Depresia de după vacanță. Cum să depășești sindromul post-vacanță?

Depresia de după vacanță. Cum să depășești sindromul post-vacanță?

Te-ai confruntat vreodată cu depresia de după vacanță? După ce au avut o vacanță frumoasă, unii oameni se simt doborâți și le este greu să revină la ritmul zilnic al vieții. Dar, depresia de după vacanța de sărbători sau de după vacanța de vară e deja cunoscută.

Foarte multă lume experimentează sindromul revenirii din concediu sau depresia post-concediu, acea stare ciudată de apatie care te face să nu ai chef de nimic.

Sărbătorile s-au terminat. Întoarcerea la birou sau la școală după vacanță e întotdeauna inevitabilă și tristețea cuprinde multe persoane.

Sindromului de revenire la viața obișnuită de zi cu zi

Cauzele sindromului de întoarcere la normal depind în mod evident de revenirea la muncă sau studii și de obligațiile vieții de zi cu zi, dar, în special, se regăsesc în următoarele puncte:

  • Atmosfera de vacanță s-a încheiat: programele, angajamentele, obligațiile, sunt din nou pe ordinea de zi;
  • Sărbătorile s-au încheiat, dar lucrurile nu au mers atât de bine: așteptări ratate. Ai așteptat mult să petreci acele zile de vacanță, dar până la urmă vacanța nu a fost așa cum sperai și revenirea la muncă este și mai grea pentru că ai suferit o dezamăgire;
  • Mediul și oamenii pe care i-ai întâlnit în vacanță nu fac parte din viața ta obișnuită și ți-e dor de ei, pentru că îi vezi foarte rar;
  • Nu-ți place munca pe care o faci sau mediul este ostil sau negativ.

Toți acești factori pot duce la o viață mai puțin plăcută la întoarcerea din vacanță și la sfârșitul vacanței. Totuși, în cazul unei tristeți limitate sau pe termen scurt, este o situație destul de comună ca urmare a adaptării creierului nostru la rutină și obiceiuri. Cu toate acestea, în cazul în care starea de tristețe și starea de rău se prelungesc, este întotdeauna mai bine să consulți un specialist.

Cum să depășești depresia de după vacanță?

1. Aștepți o dezamăgire

Perioada vacanței este atât veselă, cât și stresantă împreună cu toți cei dragi. Cadouri de cumpărat, oameni de vizitat, activități pe care să le facem împreună cu familia sau cu prietenii, o mulțime de mâncare de consumat. În plus, este emoția de Revelion, așa că există o doză mare de adrenalină pe toată perioada vacanței. Revenirea la rutina obișnuită într-un birou mai liniștit, îți poate bloca starea de spirit, din cauza absenței unor lucruri interesante de făcut și de așteptat.

Gândește-te la experiențele din trecut, pentru a-ți reaminti sentimentele tale normale de după vacanță. Gândește-te la ce ai făcut ultima dată și la ce te-a relaxat. Îți vei da seama că, în general, aceasta este o fază care este ușor de depășit.

2. Observă aspectele pozitive ale perioadei de după vacanță

Partea bună a sfârșitului vacanței este că ai avut timp să te odihnești, să te relaxezi și să te distrezi. Nebunia de dinaintea sărbătorilor s-a încheiat atât la locul de muncă, cât și acasă, iar perioada de odihnă de după Crăciun și Anul Nou ți-a oferit posibilitatea de a face ceva diferit decât de obicei. Acordă-ți timp când revenii la rutina de zi cu zi. Dacă ești mai odihnit, ai ocazia să-ți vezi munca, rutina, studiul și viața acasă dintr-o perspectivă reînnoită.

Poate că pauza te-a făcut să te gândești la viața ta, la muncă, la relații etc. Dacă da, este un moment bun să iei în considerare îmbunătățirea situației tale. Dacă nu vei face acest lucru, îți vei prelungi tristețea.

3. Fii bun/ă cu tine în legătură cu promisiunile din noul an

Dacă ai ridicat prea mult ștacheta și deja simți că ai căzut, nu te învinovăți. În schimb, gândește-te la rezoluțiile tale în mod realist și verifică dacă acestea trebuie ajustate, pentru a te asigura că te ții de ele. Asigură-te că fiecare obiectiv pe care ți l-ai stabilit este rezonabil și, mai presus de toate, realizabil.

4. Continuă să stai cu oamenii

O parte din tristețea de după vacanță ar putea fi legată de faptul că ai fost înconjurat/ă de o mulțime de oameni în perioada vacanței și apoi, brusc, te vei înconjura de oameni pe care nu îi cunoști bine, sau chiar câțiva oameni singuri, comparativ cu mulțimea de dinainte. Ridică-ți moralul continuând să te conectezi cu prietenii și familia și ieșind să faci activități în care există persoane care interacționează cu tine.

5. Depresia de după vacanță: Fă alegeri sănătoase

După numeroasele escapade de sărbători, s-ar putea să nu te simțiți în formă atunci când vine vorba de mâncare. Scopul tău ar putea fi de a reveni la o alimentație sănătoasă, de a bea băuturi sănătoase și a te asigura că faci suficientă mișcare fizică. A mânca bine și a face mișcare îți va îmbunătăți starea de spirit și te va ajuta să revii în formă.

Fă tristețea să dispară mâncând. Mănâncă alimente care cresc nivelul de serotonină (hormonul fericirii), care este un neurotransmițător. Alimentele adecvate care conțin triptofan (baza serotoninei) includ banane, carne de pasăre de curte, produse lactate și mazăre.

Continuă să faci mișcare, în ciuda vremii, a letargiei și a altor scuze. Exercițiul îți va oferi impulsul de dispoziție necesar pentru a te încărca din nou cu energie și cu o stare de bine.

 

Depresia de după vacanță. Iată 6 sfaturi practice care pot ajuta la combaterea anxietății atunci când revii înapoi la muncă:

Îți place meseria ta? Petrece 20 de minute, cel puțin o dată pe lună, reflectând la ceea ce nu îți place la locul de muncă, dar și la ceea ce îți place, pentru a înțelege mai bine contextul de lucru.

1. Motivația la locul de muncă

Petrece 10 minute, o dată pe săptămână, pentru ceea ce ți se pare bun la locul de muncă. Astfel, vei încerca întotdeauna să-ți îmbunătățești (măcar) puțin munca.

2. Îmbunătățește-ți munca

Petrece 10 minute, o dată pe săptămână, gândindu-te la lucrurile negative și încercând să-ți dai seama cum pot fi ușurate aceste aspecte și cum să le faci să fie mai puțin neplăcute.

3. Obiective în pași mici

Pentru fiecare zi de lucru, găsește cel puțin unul și maximum trei obiective de urmărit. Nu te preface că poți face totul într-o singură zi, ar fi doar un mod de auto-frustrare.

4. Ai grijă de tine!

Ai grijă de tine la toate nivelurile. Dacă munca pe care o faci te ține așezat și concentrat timp de multe ore, ar fi mai bine să găsești o activitate fizică pentru a nu neglija partea motorie sau emoțională.

5. Îmbrățișează și lasă-te îmbrățișat/ă cât mai des

Îmbrățișează-i pe cei pe care îi iubești cel mai mult în fiecare zi și, nu omite să le arăți afecțiunea ta, o metodă simplă și eficientă pentru a te imuniza în fața stresului.

6. Cere ajutor de la un psiholog

În cazul în care nimic din toate acestea nu este eficient sau suficient, sau dacă dorești să aprofundezi discuția, consultă întotdeauna un psiholog.

 

 

 

 

 

My title page contents