Poate că și tu ai experimentat la un moment dat mâncatul pe fond emoțional sau pentru a te simți bine. De aceea, atât de multe diete nu au rezultatele scontate: nu mâncăm întotdeauna doar pentru a ne satisface foamea. Mulți dintre noi apelăm, de asemenea, la alimente pentru a scăpa de stres sau pentru a face față emoțiilor neplăcute precum tristețea, singurătatea sau plictiseala. Iar după un astfel de moment, te simți și mai rău.

Pe lângă problema emoțională inițială, o persoană se simte vinovată și pentru consumul excesiv de alimente. Oricât de neputincios te simți în privința poftelor alimentare, totuși, există un răspuns. Practicând o nutriție conștientă, îți poți schimba obiceiurile emoționale care ți-au sabotat dieta în trecut și, astfel, îți poți recăpăta controlul atât asupra mâncării, cât și asupra sentimentelor.

Mâncatul pe fond emoțional. Ce este foamea emoțională?

Mâncatul emoțional (sau mâncatul sub stres) înseamnă a mânca pentru a te simți mai bine – a mânca pentru a-ți satisface nevoile emoționale, mai degrabă decât pentru a-ți satisface foamea fizică.

Din când în când folosirea mâncării ca o recompensă sau pentru a sărbători nu este neapărat un lucru rău. Dar când mâncatul este principalul tău mecanism emoțional de liniștire – când primul tău impuls este să deschizi frigiderul de fiecare dată când ești stresat, supărat, furios, singur, epuizat sau plictisit – te înfometezi într-un ciclu nesănătos, în care se simte adevăratul sentiment sau problema nu este abordată niciodată. Foamea emoțională nu poate fi umplută cu mâncare, susțin specialiștii. Mâncatul pe fond emoțional te poate face să te simți bine pe moment, dar sentimentele care au declanșat foamea emoțională sunt încă acolo. Și de multe ori te simți mai rău decât înainte, din cauza caloriilor inutile pe care tocmai le-ai consumat.

Oricât de neputincios te simți în privința mâncării și a sentimentelor tale, este posibil să faci o schimbare pozitivă. Poți găsi modalități mai sănătoase de a face față emoțiilor tale, de a recâștiga controlul asupra greutății tale și, în sfârșit, să pui capăt alimentației emoționale.

Mâncatul pe fond emoțional. Diferența dintre foamea emoțională și foamea fizică

Foamea emoțională poate fi puternică, așa că este ușor să o confunzi cu foamea fizică. Unele indicii te pot ajuta să distingi foamea fizică și emoțională.

1. Foamea emoțională se manifestă brusc

Te lovește într-o clipă și te simți copleșit și trebuie să acționezi urgent. Foamea fizică, pe de altă parte, se manifestă mai treptat. Nevoia de a mânca nu e groaznică sau necesită satisfacție imediată (cu excepția cazului în care nu ai mâncat mult timp).

2. Foamea emoțională îți cere alimente specifice pentru confort

Când îți este foame fizic, aproape totul arată bine, inclusiv lucruri sănătoase precum legumele. Însă foamea emoțională își dorește mâncare neplăcută sau gustări zaharoase. Simți că ai nevoie de cheesecake sau pizza și nimic altceva nu te mulțumește.

3. Foamea emoțională duce adesea la mâncat inconștient

Într-un timp foarte scurt realizezi că ai mâncat o pungă întreagă de chipsuri sau o întreagă cutie de înghețată, fără să fii atentă sau să te bucuri complet. Când mănânci ca răspuns la foamea fizică, de obicei ești mai conștient de ceea ce faci.

4. Foamea emoțională nu este satisfăcută când ești plin

Continui să-ți dorești din ce în ce mai des să mănânci până te simți inconfortabil, dar tot mai vrei. Foamea fizică, pe de altă parte, nu cere să fie umplut stomacul până la senzația de prea plin. Te simți mulțumită când ai stomacul complet.

5. Foamea emoțională nu se găsește în stomac

În stomac își are locul foamea fizică, în timp ce foamea emoțională o simți ca o dorință pe care nu o poți scoate din cap. Ești concentrată pe structuri, arome și mirosuri specifice.

6. Foamea emoțională duce adesea la regret, vinovăție sau rușine

Atunci când mănânci pentru a-ți satisface foamea fizică, este puțin probabil să te simți vinovată sau rușinată, pentru că pur și simplu îi dai corpului tău ceea ce are nevoie. Dacă te simți vinovată după ce ai mâncat, poate fi probabil, pentru că știi că nu mănânci din motive fizice.

 

My title page contents