Ziua Îndrăgostiților în întreaga lume. Cum este sărbătorită iubirea în diferite culturi?

Ziua Îndrăgostiților în întreaga lume. Cum este sărbătorită iubirea în diferite culturi

Ziua Îndrăgostiților în întreaga lume: cum este sărbătorită în diferite culturi? Ziua Îndrăgostiților este sărbătorită în întreaga lume, dar modul în care este sărbătorită variază foarte mult de la o cultură la alta. Această zi specială, 14 februarie, este o oportunitate de a ne exprima afecțiunea și dragostea prin gesturi romantice, schimburi de cadouri și cine la lumina lumânărilor.

Cu toate acestea, tradițiile de Ziua Îndrăgostiților sunt diverse și unice în fiecare parte a globului, reflectând identitatea culturală și obiceiurile locale. Să descoperim împreună unele dintre cele mai fascinante și unice sărbători care au loc în diferite culturi.

Care sunt originile Zilei Îndrăgostiților?

Originile Zilei Îndrăgostiților datează din Roma antică, unde pe 14 februarie era o sărbătoare dedicată Sfântului Valentin de Terni, un martir creștin. Această zi a fost asociată cu dragostea și ideea de cuplu urmând răspândirea diferitelor legende. Una dintre acestea spune că Sfântul Valentin s-a căsătorit în secret cu soldați romani, în ciuda interdicției impuse de împăratul Claudius al II-lea, care interzisese căsătoriile soldaților săi. O altă legendă spune că Sfântul Valentin a trimis un bilet semnat „de la Valentine” unei femei de care era îndrăgostit, începând astfel tradiția cărților de dragoste.

Ziua îndrăgostiților în întreaga lume

Totul a început în Europa, de unde sărbătoarea Zilei Îndrăgostiților s-a răspândit în întreaga lume. În principal datorită comercianților și rutelor comerciale. De-a lungul secolelor, a devenit un festival popular în multe țări, și datorită influenței mass-media. În prezent, 14 februarie este una dintre cele mai sărbătorite zile la nivel global atât în țările occidentale, cât și în multe țări asiatice. Fiecare dintre acestea adaptând de-a lungul timpului Ziua Îndrăgostiților la propriile tradiții culturale

Cum este sărbătorită Ziua Îndrăgostiților în Europa?

Franța

În Franța, adesea considerată leagănul romantismului, Ziua Îndrăgostiților este sărbătorită cu serenade, cine speciale și plimbări lungi. În unele regiuni franceze, există obiceiul de a oferi bijuterii, un simbol al angajamentului și al iubirii de durată.

Ziua Îndrăgostiților în Anglia și Germania

În Anglia, Ziua Îndrăgostiților este o zi de romantism tradițional. Pe lângă schimburile de bilete și cadouri, se mai practică trimiterea de dulciuri și flori. Un obicei interesant care datează din trecut a fost „Loteria iubirii”, în care tinerii desenau o carte cu numele partenerului lor pentru o zi, cu care petreceau toată noaptea.

În Germania, Ziua Îndrăgostiților este considerată în primul rând o sărbătoare pentru cupluri. Nu este neobișnuit să vezi îndrăgostiți schimbând dulciuri în formă de inimă și ornamente decorate cu inimioare și flori. Spre deosebire de alte țări, germanii folosesc imagini cu porci, un simbol al norocului și al dorinței, ca parte integrantă a darurilor lor. Cuplurile profită adesea de această ocazie pentru a petrece timp împreună, plimbându-se prin numeroasele castele și peisaje romantice ale țării.

14 februarie în Finlanda

În Finlanda, dimpotrivă, accentul este pus pe prietenie mai mult decât pe romantism. Astfel, 14 februarie este cunoscută sub numele de „Ziua Prietenilor”. În această zi, oamenii fac schimb de felicitări și mici cadouri în semn de apreciere pentru prietenie. Ceea ce face ca sărbătoarea să fie mai puțin axată exclusiv pe cupluri. Școlile organizează adesea evenimente pentru a promova prietenia între elevi, iar grupurile de prieteni se adună pentru a petrece timp împreună.

