Să descoperim 12 ierburi relaxante pentru combaterea stresului! În societatea de astăzi este foarte obișnuit să ne „pierdem cumpătul”, atunci când avem de-a face cu probleme, obligații, stres, muncă, presiune, responsabilitate, stimuli constanți etc. În această situație, oare este posibil să ne calmăm nervii și să reducem anxietatea? Ei bine, soluția multor probleme cu care ne confruntăm în zilele noastre constă în remedii naturale.
Oboseala, anxietatea, iritabilitatea și insomnia sunt tulburări răspândite și comune, aproape întotdeauna generate de ritmuri agitate ale vieții și de un numitor comun, stresul, care poate fi totuși atenuat datorită utilizării ierburilor relaxante. Stresul poate provoca adesea tulburări grave de sănătate sau, în orice caz, nu poate fi subestimat.
Din acest motiv, este necesar să știi cum să-ți asculți corpul și să înțelegi semnalele pe care ți le trimite, înainte ca anxietatea să devină cronică și să se transforme în depresie reală.
Pentru a preveni complicațiile induse de stres și pentru a dizolva tensiunea zilnică într-un mod natural, poți recurge la diferite remedii, inclusiv tehnici de relaxare și meditație. Totodată, unele plante par a fi soluția pentru a depăși cu succes disconfortul stresului. Unele plante medicinale, de fapt, au proprietăți antidepresive puternice, stimulatoare și relaxante.
Iată 12 ierburi relaxante pentru combaterea stresului! Aceste plante medicinale ajută la calmarea nervilor și la reducerea anxietății
1. Floarea pasiunii
Acționează direct asupra sistemului nervos central și, în același timp, relaxează mușchii. Această plantă este, de asemenea, recomandată împotriva durerilor de cap și a durerilor menstruale. Tinctura mamă de floarea pasiunii se găsește în medicina naturistă și trebuie să folosești câteva picături dizolvate în apă, infuzie sau suc natural de portocale.
2. Ginseng
Poate că este cel mai puternic antidepresiv și energizant pe care ni-l poate oferi natura. Proprietățile sale sunt cunoscute de milenii și apreciate în special în cultura orientală.
În funcție de medicina tradițională chineză, Ginseng este folosit pentru a echilibra Yin și Yang în corpul nostru. Nu provoacă nervozitate sau emoție, ci dimpotrivă, stimulează persoanele care sunt deprimate, triste și care suferă de oboseală cronică. Cu toate acestea, produce un efect sedativ în cazul pacienților stresați sau anxioși. De asemenea, în acest caz, se recomandă utilizarea ginsengului sub formă de tinctură mamă (extract pur conservat cu alcool și apă). Apoi se diluează câteva picături într-un pahar cu apă, suc natural sau ceai.
3. Verbină
Verbina are diverse proprietăți, inclusiv capacitatea de a relaxa corpul, de a lupta împotriva insomniei, de a calma nervii și de a reduce anxietatea. Unele persoane o folosesc pentru proprietățile sale digestive. De fapt, elimină gazele intestinale, deoarece este un carminativ și previne sau reduce colicile, deoarece este, de asemenea, un spasmolitic.
Poți folosi frunzele proaspete drept condiment pentru diferite feluri de mâncare sau pentru a da aromă limonadelor și sucurilor. Poți combina verbina cu valeriană, mușețel sau mentă.
4. Sunătoare, ideală pentru calmarea nervilor și reducerea anxietății
Este bogată în substanțe nutritive, cum ar fi flavonoide. Cu toate acestea, componenta sa cea mai importantă este hipericina, datorită căreia este posibilă stimularea acțiunii unei enzime cunoscute sub numele de dopamină. Ca urmare, starea de spirit se îmbunătățește. În plus, reduce producția de adrenalină, esențială pentru calmarea nervilor și reducerea anxietății, nervozității și depresiei. Sunătoarea poate fi folosită și pentru aromaterapie, încălzind câteva picături de ulei într-un difuzor. De asemenea, poți prepara un ceai de sunătoare cu câteva frunze într-o ceașcă de apă clocotită (nu bea mai mult de trei cești pe zi).
