Vitamina C – prietena sezonului rece – Printre cele mai importante vitamine de care corpul nostru are nevoie, găsim și vitamina C. Vitamina C, cunoscută și sub numele de acid ascorbic, este o vitamină solubilă în apă (adică se dizolvă în apă), cu proprietăți antioxidante: ajută la menținerea sănătății celulelor protejându-le de efectele radicalilor liberi produși în timpul activității celulare normale (metabolism).
Vitamina C – prietena sezonului rece – are câteva funcții importante:
- ajută la menținerea funcției normale a vaselor de sânge
- ajută la menținerea sănătății dinților și gingiilor
- facilitează absorbția fierului de origine vegetală
- participă la formarea, creșterea și repararea osului și a țesutului conjunctiv
- ajută la menținerea sănătății pielii
- ajută la vindecarea rănilor
Deoarece vitamina C nu este produsă de organism și nu poate fi stocată, doza zilnică trebuie luată printr-o dietă sănătoasă și echilibrată.
Din ce surse alimentare ne putem procura vitamina C – prietena sezonului rece?
Vitamina C se găsește într-o mare varietate de fructe și legume:
- ardei roșii și verzi
- kiwi
- portocale și citrice
- căpșuni
- roșii
- coacăze negre
- broccoli
- varză
- varză de Bruxelles
- spanac
- cartofi
Vitamina C este, de asemenea, disponibilă ca supliment pentru a fi administrată pe cale orală (oral), de obicei sub formă de capsule și tablete masticabile.
Ce se întâmplă atunci când există un deficit de vitamina C?
O dietă săracă în vitamina C la adulți cauzează:
- oboseală
- slăbiciune
- iritabilitate
- pierdere în greutate
- dureri musculare și articulare
Un deficit sever de vitamina C provoacă scorbut, o boală larg răspândită în trecut, caracterizată prin apatie, anemie și pierderea poftei de mâncare, sângerarea gingiilor, pierderea dinților, dureri musculare, sângerări subcutanate și prin vindecarea slabă a rănilor.
Printre persoanele care pot prezenta deficit de vitamina C se numără și persoanele cu boli gastrointestinale și anumite tipuri de cancer.
Deficitul de vitamina C poate fi prevenit prin consumarea cantităților potrivite de fructe și legume proaspete; de fapt, procesul de gătire al alimentelor poate implica pierderea unei mari părți din vitamina C prezentă în alimente.
pentru a sublinia importanța vitaminei C în organism, trebuie menționat că: în timpul sarcinii, în timpul alăptării, în timpul febrei sau diareei, după intervenția chirurgicală și pentru fumători crește nevoia de vitamina C.
Dacă există o nevoie crescută sau o deficiență, medicul îți poate recomanda suplimente de vitamina C.
Excesul de vitamina C
Vitamina C trebuie luată urmând o dietă variată și echilibrată. Dacă am amintit cât de periculos poate fi un deficit de vitamina C pentru buna funcționare a organismului, lucrurile nu stau mai bine nici când vitamina C este administrată în exces.
Suplimentele de vitamina C care trebuie administrate pe cale orală, atunci când sunt luate în dozele potrivite, sunt considerate sigure. Efectele secundare apar de obicei atunci când doza consumată este mare.
Luarea unor cantități mari (mai mult de 1 gram pe zi) de vitamina C prin suplimente poate provoca:
- diaree
- flatulență
- greață
- stare de vomă
- Piroză – inflamație a esofagului, cauzată de reflux gastric (esofagită)
- crampe stomacale
- senzație de oboseală
- cefalee
- somnolență
- insomnie
- roșeață a pielii
- pietre la rinichi
Utilizarea pe termen lung a suplimentelor orale de vitamina C în cantități mai mari de 2 grame pe zi crește riscul de reacții adverse semnificative.
Tulburările (simptomele) ar trebui să dispară prin oprirea administrării suplimentelor de vitamina C.