Vitamina C: Descoperă 5 fructe cu cel mai mare conținut de vitamina C și include-le în dieta ta! Încărcarea organismului cu vitamina C înseamnă menținerea corpului în cea mai bună formă în timpul sezonului rece. Să vedem împreună ce fructe și alimente conțin vitamina C în cantități mari.
Dacă s-a întâmplat să ai deficit de vitamina C și iei suplimente cu această vitamină, atunci îți poți imagina cât de important este acest element pentru corpul nostru. Înainte de a recurge la astfel de produse, totuși, este de preferat să știi ce alimente cu vitamina C sunt disponibile, din care să poți lua această vitamină într-un mod complet natural.
Foarte important de știut: vitamina C este solubilă în apă și oferă multe beneficii organismului nostru. În primul rând, este un antioxidant puternic, care previne îmbătrânirea și contracarează apariția radicalilor liberi. De asemenea, acest antioxidant este capabil să echilibreze nivelul de vitamina E, să prevină sângerarea, să stimuleze vindecarea rănilor și să repare țesuturile. Totodată, și să stimuleze sistemul imunitar.
De câtă vitamina C avem nevoie?
Odată ce am identificat alimentele bogate în vitamina C, câte ar trebui să consumăm pentru a oferi o cantitate suficientă organismului nostru? Specialiștii susțin că doza recomandată este de obicei de 90 mg pentru bărbați și 75 mg pentru femei.
Vitamina C nu este produsă de organismul nostru, deci poate fi suplimentată doar prin alimente, motiv pentru care este important să le identificăm pe cele care o conțin. În plus, trebuie să mai știi că vitamina C este o substanță care se dispersează ușor. De aceea este recomandabil să consumi toate fructele și alimentele care o conțin imediat după maturare.
Atunci când nu consumăm suficiente alimente cu vitamina C, ne putem confrunta cu o deficiență a acestui element semnalată prin unele simptome: putem face scorbut, care este o boală care se manifestă prin oboseală, lipsă de poftă de mâncare, slăbiciune și dureri musculare.
Dacă nu sunt observate la timp, pot apărea și sângerări (și nazale), gingii umflate și slăbirea oaselor și cartilajului. De asemenea, este de o importanță fundamentală să permitem corpului nostru să absoarbă bine fierul. Și pentru asta, este nevoie să îi oferim organismului vitamina C.
Vitamina C: Iată 5 fructe cu cel mai mare conținut de vitamina C!
Struguri
Printre fructele cu cel mai mare conținut de vitamina C, se numără strugurii. Aceste fructe oferă multe beneficii: conțin săruri minerale, vitamine din grupa A și B. Mai mult, coaja strugurilor conține resveratrol, un antioxidant valid capabil să contracareze agregarea trombocitară și să facă sângele mai fluid.
De asemenea, acționează asupra rinichilor, intestinelor și ficatului: cantitatea de vitamină C conținută aici este de 340 mg la 100 g de struguri.
Coacăze
Alte fructe bogate în această vitamină importantă sunt coacăzele, care conțin 200 mg la 100 g. De asemenea, coacăzele sunt bogate în acid folic, care contribuie la buna funcționare a organismului și este, de asemenea, util pentru combaterea problemelor precum anemia.
De asemenea, aceste fructe conțin vitaminele A și E, utile pentru apărarea pielii de îmbătrânire.
Kiwi
Corelația dintre kiwi și vitamina C este printre cele mai puternice. De fapt, acest fruct este printre cele mai bogate în această vitamină, deoarece conține 85 mg la 100 g. Alte proprietăți ale acestui fruct: este încărcat și cu vitamina E, potasiu, fier și cupru. Deci este capabil să regleze atât funcția inimii, și tensiunea arterială.
Căpșuni
Căpșunile sunt printre cele mai bogate alimente în acest element, deoarece conțin 54 mg la 100 g. În plus, există o cantitate bună de mangan, care este responsabilă pentru creșterea articulațiilor și oaselor, sinteza colagenului și metabolismul carbohidraților și grăsimilor.
De asemenea, este foarte important pentru sinteza iodului. Un mineral care ajută la buna funcționare a tiroidei și bogat în acid folic, care este esențial pentru femeile însărcinate.
Lămâi și portocale
După cum bine știți, citricele sunt foarte bogate în vitamina C, chiar dacă, în realitate, conțin mai puțin decât alte tipuri, așa cum tocmai am văzut: de fapt, la fiecare 100 g există 50 mg.
Acest lucru este valabil atât pentru portocale, cât și pentru lămâi și grapefruit.
Alte alimente, nu doar fructe
Există, de asemenea, legume foarte bogate în minunata vitamină C:
Rucola
Datorită puținelor calorii pe care le conține, rucola este integrată în multe diete cu conținut scăzut de calorii. De asemenea, este foarte bogat în săruri minerale și calciu, important în contracararea apariției tumorilor și întărirea ficatului.
În 110 mg de rucola găsim 100 g de vitamina C.
Conopidă, varză și broccoli
La fel ca rucola, broccoli conține și 110 mg din vitamina amintită la 100 g, dacă este consumat crud. În timp ce în cazul în care broccoli e gătit scade la 86 mg. Este sărac în calorii, la fel ca și conopida, care are 59 mg de vitamina C la 100 g.
De asemenea, cele trei crucifere conțin multe săruri minerale și vitamine aparținând grupei B, culminând cu sulforafanul, care este o substanță anticancerigenă. În cele din urmă, au și proprietăți vindecătoare, vermifuge, diuretice și emoliente.
Spanac
Foarte bogat în vitamine și minerale, prin urmare, spanacul are proprietăți purificatoare, antioxidante și laxative. În interiorul lor există multă vitamină C, mai exact 54 mg la 100 g, și fier, care este mai bine absorbit datorită acestui element.
Printre altele, se remarcă și vitamina A, esențială pentru asigurarea unei bune sănătăți a ochilor și a pielii și pentru prevenirea infecțiilor. În timp ce vitamina K1 previne fenomene precum osteoporoza și face sângele mai fluid.
Acidul folic este responsabil pentru creșterea țesuturilor. În timp ce calciul conținut de spanac alcătuiește structura osoasă și contribuie la buna funcționare a sistemului nervos, a mușchilor și a inimii.