri. Își primesc singuri pedeapsa. Noi înșine îi rănim pe alții cu măștile pe care le purtăm pentru a ne proteja rănile.

4. Dacă rănile nu sunt acceptate, nu va fi posibilă o schimbare

Rănile ne învață ceva, chiar dacă este probabil dificil să acceptăm asta, deoarece ego-ul nostru creează o barieră de protecție suficient de eficientă pentru a ne ascunde problemele.

În mod normal, ego-ul nostru dorește și încearcă să ia calea mai ușoară, dar în realitate complică viața. Gândurile noastre, reflecțiile noastre și modul nostru de a acționa o fac mai ușoară, chiar dacă s-ar părea prea mare efortul necesar pentru a obține acest lucru.

Întotdeauna încercăm să ascundem rana care ne face să suferim mai mult, pentru că ne este frică să o privim și să o retrăim. Acest lucru ne face să purtăm măști și să exacerbăm consecințele problemei pe care o avem; astfel încât, printre altele, să nu mai fim noi.

5. Dă-ți timp să observi cum te-ai agățat de rănile tale în toți acești ani  

Este important să scapi de aceste măști cât mai curând posibil, fără a te judeca sau a te critica. Astfel, vei putea identifica cel mai bun mod de a-ți trata rănile și de a le vindeca.

Este posibil să porți mai multe măști în cursul unei singure zile sau să le porți chiar zile sau luni întregi. Trebuie să-ți poți spune: am purtat această mască… din acest motiv!

În acest fel, vei știi că ești pe calea cea bună pentru a-ți vindeca rănile. Și că în restul călătoriei, ghidul tău va fi inerția care îți va permite să te simți bine fără a te ascunde.

Aflăm și de aici cum să ne vindecăm rănile emoționale!

My title page contents