Descoperă 11 băuturi care te răcoresc și te hidratează în zilele caniculare! Potolirea setei și hidratarea corectă a corpului sunt foarte importante vara. De fapt, din cauza căldurii și a transpirației excesive, corpul nostru suferă o pierdere de lichide mai mare decât în mod normal. Mai ales dacă stăm la soare mult timp, fără să ne rehidratăm în mod adecvat, putem risca să ne deshidratăm foarte tare.
Oboseala, epuizarea, iritabilitatea, picioarele umflate și crampele sunt toate simptome care pot apărea atunci când temperaturile cresc și când suntem afectați de căldură. În aceste cazuri, primul lucru de făcut este să consumi cantități mari de lichide, pentru a menține echilibrul hidrosalin, modificat de transpirația abundentă.
Nu este nimic mai bun decât un pahar de apă proaspătă pentru a rehidrata, potoli setea și contracara căldura. Atenție însă, este mai bine să alegi apă proaspătă, dar nu prea rece, mai ales în timpul meselor. Băuturile reci încetinesc și îngreunează digestia.
Iată 11 băuturi care te răcoresc și te hidratează în cele mai fierbinți zile de vară:
În plus, adăugarea sucului de lămâie în apă conferă un plus de aromă celei mai simple și mai prețioase băuturi. Apa cu lămâie este mult mai mult decât o băutură răcoritoare. Este de fapt o sursă bogată de beneficii pentru sănătate, mai ales dacă este băută dimineața pe stomacul gol. Îmbunătățește digestia, purifică și stimulează sistemul imunitar.
1. Apă de ghimbir
Apa combinată cu ghimbir, o băutură perfectă pentru orice anotimp. Este o combinație răcoroasă vara, precum și pentru a-ți potoli setea, dar are și multe beneficii detoxifiante și antiinflamatorii. Pentru a obține cele mai bune rezultate, este bine să prepari această băutură în fiecare zi și s-o bei proaspătă, constant câteva luni. Astfel încât organismul să aibă timp să se purifice de toxine în cel mai bun mod posibil.
De asemenea, poți pregăti o băutură răcoritoare cu apă, lămâie și ghimbir. Ghimbirul este bine cunoscut pentru proprietățile sale digestive dar, împreună cu lămâia, este perfect pentru prepararea unei băuturi răcoritoare delicioase. Fierbe 750 ml de apă, și toarn-o într-un vas în care ai adăugat 1 lămâie netratată și o bucățică de 6 cm de ghimbir proaspăt, tăiat în rondele. Lasă la infuzat aproximativ 20 de minute, filtrează și poți savura această băutură atât caldă, cât și rece.
2. Apă cu aromă de mentă
Cu fructe proaspete și câteva frunze de ierburi aromate, în special mentă proaspătă sau roiniță, poți prepara băuturi excelente cu aromă deosebită. Toarnă apă proaspătă într-un borcan de sticlă sau într-o carafă cu felii de lămâie, căpșuni, zmeură, frunze de mentă și alte fructe de sezon.
Băutura răcoritoare cu lămâie și mentă este o altă băutură ideală pentru a contracara căldura. Fierbe 3 litri de apă cu coaja a 3 lămâi netratate și, după aproximativ zece minute, adaugă și pulpa tocată și 500 g zahăr. Lași la fiert aproximativ 2 ore, filtrezi și adaugi un buchet de mentă, după care lași să se răcească.
Și tot la capitolul băuturi pe bază de mentă, mai ales dacă îți place aroma de mentă, încearcă să faci un sirop de mentă de casă sau un ceai de plante simplu de mentă. Mai degrabă decât să apelezi la un sirop produs industrial. Consumă siropul de mentă rece.
3. Apă de castravete
Apa combinată cu castravete este o băutură foarte răcoritoare, care poate fi preparată cu ușurință acasă. Este săracă în calorii și poate fi utilizată ca supliment sau chiar pentru tratarea anumitor tulburări digestive. La un pahar de apă ai nevoie de 3-4 felii de castravete și câteva cuburi de gheață. Calculezi cantitatea pentru mai multe pahare și pui conținutul într-o carafă. Lași 10-15 minute și consumi băutura. Poți reumple recipientul cu apă, dar arunci castraveții după 24 de ore și pui alții proaspeți. Suplimentar, poți adăuga câteva felii de lămâie și puțin ghimbir.
