Ce să mănânci toamna? 15 alimente sănătoase care nu ar trebui să lipsească de pe masă

Ce să mănânci toamna? 15 alimente sănătoase care nu ar trebui să lipsească de pe masă

Ce să mănânci toamna? 15 alimente sănătoase care nu ar trebui să lipsească de pe masă. Odată ce temperaturile scad, avem nevoie de energie pentru a face față zilei: una dintre cele mai importante schimbări ale perioadei de toamnă este variația luminii. Zilele mohorâte și scurte (se întunecă devreme) pot pune o presiune asupra stării de spirit și a metabolismului; motiv pentru care concentrarea asupra dietei și asupra alimentelor care au anumite efecte benefice se dovedește a fi o strategie utilă pentru corp și minte.

Alimentele sezoniere reprezintă, de asemenea, un ajutor pentru combaterea bolilor sezoniere și întărirea sistemului imunitar în mod natural.

Ce să mănânci toamna? Pentru a trece prin toamnă în formă și a rămâne sănătoși, iată ce alimente să consumi în mod regulat:

1. Legume cu frunze verzi

Umple frigiderul cu verdețuri, varză și chard, legume bogate în antioxidanți, acid folic, minerale și vitamine, capabile să îmbunătățească oxigenarea sângelui, să lupte împotriva inflamației și să ajute la sănătatea oaselor.

2. Dovleac

Purificator și delicios datorită gustului său dulce, dovleacul este foarte versatil. Datorită magneziului, te ajută să-ți potolești foamea nervoasă cu un impuls pozitiv pentru starea de spirit. Încearcă crema de dovleac și cartofi cu un strop de turmeric… pentru un efect detoxifiant și anti-îmbătrânire.

În plus, dovleacul conține betacaroten, protejează sistemul circulator și are proprietăți anticancerigene; de asemenea, conține vitaminele A, B, C și minerale precum calciu, sodiu, potasiu, fier și magneziu, care dau energie organismului.

3. Citrice

Conform studiilor, gustul dulce al mandarinelor stimulează buna dispoziție: folosiți-le ca gustare la mijlocul dimineții sau după-amiezii. Optează pentru sucul proaspăt stors de portocale și grapefruit, în loc de micul dejun obișnuit cu cafea. Variația dietei oferă substanțe nutritive organismului și face momentul micului dejun mai plăcut.

4. Broccoli

Potrivit unui studiu publicat în revista științifică Science, broccoli conține o moleculă capabilă să oprească o enzimă responsabilă pentru creșterea unor forme de cancer, inclusiv cancerul de sân. În plus, această legumă este o sursă de vitamina C, conține săruri minerale, de la zinc la fier, și vitamine din grupa B și K; totodată este un antioxidant foarte eficient și protejează ochii și oasele.

Excelent consumat simplu, broccoli este, de asemenea, perfect pentru condimentarea pastelor. Secretul? Gătitul poate deveni un act de conștientizare pentru sănătatea cuiva. Pregătește broccoli la abur, adaugă ulei de măsline extravirgin crud, ardei iute și multe ierburi aromatice.

5. Kaki

Ce deliciu! Are textura unei budinci și dulceața unui desert. Acest fruct portocaliu strălucitor este bogat în fibre, fosfor, vitamina K, antioxidanți, carotenoizi și ajută la combaterea colesterolului. Scade tensiunea arterială și combate oboseala: un energizant natural perfect pentru gustări.

Este, în general, ideal pentru reducerea caloriilor și contribuirea, cu vitamine și antioxidanți, la scăderea riscului cardiovascular global. Kaki nu ar trebui să lipsească niciodată din dieta de toamnă; de fapt, luptă împotriva colesterolului, scade presiunea, reglează intestinul și ajută starea de spirit. Fructele de kaki sunt, de asemenea, bogate în betacaroten, un precursor al vitaminei A.

