Care este vârsta la care se schimbă dinții de lapte? Când va începe copilul să-și piardă dinții? Cum pot fi sigur că dinții permanenți sunt și vor rămâne sănătoși? Extinderea dinților permanenți face ca rădăcinile dinților să fie reabsorbite. Astfel încât, în momentul în care sunt slăbite, să fie menținute puțin în loc, pe lângă o cantitate mică de țesut.
Vârsta la care se schimbă dinții de lapte. Majoritatea copiilor își pierd primii dinți în această ordine:
Dinții de lapte, în mod obișnuit, încep să se schimbe în jurul vârstei de 6 ani, când incisivii, dinții medii din față, devin deschiși.
Molarii, din spate, se schimbă de obicei, între 10 și 12 ani și sunt înlocuiți cu dinți permanenți până la vârsta de 13 ani.
De obicei, copiii își scot singuri dinții, dornici să-i ascundă sub pernă pentru „zâna Măseluță” sau să-i arunce peste casă. Ocazional, dacă un dinte primar nu se mișcă suficient de la sine, medicul dentist al copilului îți poate sugera extragerea acestuia. În cazul în care copilul își pierde din dinți prea devreme, prin degradare sau accident, dinții permanenți pot erupe prematur. Și pot fi strâmbi din cauza spațiului limitat. Potrivit ortodonților, 30% dintre cazurile care vin la cabinet își au originea în pierderea prematură a dinților copilului.
Vârsta la care se schimbă dinții de lapte. Periaj și ațe dentare
Copilul tău este posibil să aibă nevoie de ajutor la periaj până la vârsta cuprinsă între 7 și 10 ani. Chiar dacă intențiile sale sunt bune, este posibil să nu aibă dexteritatea necesară pentru a-și curăța bine dinții. De asemenea, pentru sănătatea dentară pe termen lung, copilul trebuie să aibă grijă și de gingiile sale.
O pastă de dinți cu rol de îndepărtarea tartrului poate ajuta la întărirea dinților copilului. De asemenea, fluorura din pasta de dinți poate întări smalțul exterior al dinților copiilor și poate ajuta la prevenirea cariilor. Dacă propria apă de la robinet are mai puțin fluor decât nivelurile recomandate ale acestui nutrient, medicul pediatru îți poate sugera adăugarea de fluor în dieta copilului începând cu vârsta de 6 luni. Adesea ca parte a unui supliment cu vitamine. Tratamentul cu fluorizare trebuie să continue până la vârsta de 16 ani. Adresează-te medicului pediatru sau medicului dentist pentru îndrumare.
Vârsta la care se schimbă dinții de lapte. Prevenirea cariilor
De asemenea, medicul dentist îți poate sugera să sigilezi molarii copilului. Acele straturi subțiri de plastic împiedică acumularea reziduurilor și blocarea acestora în găuri și fisuri ale dinților. Evită formarea cariilor. Acestea sunt potrivite pentru toți dinții din spate care au canale. Deoarece sunt extrem de eficiente în prevenirea cariilor, sigilările sunt potrivite și din punct de vedere al costurilor. Este posibil ca sigilările să fie reaplicate în timpul adolescenței. Cu o combinație de agenți de etanșare și tratament cu fluorură, incidența cavităților poate fi redusă cu 90%.
Dieta joacă, de asemenea, un rol în menținerea dinților sănătoși. În special, trebuie redus contactul copilului cu dulciurile cu conținut ridicat de zahăr, lipide și alți carbohidrați. Fără gustări dulci între mese, când aceste alimente sunt mai susceptibile de a rămâne pe dinți, în lipsa unui periaj.