CE SE ÎNVAȚĂ DIN JOACĂ. DE CE AU NEVOIE COPIII SĂ SE JOACE?

Te-ai întrebat la un moment dat: ce se învață din joacă? Multe! Jocul este important pentru dezvoltarea intelectuală a copilului, deoarece atunci când acesta se joacă, el recurge la creativitate și dobândește noi căi care îi permit să relaționeze cu lumea exterioară. Joaca permite dezvoltarea abilităților cognitive și intelectuale. De exemplu, permite cunoașterea formelor, culorilor, distanțelor și a relațiilor cauză-efect.

 

Mai mult, jocul dezvoltă potențialul afectiv și relațional. Atunci când copiii se joacă împreună, se confruntă reciproc, chiar și conflictul și dezacordul cu care se confruntă este important, deoarece influențează abilitățile sociale și contribuie la intrarea în contact emoțional. Deci, copilul înțelege că există noi perspective și noi moduri de a gândi sau de a juca, similare sau diferite de ale lui.

Din primele zile

Copiii încep să se joace imediat ce vin pe lume, chiar dacă nu observăm sau nu realizăm. Conform experților, când nou-născuții își duc picioarele în gură, de exemplu, este o primă formă de distracție. Care continuă până la 5-6 ani, vârstă la care distracția dispare, iar jocul este fundamental. Dimensiunea ludică, de asemenea, continuă parțial până la liceu și rămâne până la maturitate, chiar dacă timpul disponibil este mult redus.

Ce se învață din joacă? Evoluția jocului

Conform experților, până la trei ani, copiii nu se pot juca împreună. Sunt aproape unul de altul, par să interacționeze, dar nu este așa. Aceștia fac aceeași activitate alături și cel mult schimbă obiecte între ei. Experții numesc acest schimb „joc în paralel”. Cu toate acestea, un joc real de colaborare va fi de obicei posibil numai după șapte ani.

Prin joacă, copiii învață să piardă și să înțeleagă că nu pot face întotdeauna lucrurile la prima încercare. Ei învață că trebuie să aibă răbdare și să fie perseverenți. De asemenea, învăță să-și cunoască potențialul și limitele lor. Copiii mai învață  prin joacă să aibă încredere în abilitățile lor și să fie autonomi, dar și să colaboreze și să aibă încredere în ceilalți.

Jocul îi învață pe copii să rămână în comunitate, să învețe să respecte regulile, să învețe să câștige, dar și să piardă. Jocul dezvoltă nu numai fizicul, ci și intelectul. Pe scurt, jocul pentru copii este o chestiune serioasă. Pentru aceștia, jocul este aproape instinctiv, un mod natural de a intra în contact cu alții, încă din primele luni de viață, când, cu zâmbete și mici strigăte, copilul se agită, ca răspuns pentru cei ce se îngrijesc de el.

Jocul dezvoltă imaginația, creativitatea, priceperea manuală, ingeniozitatea, atenția și chiar limbajul. Acesta favorizează o creștere armonioasă, deoarece ajută la dezvoltarea abilităților motorii și fizice. Dar și a intelectului, precum și o funcție structurată a întregii personalități.

My title page contents