6. Rodie

Rodia este un antioxidant puternic care poate ajuta la regenerarea celulelor, la îmbunătățirea stării de spirit prin contracararea anxietății și stresului, la protejarea inimii. Important este să bei sucul de rodie proaspăt!

7. Castane

Fierte sau coapte în tigaie, dar și sub formă de făină, castanele au un efect antiinflamator și antioxidant. Odată numite „pâinea săracilor”, sunt fructe sățioase, bogate în minerale și, conform studiilor, dau energie prin combaterea oboselii.

8. Varză și conopidă – iată ce să mănânci toamna!

Bogată în fier, fibre, calciu și acizi grași Omega 3, varza este un antiinflamator natural. Varza și conopida sunt două legume prețioase pentru bucătăria sănătății, deoarece ajută la contracararea stărilor de gripă și răceală; testează-le preparând diferite rețete, cu paste sau coapte.

9. Pere

Știai că acest fruct este bogat în calciu? Gustoase ca gustare, perele pot fi folosite și în rețete savuroase, de exemplu cu brânză și nuci. Perele luptă împotriva radicalilor liberi și ajută în dietele de slăbire, contribuind la hidratarea organismului.

10. Leguminoase

Nu mai știi ce să pregătești pentru cină? Concentrează-te pe supe, supe țărănești și salate fierbinți de leguminoase. Bogate în nutrienți, acestea vor încălzi organismul prin stimularea sistemului imunitar. Și într-o clipă vă veți simți în formă, ușori și plini de energie.

În general, este recomandabil să se consume leguminoase de 2 până la 4 ori pe săptămână, deoarece proteinele vegetale ajută la menținerea nivelurilor adecvate de colesterol. În special, lintea, excelentă pentru supe, este bogată în fier, fosfor și vitamine B, care contribuie la metabolismul energetic.

11. Fructe uscate

Fructele uscate precum migdalele, nucile, caju și alunele, dau energie corpului nostru, deoarece sunt bogate în fier, magneziu, potasiu, fosfor și zinc. De asemenea, este important conținutul acestora de Omega 3, acizi grași esențiali care nu pot lipsi din dietă pentru bunăstarea corpului nostru și pentru a face față mai bine sezonului rece.

12. Lapte vegetal

Prin consumul de lapte vegetal, în comparație cu laptele de vacă, riscul de a dezvolta boli respiratorii și alte boli legate de aportul de grăsimi animale scade. Printre cele mai bune găsim migdale, orez, soia și lapte de nucă de cocos, excelent pentru a bea sau pentru a pregăti deserturi, terci și alte feluri de mâncare gustoase.

13. Mere

Acestea conțin puține zaharuri și, datorită pectinei, ajută la menținerea indicelui glicemic sub control, menținând zahărul din sânge și excesul de greutate la distanță; În plus, merele conțin, de asemenea, multe vitamine, inclusiv vitamina C și vitaminele B.

14. Iaurt

Este un aliment foarte sățios, deci potrivit pentru dietele cu conținut scăzut de calorii, care promovează dezvoltarea florei bacteriene intestinale și, prin urmare, bunăstarea acesteia. În plus, poate fi consumat și de cei care suferă de intoleranță la lactoză; este un aliat valabil al pielii și al sistemului nervos central, datorită valorilor sale nutriționale. Conține proteine, carbohidrați și grăsimi.

15. Cereale integrale

Sunt bogate în proteine, fibre dietetice, minerale și vitamine, astfel încât reduc absorbția grăsimilor și reprezintă unul dintre cele mai bune remedii împotriva colesterolului. Pe de altă parte, făina rafinată (cea mai utilizată în produsele ambalate, datorită procesului de extracție și prelucrare a cerealelor), nu mai are toate componentele utile organismului, dar are un indice glicemic ridicat, care ar putea favoriza apariția bolilor intestinului și ale sistemului imunitar.

My title page contents