4. Ceai verde
Ceaiul verde poate fi consumat atât cald, cât și rece. Pentru a accelera răcirea, poți adăuga câteva cuburi de gheață în ceașcă sau direct în vasul în care ai preparat ceaiul.
5. Limonadă de lavandă
Calmează setea și este ușor de preparat, amestecând toate ingredientele reci într-o cană mare cu apă. Pentru a face limonadă de lavandă ai nevoie de: 2 l de apă, sucul a 5 lămâi, 1 picătură de ulei esențial de lavandă (este important să fie 100% pur și, prin urmare, și pentru uz alimentar), crenguțe de lavandă (mai ales pentru efectul decorativ), după gust.
6. Apă cu aromă de floare de soc
Apa cu aromă de flori de soc este o băutură foarte răcoritoare. Nu trebuie decât să înmoi o mână de flori proaspete de soc și câteva felii de lămâie într-o cană sau într-un borcan pentru o singură servire, imediată. Băutura trebuie păstrată la frigider cel puțin 12 ore înainte de servire. În acest fel, florile de soc vor avea timpul necesar pentru a-și elibera proprietățile, parfumul și aroma inconfundabilă.
7. Apă de scorțișoară
Consumul de apă de scorțișoară este o modalitate de a crește aportul zilnic de lichide. Este foarte ușor de pregătit și poate fi consumată atât vara, cât și iarna. În plus, acest condiment promovează bunăstarea intestinală și, în special, tranzitul intestinal. Ai nevoie de: 2 batoane de scorțișoară, 1 carafă de apă, 2 mere organice (se adaugă dacă vrei să îndulcești aroma și să îmbogățești băutura cu nutrienți suplimentari). Pregătești așa: Speli bine merele și le tai în bucăți mari, fără a îndepărta coaja. În carafa cu apă proaspătă pui atât mere, cât și bețișoare de scorțișoară. Lași amestecul să se odihnească la frigider pentru o noapte întreagă. Băutura se consumă la temperatura camerei dar, o poți consuma și rece sau chiar cu gheață în sezonul estival.
8. Apă de căpșuni
Apa de căpșuni este o altă băutură sănătoasă și răcoroasă, excelentă dacă este preparată cu căpșuni proaspăt culese, sau cu căpșuni sălbatice. Căpșunile pot fi înlocuite și cu zmeură. Apa de căpșuni poate fi îndulcită folosind Stevia.
9. Smoothie
Vara ne oferă o mulțime de fructe de sezon. Pepenii, fructele de pădure și căpșunile, dar și castraveții și roșiile, sunt perfecte pentru prepararea unor smoothie-uri excelente. Acestea pot fi savurate în orice moment al zilei, pentru a te rehidrata și a-ți potoli setea.
Sucurile și smoothie-uri din fructe și legume proaspete sunt și o modalitate excelentă de a-ți lua doza de vitamine și minerale. O băutură super sănătoasă și delicioasă, perfectă pentru a face față căldurii sufocante este un smoothie cu morcovi, caise, mango și piersici..
10. Iaurtul
Atât sub formă cremoasă, cât și de băut, iaurtul este un aliment foarte important. Acesta oferă organismului lichide, proteine și ajută la păstrarea echilibrului florei bacteriene intestinale, pusă la încercare de căldură și schimbarea obiceiurilor și stilul de viață din timpul verii.
11. Ceai fierbinte
Consumul de băuturi calde sau fierbinți îți poate da pentru început o senzație temporară de căldură mai mare. Dar apoi te răcorești, deoarece temperatura internă crește în comparație cu cea din jur, iar corpul degajă căldură. Ceaiul din plante cu fructe de pădure este un alt remediu bun împotriva căldurii, deoarece fructele roșii au o acțiune remineralizantă, răcoritoare și sunt capabile să redea energie. Este bun atât cald, cât și rece.
Ceai din floarea pasiunii este potrivit, în special, celor care suferă de insomnie din cauza căldurii. Acest ceai de plante are proprietăți relaxante care te ajută să dormi mai bine.
Ceaiul din plante de salvie este util pentru contracararea transpirației excesive și refacerea fluidelor pierdute, datorită conținutului de tuonă, o substanță naturală care face ca terminațiile nervoase ale glandelor sudoripare să fie mai puțin active.
Ceaiul din 5 flori, adică mușețel, gălbenele, păducel, floare de portocal și coada șoricelului, este unul dintre remediile naturale împotriva căldurii.