Mămici singure. Cum crește un copil o mamă singură și cum suplinește rolul de tată

Mămici singure. Cum crește un copil o mamă singură și cum suplinește rolul de tată

 

Există din ce în ce mai multe femei care, după o separare sau fără să fi fost căsătorite, aleg să crească singure un copil. Cum fac față acestei provocări? Cum este să fii o mamă singură? O mamă singură care decide să dea naștere copilului și să-l crească va trebui să facă față și să lupte cu multe dificultăți. În primul rând cu singurătatea, inadecvarea, cu dubla responsabilitate și, adesea, cu dificultățile economice.

 

Mămici singure… O provocare?

Există din ce în ce mai multe mame care își cresc singure copilul ca urmare a divorțului, a separării, a decesului partenerului sau a lipsei unui partener stabil. Greutatea unei duble răspunderi creează frică și adesea este asociată cu o dificultate economică. Acestea sunt unele obstacole cu care fiecare mamă singură se confruntă în fiecare zi.

Multe femei se tem că nu vor reuși să-și reconstruiască o nouă viață și subminează posibilitățile reale de a începe o nouă viață. Adesea, mămicile singure, din cauza angajamentelor multiple și a uriașelor responsabilități ce le au, tind să se izoleze, iar singurătatea poate duce la resentimente și, de asemenea, la mânie.

Pentru femeile care trec printr-o separare sau divorțează investițiile emoționale făcute în căsătorie par a fi irosite, iar gelozia fostului partener, care poate avea o viață liniștită, fără responsabilități familiale, complică imaginea. Depresia și singurătatea pot părea și mai complicate. Este important să înveți, dacă ești mamă singură, cum să faci față și să nu te sperii de aceste stări. Este necesar să faci o alegere „vitală” și să te opui sau să încerci să contracarezi apariția sentimentelor care au un efect contraproductiv asupra copiilor.

Este recomandabil să investești energiile în prezent fără a te întoarce în mod constant în trecut. Pentru a trăi într-un mod mai senin, există un drum. O mamă singură este de înțeles că trece prin momente grele: viața ei este mai complicată decât a mamei care are un partener, deoarece ea și-a luat un angajament dublu și peste toate acestea se adaugă și lipsa ei de acasă mult timp din zi, pentru a merge la serviciu. Dar mama singură trebuie să învețe să se confrunte cu dificultățile într-un mod constructiv.

 

Mămici singure. Ce să facă dacă sunt în această situație?

 

În primul rând, dacă faci parte din rândul mămicilor singure, este bine să încerci să nu te izolezi și să nu te ferești să implici familia, prietenii și alte persoane în organizarea programului zilei. Mama singură nu trebuie să se teamă să aibă încredere în cei dragi, în starea lor de spirit sau să manifeste îndoială. Vorbind cu persoane prietenoase, poți împărtăși greutatea alegerilor pe care trebuie să le faci în fiecare zi.

Un alt risc pentru mamele singure este de a deveni prea protective: mai ales atunci când copiii sunt mici, acestea au tendința de a exagera cu grija și atenția. Pentru a crește într-un mod echilibrat, copiii au nevoie de limite și părinții sunt conștienți de importanța lor. De aceea, este important este să fie stabilite câteva limite, dar foarte clare.

 

Mămici singure. Ce se schimbă atunci când devii singurul părinte? Iată regulile de aur pentru a nu fi copleșit

Când sunt toți împreună, sarcinile și responsabilitățile zilnice sunt oarecum împărțite. În schimb, odată ce te afli singur cu copiii, trebuie să te obișnuiești cu ideea că urmează să faci totul singur. În acest moment, primul imperativ este: să uiți de ideea perfecțiunii! Înainte de a fi mamă singură puteai atinge în anumite momente perfecțiunea, dar cu noul statut descoperi că perfecțiunea nu există. Și nici nu este necesară. Doar dacă ți-ai propus un țel din asta și ești sprijinită și de cei ai casă, chiar copii fiind. Și, în același timp, nu trebuie să cauți perfecțiunea în tine. Nu se poate să le faci pe toate într-un moment. Stabilește priorități și lasă deoparte ce poate fi amânat. Astfel, vei putea face puțin și bine.

Să nu-ți pierzi simțul umorului

Din afară ești privită în toate felurile, dar tu știi mai bine cum ești de fapt. Acum poți schimba un scutec, în timp ce copilul mai mare te întreabă de ce nu merge telecomanda. Ciorba dă în foc, iar tu trebuie să schimbi bateriile jucăriei. Amuză-te de fiecare situație, ia-le încet. Tot tu le vei rezolva, dar bine și cu calm.

Ora de culcare să fie respectată

Ziua te împarți între nevoile copilului și sarcinile de serviciu. Seara, după ce termini cu masa și tot ritualul, trimite copiii la culcare la timp. Rezervă-ți ție cel puțin jumătate de oră, în care să-ți faci un duș, să citești ceva sau să te uiți puțin la un film, chit că adormi înainte de a înțelege despre ce e vorba. Va fi timpul tău, chiar și puțin.

Fără vinovăție

Nu poți însoți copilul la un curs? Nu te învinovăți! Poți vorbi cu tatăl lui să facă el acest lucru. Copilul va avea astfel ocazia de a-și vedea tatăl. Nu vă bateți pentru asta. În general, nu te simți vinovată dacă simți că nu poți dedica suficient timp copiilor tăi în mod individual.

În bucătărie …

Desigur, idealul ar fi să pregătești mesele cu ingrediente sănătoase în fiecare seară, să aloci timp detaliilor și să luați masa împreună. Dar știi că nu este nimic în neregulă în a organiza o cină pe canapea, timp în care urmăriți filmului preferat al familiei sau în pregătirea unei mese rapide. Nu este un capăt de țară 1-2 excepții din când în când. E mai important să câștigați timp și să aveți o seară fericită, petrecută între voi.

Weekendul în care copilul e la tine, să fie o adevărată relaxare pentru voi. Pe lângă teme, sarcinile casei și pregătirea hranei, puteți petrece împreună cât mai mult timp în parc, să mergeți la o cofetărie, la un film. De asemenea, în parc vei cunoaște cu siguranță și alte mămici singure și vă puteți împărtăși experiențele. Astfel, vei afla lucruri noi, sfaturi utile, ba chiar vă puteți ajuta reciproc, mai ales dacă locuiți în apropiere. Puteți lăsa una alteia copilul/copiii, vă puteți ajuta când una dintre voi are un drum de făcut și nu are cu cine lăsa copiii. Puteți organiza mici petreceri, iar astfel, timpul va trece mai ușor, iar rănile se vor vindeca mult mai repede. Nu doar tu ești mămică singură, ci multe alte mămici. Citește aici și află mai multe despre acest subiect!

My title page contents