5. Valeriană – una dintre cele 12 ierburi relaxante, foarte eficientă
Valeriana este o plantă antispastică, calmantă, foarte eficientă împotriva insomniei, datorită acțiunii unor substanțe conținute în ea (acid valeric și iridoide). De fapt, ele inhibă enzima care reglează excitabilitatea neuronală, cea care induce senzația de relaxare și somn. Este contraindicată în timpul sarcinii și alăptării.
Este una dintre cele mai populare plante pentru a combate nervozitatea și anxietatea. Florile sunt folosite pentru a reduce stresul, deoarece au un efect calmant. Ajută la reglarea somnului și promovează o odihnă bună.
Poți prepara ceaiuri relaxante din valeriană sau în combinație cu alte plante antistres: adaugi 1 lingură de rădăcină de valeriană într-o ceașcă de apă clocotită și lași la infuzat timp de 10 minute. Strecori și bei înainte de culcare. Atenție! Nu mai mult de trei cești pe zi.
6. Busuioc
Puțini oameni cunosc puterile calmante ale acestei plante aromatice, folosită pe scară largă în gastronomie pentru a da aromă felurilor de mâncare. Fiind bogat în proprietăți digestive, un ceai de busuioc este minunat de băut după masă, mai ales după prânzuri sau mese consistente. Relaxează sistemul nervos și te ajută să te odihnești mai bine. Este ideal împotriva a ceea ce numim adesea „tensiune nervoasă în stomac”.
7. Tei pentru a calma nervii și pentru a reduce anxietatea
Teiul este o plantă cu numeroase virtuți terapeutice, în special relaxarea sistemului nervos. Are un efect relaxant, sedativ și antispastic. Teiul este planta împotriva anxietății, stresului și nervozității prin excelență. Un ceai de tei (preparat cu flori), este excelent pentru a ne ajuta să dormim bine, pentru a ne calma sau pentru a lupta împotriva insomniei.
Dacă nu îți place foarte mult gustul de tei, poți face un ceai cu o lingură de tei uscat și o lingură de una dintre aceste plante: mușețel, valeriană sau verbină.
O infuzie pe bază de frunze de tei uscate ajută la limitarea nervozității și stresului, anxietății și durerilor de cap. Pui o linguriță de frunze de tei în apă clocotită timp de 5 minute, apoi strecori. Poți îndulci ceaiul cu miere.
8. Păducel
Are multe proprietăți, dar fără îndoială trebuie să subliniem capacitatea păducelului de a îmbunătăți și preveni bolile cardiovasculare. Acționează prin reducerea tensiunii arteriale și îmbunătățește circulația sângelui, deoarece permite inimii să bată mai puternic. Are efecte sedative asupra sistemului nervos simpatic și este administrat pacienților care suferă ușor de nervozitate și anxietate. Poate fi folosit ca tinctură mamă și diluat în sucuri, apă sau ceaiuri din plante.
9. Melissa officinalis (balsamul de lămâie) de ajutor pentru a calma nervii și a reduce anxietatea
Este un sedativ excelent utilizat în caz de stres, anxietate sau insomnie. Are efecte spasmolitice și, prin urmare, este recomandat celor care practică mult sport sau fac un efort fizic mare. Ca și cum toate acestea nu ar fi fost suficiente, balsamul de lămâie este, de asemenea, folosit pentru a oferi relaxare în caz de crampe stomacale.
Balsamul de lămâie este cel mai potrivit pentru prepararea ceaiurilor relaxante și ușor sedative din plante.
10. Echinacea
Echinacea folosită ca infuzie sau ceai din plante reduce anxietatea și combate insomnia; mai ales atunci când este combinată cu proprietățile salciei albe și ale măghiranului.
11. Lavandă – una dintre cele mai des utilizate dintre cele 12 ierburi relaxante
Este o plantă relaxantă și indicată pentru a dormi bine. Poate fi administrată sub formă de infuzie, ca orice altă plantă, sau în cadă pentru o baie cu săruri minerale de lavandă.
12. Rozmarin
Rozmarinul este, de asemenea, foarte eficient împotriva stresului.
Considerat unul dintre cele mai potrivite tonice naturale pentru combaterea oboselii mentale și fizice, rozmarinul poate fi băut sub formă de infuzie, combinat cu mentă. Este un panaceu pentru a combate stresul și pentru a găsi armonia potrivită.