Ziua Îndrăgostiților în America

Ziua Îndrăgostiților în Statele Unite

În Statele Unite, Ziua Îndrăgostiților este una dintre cele mai sărbătorite zile speciale. Cuplurile fac schimb de „valentine„, mici felicitări care conțin adesea fraze romantice. Acestea pot fi însoțite de ciocolată, flori, bijuterii sau cine romantice. Copiii participă și ei la sărbătorile din școli, schimbând cu colegii lor de clasă cărți poștale decorate.

Ziua Îndrăgostiților în America Latină

În acest loc, Ziua Îndrăgostiților este cunoscută sub numele de „Día del Amor y la Amistad” (Ziua Iubirii și Prieteniei). În timp ce Ziua Îndrăgostiților se concentrează în primul rând pe dragostea romantică, în multe culturi latino-americane, accentul este pus atât pe dragoste, cât și pe prietenie. În unele locuri, este organizat un joc similar cu „Secret Santa”. Cadourile sunt schimbate anonim și se organizează sărbători cu toți oamenii pe care îi iubești: de la prieteni, la rude și, în cele din urmă, la parteneri.

Ziua Îndrăgostiților în Asia

Japonia: Ziua Albă și sanbuntoryō

În Japonia, Ziua Îndrăgostiților este sărbătorită în două faze: pe 14 februarie, când femeile dau ciocolată bărbaților, și Ziua Albă pe 14 martie, când bărbații întorc favoarea. Femeile fac adesea ciocolată de casă pentru a-și arăta afecțiunea, făcând distincție între „giri-choko” (ciocolată obligatorie, pentru prieteni și colegi) și „honmei-choko” (ciocolată de dragoste adevărată, pentru parteneri romantici).

De Ziua Albă, bărbații întorc favoarea cu cadouri de trei ori mai scumpe, conform conceptului de „sanbuntoryō” (triplă întoarcere). Cele mai comune cadouri sunt dulciurile și bijuteriile.

China: Ziua Îndrăgostiților Qixi

Ziua Îndrăgostiților este cunoscută sub numele de Festivalul Qixi și este sărbătorită în a șaptea zi a celei de-a șaptea luni lunare. Acest festival își are rădăcinile într-o legendă populară. Povestea este despre o zeiță țesătoare și un păstor îndrăgostit care se poate întâlni doar o dată pe an, în a șaptea zi a celei de-a șaptea luni lunare. În timpul Qixi, tinerele se roagă pentru abilități puternice de țesut și pentru a-și găsi un soț bun. Există, de asemenea, mâncăruri tradiționale și dulciuri pregătite special pentru sărbătoare.

Ziua Îndrăgostiților în Africa și Oceania

Africa de Sud

În Africa de Sud, Ziua Îndrăgostiților este caracterizată de sărbători legale și sărbători care implică oameni de toate vârstele. O tradiție unică în țară este ca femeile să fixeze numele persoanei iubite pe mâneca cămășilor.

De Ziua Îndrăgostiților, multe orașe din Africa de Sud organizează evenimente, concerte și cine speciale în restaurante. Cuplurile tinere și cei care caută dragoste participă și ei la festivități, adesea cu entuziasm și creativitate.

Australia și tradiția florilor

În Australia, accentul este pus pe flori, în special pe trandafiri. Australienilor le place să ofere buchete ca simbol al iubirii și afecțiunii. O tradiție ce are rădăcini istorice. În timpul goanei după aur din 1850, mulți căutători de aur s-au întors acasă cu bogății. Gata să câștige inimile celor dragi cu flori exotice și scumpe. Chiar și astăzi, trandafirii roșii rămân cadoul prin excelență, dar sunt adesea însoțiți de alte mici cadouri sau felicitări cu mesaje de afecțiune.

My title page contents