SUSȚINEREA EMOȚIONALĂ A COPILULUI DUPĂ DIVORȚ. TEMĂ PENTRU PĂRINȚI

Când mami și tati aleg să se despartă, lumea celui mic se prăbușește ca un castel din cărți de joc. Indiferent de cum va decurge relația dintre cei doi în viitor, susținerea emoțională a copilului după divorț este obligația amândurora.

A-i plăti copilului pensie alimentara și a-i oferi cadouri de ziua lui de naștere, de nume, de Crăciun și de Paște nu înseamnă achitarea de obligațiile părintești. Poate că motivele care au dus la divorțul părinților sunt cât se poate de întemeiate, însă pentru copil ele vor fi de neînțeles, iar mama și tata sunt eroii lui și așa vor rămâne. Pentru că tabloul de familie din mintea lui are trei personaje, iar dragostea și-o împarte în mod egal, la doi. Despărțirea reprezintă o traumă și pentru cei doi adulți, cu atât mai mult pentru cel mic. Chit că nu mai este chiar mic.

Susținerea emoțională a copilului după divorț este o dovadă de maximă responsabilitate și mai cu seamă de dragoste, de care micuțul are o nevoie aproape vitală. Iată ce au de făcut cei doi părinți, atât cel căruia i-a fost încredințat copilul de lege spre creștere și educare, cât și celălalt.

Nu demonizați imaginea celui plecat din casă!

Sub nicio formă nu intoxicați copilul cu privire la părintele care a plecat! Oricât de dureroase sunt problemele dintre voi și oricât de urât a fost divorțul, nu uitați că acestea vă privesc doar pe voi doi! Nu faceți din copil depozitarul urii și frustrării voastre! Și nici mesagerul reproșurilor. Copilul îl iubește oricum și pe celălalt, pe care nu îl mai are fizic aproape, deci nu are rost să îi răniți sentimentele.

Susținerea emoțională a copilului după divorț. Profitați de timpul petrecut împreună

Ori de câte ori cel mic își petrece sfârșitul de săptămână sau o parte din vacanță cu celălalt părinte, faceți în așa fel încât să fie un timp de calitate. Mergeți împreună la spectacole și muzee, jucați-vă împreună, faceți activități care știți că îi plac copilului. Dacă părintele își vede de treburile lui, ca de obicei, iar copilul vine doar pentru a sta în fața altui televizor sau pentru a dormi în alt pat, n-ai făcut nimic pentru el.

Construiți o relație pozitivă cu copilul

Provocați copilul să vă povestească despre toate evenimentele importante din viața lui, dacă nu o face de bunăvoie. Ascultați-l cu interes, oferiți-i sfaturi. Poate că este un fleac cearta cu un coleg de la grădi sau de la școală, dar copilul trebuie să simtă că vă pasă, că sunteți alături de el oriunde v-ați afla, că îl susțineți și că se poate baza oricând pe ajutorul vostru. Al ambilor părinți! Încercați să fiți prezenți la acele evenimente la care copilul vă vrea pe amândoi (serbări, concursuri, festivități de absolvire). Aveți înțelepciunea de a vă fotografia împreună măcar în astfel de împrejurări…

Interesați-vă permanent de cel mic

Vizitele și telefoanele îl vor convinge pe copil că vă pasă de el, așa că nu vă zgârciți. Ședință cu părinții la grădi sau la școală? Ar fi grozav să mergeți amândoi părinții, iar copilul să știe acest lucru.

Oferiți-i un cămin în afara căminului

Ce înseamnă asta? Că cel mic este bine să aibă o cameră a lui, un spațiu al lui cu tot ce are nevoie, și la părintele cu care nu mai locuiește. Atunci când vine să petreacă timp cu acesta nu trebuie să se simtă străin sau musafir!

Să nu considerați că susținerea emoțională a copilului după divorț este o invenție a psihologilor! Ea este reală și necesară. Chiar dacă ai impresia că cel mic a trecut cu bine peste ruptura dintre părinții săi, nu uitați un lucru: cei mici nu-și exteriorizează chiar toate sentimentele.

My title page contents