Succesul unui copil. 5 lucruri de care orice pusti are nevoie pentru reusita in viata

Succesul unui copil. 5 lucruri de care orice pusti are nevoie pentru reusita in viata

Succesul inseamna lucruri diferite pentru fiecare dintre noi. Dar, indiferent cine suntem sau de unde venim, anumite principii vor fi intotdeauana parte din ecuatia reusitei in viata.

 

Orice copil va avea nevoie de:

  1. Un mediu in care sa se simta sigur.

Copiii iubesc tot ce le este familiar, inclusiv rutina zilnica. Acestia au nevoie sa se simta protejati de lumea din afara. Pe masura ce cresc, simturile lor se dezvolta in raport cu ceea ce ii inconjoara. De aceea, au nevoie de constanta. O schimbare foarte frecventa de mediu ii lasa fara aceste repere. Rutina ii ajuta sa inteleaga, care sunt granitele acceptabile, si, pe masura ce cresc, vor deveni capabili sa isi exprime propriile limite in mediul lor si cu oamenii de care sunt inconjurati.

  1. Oportunitati sa se dezvolte si sa invete.

Aceste oportunitati sunt create de parinti, care trebuie sa ofere copilului posibilitatea sa experimenteze si sa invete facand. Potentialul lor este in strasa legatura cu momentele, cand pot pasi in afara zonei de confort sa-si testeze abilitatile.

Succesul unui copil. 5 lucruri de care orice pusti are nevoie pentru reusita in viata

Exersarea abilitatilor ii va ajuta mai tarziu in viata. Indiferent ca il lasi sa isi faca singur pachetelul, sa gateasca sau sa schimbe roata la bicicleta, toate sunt lectii foarte utile si valoroase.

  1. Conectare.

Cand sunt mici, copiii gasesc alinare la oamenii care ii iubesc, cei care le sunt alaturi, cand se simt raniti sau le este frica. Indiferent daca printr-o privire sau o simpla atingere, oamenii au nevoie sa se simta conectati. Cand un copil sa simte singur, separat de ceilalti, va nutri sentimente de nesiguranta si lipsa de apartenenta. Adultii care sunt distanti din punct de vedere emotional, ii pot da copilului impresia ca este ceva in neregula cu el, lasandu-l confuz si afectandu-i stima de sine. Conectarea copilului cu parintii este parte a sentimentului de identitate, de aparteneta pe care acestia il dezvolta.

  1. Sustinere.

Prea frecvent, adultii sunt preocupati sa scoata in evidenta greselile copilului, dandu-i impresia ca face numai lucruri rele. De aceea, cuvintele si actiunile de sustinere sunt deosebit de importante. A impartasi optimism impreuna cu copilul tau, poate face o diferenta majora, transmitandu-i acestuia mesajul sa continue cand ar vrea sa renunte. Celebrand individualitatea copilului, impreuna cu talentele acestuia, va primi increderea necesara sa creada in el si sa se raporteze la tine ca la un model.

  1. Abilitati de rezolvare a problemelor.

In viata nu putem repara tot, si nici nu ar trebui sa incercam. Pentru ca un copil sa invete, cum sa gaseasca solutii pentru problemele zilnice, este recomandat sa fie lasat sa se confrunte cu acestea. Parintele nu trebuie sa intervina si sa faca schimbari, doar pentru ca isi doreste binele copilului. Ii va face doar un deserviciu, nelasandu-l sa se descurce singur. Adultii trebuie sa ii sprijine, sa gandeasca independent si sa le ofere posibilitatea sa isi exploreze potentialul.

Nu uita! In fiecare copil exista posibilitati infinite.

My title page contents